Derfor strømmer nordmenn til Sverige: – Det er bare å komme seg over

1 month ago 14


– Folk må tenke på hva de skal bruke pengene på, sier dagligvareekspert. Men store prisforskjeller er ikke hele årsaken, mener professor.

Foto: Hanne Hattrem / VG / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Det er klart at når matprisene er blitt såpass høye, leter konsumentene etter sparemuligheter. Jeg tror det er en klar drivkraft, sier matforsker Ivar Pettersen i Alo Analyse til E24.

Mellom januar og september i år handlet nordmenn over grensen for langt mer enn på samme tid i fjor, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til sammen la vi igjen over 8,1 milliarder kroner i Sverige, en oppgang på 18 prosent fra samme periode i fjor.

Ser vi kun på tredje kvartal 2024 mot tredje kvartal i fjor, var veksten hele 28 prosent.

Ivar Pettersen

Matforsker i Alo Analyse

Pettersen viser til at da matprisene begynte å stige kraftig i 2021, økte prisene i Sverige og Danmark mer enn i Norge.

– Nå i det siste har prisøkningene her hjemme vært høyere. I Norge blir prisutviklingen nå preget av nasjonale faktorer som lønns- og jordbruksoppgjør. Da har vi fått en noe kraftigere prisøkning, som nok påvirker tallene her, sier matforskeren.

Les på E24+

Hvordan Europa kan vinne Trumps gunst

– Dyrtid

– Grunnen er at i Norge er det dyrtid, og det er klart at denne dyrtiden gjør at folk må tenke på hva de skal bruke pengene på. Over grensen i Sverige er det mye som er billigere, sier dagligvareekspert Odd Gisholt.

Vin og brennevin utgjorde 7,5 prosent av grensehandelen mellom januar og september, mens alkoholholdig øl og sider sto for 6 prosent. Brus og mineralvann utgjorde rundt 7,5 prosent.

– Alt i alt: I en dyrtid i Norge med høyere renter og så videre, er det gunstig å ta seg en tur over til Sverige. Dette er for så vidt ikke noe nytt. Det er bare å komme seg over når man ser hvor gunstig det er i Sverige, sier Gisholt.

Professor Bent Sofus Tranøy ved Høgskolen i Innlandet har en annen teori.

– Jeg tror hovedforklaringen er at dagligvarebransjen i Norge har fått mye mer oppmerksomhet og tyn. De har mistet litt tillit blant folk flest, og da er det fristende å dra til Sverige i stedet, sier Tranøy til E24.

Han understreker samtidig at det er sammensatte årsaker til den voldsomme økningen i grensehandelen.

Stor alkoholøkning

Det er så langt i år grensehandlet alkohol for nesten 1,1 milliarder kroner, ifølge SSB. Salget av sigaretter og tobakk har økt nesten 100 prosent fra tredje kvartal i fjor.

– Dagligvarer er én ting, men de som vil kjøpe alkohol, sigaretter og snus, finner alt dette billigere i Sverige, sier Gisholt.

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke viser til at Sverige har lavere avgifter på alkohol og tobakk enn Norge. Han er bekymret for utviklingen og ber om avgiftsendringer.

– For 2024 økte de norske avgiftene på snus mer enn de andre norske avgiftene. Sverige har redusert avgiften på snus. Dette betyr at snus relativt sett er blitt mye rimeligere i Sverige enn i Norge. Snus er åpenbart en prisfølsom vare, og prisforskjellene mellom Norge og Sverige bidrar til grensehandel, sier han i en uttalelse.

Rentekutt og prisvekst-fall

I Sverige ser den økonomiske situasjonen for øyeblikket annerledes ut enn i Norge. Landets sentralbank Riksdagen har begynt å kutte styringsrenten, i takt med at inflasjonen har beveget seg nedover.

Svenskene har samtidig lavere lønnsvekst og høyere arbeidsledighet enn i Norge.

Men de har også høyere yrkesdeltagelse, som betyr at andelen av befolkningen som tar del i arbeidsmarkedet, enten som sysselsatt eller registrert som jobbsøkende.

Read Entire Article