Den mørkeste strafferunden

5 months ago 35


HOKKSUND (VG) Det var tydelig hvor dette skulle ende da dommerne valgte å starte med et rosende avsnitt om Anders Besseberg.

Klokken i denne pakken er et av forholdene Anders Besseberg er domfelt for. Foto: NordicFocus / NordicFocus
fredag 12. april kl. 16:55

Klokken 13.31 var det et faktum. Det verste øyeblikket i historien om norske idrettsledere. I 25 år var Anders Besseberg en høyt betrodd tillitsvalgt i et viktig internasjonalt forbund. Nå er han straffedømt. 

I seg selv er det drøy kost at han er dømt til fengsel i tre år og en måned. Men også begrunnelsen fra en enstemmig tingrett var beinhard kost.

Besseberg er ikke blitt trodd på et eneste forhold av betydning. 

Han sables ned for oppkonstruerte forklaringer, manglende selvinnsikt og for å ha latt seg smøre som president. Et skrekkens skussmål.

Aktor Marianne Djupesland er fornøyd med rettens vurderinger. Foto: Gisle Oddstad / VG

Dessuten går retten ganske langt i å kritisere hvor prorussisk han har oppført seg, samtidig som han er dømt for å ha mottatt goder fra russere. Det betyr ikke at han faktisk lot seg påvirke, men sårbarheten og muligheten ble trukket frem med tydelig tale.

Den grove korrupsjonen kalles et «sammenhengende straffbart forhold». Dommen tegner et bilde av en president som lot seg bestikke over mange år. 

Riktignok sørget dommerne for å trekke frem det positive Besseberg uomtvistelig har gjort for skiskytingen. Men det virket mest som et pedagogisk balansegrep, gitt hvilket karakterdrap som var i vente utover i dommen.

I ordskiftet rundt Besseberg-saken har en del forsøkt å fremstille innholdet i saken som bagatellmessig. Det er en innfallsvinkel det er vanskelig å forstå. 

Det er svært alvorlig om en idrettsleder misbruker tillit på den måten Besseberg nå er dømt for å gjøre. At det har skjedd på såpass mange måter, gjennom å motta svært ulike typer goder, underbygger viktigheten av at denne saken ble rullet opp.

Etter at retten var hevet var aktor Marianne Djupesland opptatt av at det er vanskelig å etterforske internasjonale idrettsforbund, som gjerne kjennetegnes av en lukket kultur med mye makt på få hender over tid. 

Nå håper hun at dommen kan ha en avskrekkende effekt.

Forhåpentligvis kan flomlyset på hvordan en internasjonal idrettsorganisasjon ikke skal styres fungere som en form for vekker, slik det allerede har skjedd i skiskyting.

Gode systemer og rutiner er helt avgjørende for at ledere ikke misbruker tillit, i tillegg til at de selvsagt selv må forstå egen rolle.

Her har åpenbart noe sviktet fundamentalt for Anders Besseberg.

Han visste at Omega-klokken han fikk av en russer var svindyr, men han beholdt den. Det samme gjorde han med klokken han fikk av Aleksandr Tikhonov, selv om han selv anså sistnevnte som et bestikkelsesforsøk. 

Han hørte om andre forsøk på smøring uten å slå alarm. Han lot en aktør med store interesser av å holde IBU happy, betale for en bil på Vestfossen som det manglet åpenhet rundt. Han sauset sammen private interesser med utøvelse av vervet som president.

På toppen av dette har du sakene om prostituerte, der han ble felt på to av tre punkter.

Summen av dette vitner om en dømmekraft som åpenbart har vært sviktende. På flere punkter har han selv snakket seg inn i vanskeligheter, for eksempel i avhør i sakens tidlige fase.

Selv er Anders Besseberg «skuffet og overrasket» over dommen, og ikke overraskende anket han den på stedet. Nå skal en silingsinstans i lagmannsretten avgjøre om det blir omkamp.

Noe annet enn at Besseberg anket ville vært en sensasjon. Dette utfallet er ulevelig dersom nordmannen skal sitte igjen med noe som ligner et ettermæle fra et langt presidentverv. Forsvarer Mikkel Toft Gimse var etter dommen skuffet over at forhold som talte til Bessebergs favør ikke nådde frem i retten,.

Den følelsen er til å forstå, selv om to punkter ikke ble ansett for å være tilstrekkelig bevist.

Tiltalen mot Anders Besseberg inneholdt ti punkter. Han trengte like mange bomskudd fra Økokrim for å kunne gå ut av Hokksund tingrett med hevet hode.

I stedet skjøt aktor Marianne Djupesland nesten fullt hus. Detgir en strafferunde på drøyt tre år etter første runde. Neste standplass blir Borgarting.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article