Efta-domstolen: Norsk innleieforbud ikke i strid med EØS-avtalen

2 days ago 3


Efta-domstolen mener det norske forbudet mot innleid arbeidskraft ikke direkte er i strid med EØS-avtalen.

Forbudet mot innleid arbeidskraft gikk hardt ut over bygg- og anleggsbransen i fylkene rundt Oslo. Der ble det innført et totalforbud mot innleid arbeidskraft. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Norges forbud mot innleie av arbeidstakere fra bemanningsbyråer er ikke i seg selv i strid med EØS-avtalen, konkluderer Efta-domstolen.

Ifølge en rådgivende uttalelse fra domstolen onsdag er formålet bak innleieforbudet i prinsippet legitimt.

Efta-domstolen mener imidlertid det er opp til nasjonale domstoler å avgjøre saken.

Dermed sendes uttalelelsen til Oslo tingrett, som «til slutt skal avgjøre om de omstridte nasjonale reglene er i samsvar med EØS-retten».

Les på E24+

Investtech-analyse: Kjøp disse tre aksjene

– Innleieregelverket har vært avgjørende for å bremse massiv sosial dumping og bevare den norske modellen. Derfor er innstrammingene lovlig og innenfor EØS-avtalen. Vi oppfatter at EFTA-domstolen ikke benekter dette i dag og lar avgjørelsen bli tatt i norsk rett, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen om den rådgivende avgjørelsen fra domstolen.

Krever 40 millioner

I april i fjor ble det innført strenge regler mot bruken av vikarbyråer og innleid arbeidskraft.

Selv om det finnes noen unntak, innebærer reglene i praksis et forbud for bedrifter til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold.

EØS-tilsynet ESA har gått til traktatsbruddsak traktatsbruddsak En situasjon der et land bryter en internasjonal avtale eller traktat det har forpliktet seg til.mot den norske staten. I tillegg har 10 norske bemanningsforetak og et polsk rekrutteringsbyrå gått til et erstatningssøksmål mot staten.

Efta-Domstolen i Luxembourg Foto: Jonas Berge / NTB

Erstatningssøksmålet går egentlig for retten i Norge, men saken berører EØS-avtalen, har Oslo tingrett bedt Efta-domstolen om en rådgivende uttalelse om de vanskeligste spørsmålene knyttet til EØS-avtalen.

Det er denne rådgivende uttalelsen som ble offentliggjort onsdag.

Den er ikke juridisk bindende, men Oslo tingrett skal bruke den når de skal tolke EØS-avtalens punkter som berører fri flyt av tjenester innenfor det indre markedet..

Neste steg er derfor at Oslo tingrett skal bruke denne uttalelsen for å vurdere om saksøkerne har rett på erstatning.

Vinner de fram, vil de kreve minst 40 millioner kroner i erstatning fra staten. Summen kan doble seg til neste år, skriver NTB.

Fikk tysk støtte

Innleieforbudet har blitt et hett politisk tema. Da Arbeiderpartiet innførte forslaget, sa de at hensikten er å fremme hele og faste stillinger som hovedregel i arbeidslivet.

Høyre har tidligere sagt at de lover å reversere forbudet om de kommer i regjering.

Taper Norge denne saken, har Fellesforbundet – det største forbundet i den mektige organisasjonen LO – vedtatt å jobbe for «en alternativ handelsavtale og annen tilknytning til EØS».

De nye reglene er godt innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen, mener regjeringen.

I høringsrunden fikk den norske regjeringen støtte fra Tyskland, som har noen lignende regler selv.

Tilsynsorganet ESA var mer enige med de norske saksøkerne, mens EU-kommisjonen, som er EU sin utøvende myndighet, hadde et mer generelt innspill som ikke tok noen tydelig side.

Les også

EØS-tilsyn støtter bemannings­bransjen i million­søksmål mot staten

Les også

Bemanningsbyråer saksøker staten

Les også

Fellesforbundet vil skrote EØS-avtalen hvis staten taper

Read Entire Article