«Bamsegutt»-dekningen: Hyller NRK

5 months ago 296


 Onsdag kalte kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen inn til pressekonferanse for å fortelle at NRK ikke vil gjøre serien «Ingen elsker Bamsegutt» tilgjengelig igjen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Presseekspert Trygve Aas Olsen hyller NRKs dekning av egen håndtering av «Bamsegutt»-saken.

De siste dagene har NRK dekket kritikken mot dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» på både Dagsnytt 18, Dagsrevyen, Debatten og gjennom flere nyhetsartikler publisert på nrk.no.

– Det er veldig bra at NRK lager journalistikk om NRK. Det står i Vær varsom-plakatenVær varsom-plakatenVær Varsom-plakaten er en liste over etiske retningslinjer for norsk presse. at pressen har plikt til å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle, sier Olsen til VG og fortsetter:

– Det er nærmest selvsagt at journalister skal ha mulighet til å være kritiske til eget mediehus. Dette er vanskelig, og det kan oppstå tvil om habilitet, men det avgjørende er hvordan man utfører det. The proof of the pudding is in the eating.

Olsen, som er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ), trekker frem Fredrik Solvangs opptreden på Debatten og Ingerid Stenvolds intervju med kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen på Dagsrevyen.

– Men Solvang har sagt at han opplever at Strømøy utsettes for en heksejakt, og likevel ledet han Debatten. Hva tenker du om det?

– Hva er alternativet? At NRK lar være å melde noe som helst om den saken som nordmenn er mest opptatt av akkurat nå? Det ville ha vært helt umulig. Man kan bare tenke seg kritikken kringkastingssjefen ville ha fått dersom NRK hadde tiet denne saken i hjel.

Enkelte mediehus har tidligere valgt å publisere nyhetsbyrået NTBsnyhetsbyrået NTBsNTB er et nyhetsbyrå som leverer redaksjonelt innhold, blant annet artikler, bilder og videoer, til nærmere 200 medier. artikler i stedet for å dekke saker som omhandler seg selv.

– Kunne ha droppet det

Professor i journalistikk ved Universitetet i Bergen (UiB), Svein Brurås, vurderer at NRK har dekket «Bamsegutt»-saken slik som man kunne forvente at de ville gjøre det.

– Den dobbeltrollen de har er ikke til å unngå, men det ville vært rart om de hadde oversett hele saken. Jeg opplever at NRK har håndtert dette greit både på nyhetsplass og i debatter, sier Brurås til VG.

I NRKs artikler om «Bamsegutt»-saken opplyses det om at serien ble laget av programavdelingen i NRK Trøndelag, og at Nyhetsdivisjonen jobber journalistisk uavhengig med dekningen av saken.

– Hva tenker du om at Solvang ledet en debatt om håndteringen av «Bamsegutt»-saken tirsdag, for så å uttale at han opplever at programleder Strømøy utsettes for en heksejakt?

– Solvang kunne ha droppet det siste, synes jeg.

Skal ikke være nyhetsledende

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til VG at NRK ikke skal være nyhetsledende når det gjelder kritisk og undersøkende journalistikk om egen bedrift.

– Den nyhetskampen ville det i så fall vært veldig lett å vinne, på samme måte som det ville vært veldig lett for VG å vinne en nyhetskamp som har krevd kritisk og undersøkende journalistikk om VG, sier Kalbakk.

– Samtidig er det slik at NRK er allmennkringkaster, og når det oppstår så store saker som denne, som skaper diskusjon om NRK, forventer publikum at vi også reflekterer rundt denne diskusjonen. Så vidt jeg vet er det ingen i NRK som har gravd frem egne saker om dette sakskomplekset.

Kalbakk sier at han av naturlige årsaker ikke har vært involvert i NRKs vurderinger om hvorvidt de bør dekke sin egen håndtering av «Bamsegutt»-saken.

– Det er klart at NRK skal sette et kritisk søkelys på egen virksomhet og vurderinger, slik som ble gjort på Debatten tirsdag. Jeg håper at det ikke oppleves som at vi er for tett på oss selv.

Ikke involvert i vurderingene

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sier til VG at NRK skal dekke nyhetssaker i samfunnet, også når de angår dem selv. Hun har heller ikke vært involvert i vurderingene om hvorvidt NRK bør dekke sin egen håndtering av «Bamsegutt»-saken.

– Nei, det gjøres selvstendige redaksjonelle vurderinger rundt omkring, og jeg har ikke vært involvert i dem, sier Haugen.

– Hva tenker du om at verken kringkastingssjefen eller etikkredaktøren har vært involvert i disse vurderingene?

– Jeg tenker at dette er selvstendige vurderinger som Nyhetsdivisjonen gjør, og sånn skal det være.

Dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» omhandler Jan-Egil Granfoss, som er ufør. Granfoss flyttet til Filippinene for ti år siden, men ønsker seg nå hjem.

Først ble serien kritisert for å være uetisk. Kritikken tiltok da det ble kjent at Granfoss ble dømt i en sedelighetssak i 1991. Dommen ble utelatt i NRKs serie, mens Granfoss hele tiden har ønsket at NRK skulle informere om dommen.

Onsdag besluttet NRK at TV-serien ikke vil bli gjort tilgjengelig igjen.

 Etikkredaktør Per Arne Kalbakk erkjenner å ha gjort en feilvurdering knyttet til dokumentarserien, og forteller at han har spurt seg selv mange ganger om hvordan det kunne skje. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Erkjenner feil

Kalbakk forteller at han så alle de fire episodene før dokumentarserien ble publisert. Nå erkjenner han at han burde bedt om en bredere diskusjon om saken, samt bedt om at saken skulle løftes til kringkastningssjefens bord.

– Det er ikke Vibekes ansvar å finne ut av hvilke serier hun bør se. I dette tilfellet var det mitt ansvar å si ifra om at hun burde se serien, men så gjorde jeg en feilvurdering.

Etikkredaktøren sier at han diskuterer 15–20 saker om dagen, og at formålet med hans stilling er å sørge for at ikke alle disse sakene løftes til kringkastingssjefens bord.

– Du har vært etikkredaktør i mange år, og kjenner Vær Varsom-plakaten bedre enn de fleste. Hvordan kan det ha seg at du vurderte feil?

– Nei, det er ... Jeg har stilt meg selv det spørsmålet mange ganger, og det korte svaret er at det var opplysningen om at Granfoss ikke hadde informert sin kone og sønn om dommen, kombinert med at den er betinget og 32 år gammel, som er bakgrunnen for at jeg vurderte helt feil.

– Det var det jeg la vekt på, men det er klart at i dag vet vi at vi vurderte dette feil.

Kjente ikke hele bildet

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen forteller at hun nå vurderer at hun burde ha sett dokumentarseriens fire episoder før den ble publisert.

Haugen ble informert om de overordnede redaksjonelle vurderingene knyttet til TV-serien, men sier at det nå viser seg at hun ikke hadde det hele bildet av saken.

– Ble du informert om Granfoss’ helsetilstand, slik som den beskrives i serien?

– Jeg var ikke kjent med hele bildet.

– Og dette var én av de tingene som du ikke var kjent med?

– Ja.

Publisert:

Publisert: 22.11.23 kl. 23:30

Read Entire Article