«Alle» skal kutte renten – unntatt Norge

1 month ago 15


Presidentvalg og rentemøte i USA og i Norge: Dette skjer denne uken.

Til uken avgjøres det amerikanske presidentvalget. Foto: Adam Gray / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Uken som kommer byr på store begivenheter utenlands, men også innenlands. Presidentvalget i USA og rentebeslutninger fra flere sentralbanker står i fokus.

Finansmarkedene er preget av spenning og usikkerhet. Renteforventningene har økt markant den siste måneden, og det er usikkert om det blir to rentekutt i USA før året er omme, slik den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) tidligere har antydet.

– Det er ikke helt sikkert at det blir et kutt til i desember, selv om det er priset inn. Usikkerheten rundt amerikansk økonomi er stor, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Amerikansk økonomi viser fortsatt styrke, med god fart, sterkt forbruk og lav ledighet. Markedet priser inn en sannsynlighet på 99 prosent for et enkelt rentekutt på torsdag.

Samtidig knyttes det stor spenning til presidentvalget og dets mulige utfall. Det er svært jevnt mellom de to kandidatene Donald Trump og Kamala Harris.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby (NTB)

Den siste måneden har markedet vurdert Trump som det mest sannsynlige utfallet parallelt med at renteforventningene har blitt justert opp, forklarer han.

Men bare i løpet av helgen kan det imidlertid synes å ha snudd.

– Trump har nå tapt mer terreng i bettingmarkedet, og utviklingen har gått mer i favør Harris, sier Hov.

– Det ser veldig åpent ut, legger han til.

En eventuell Trump-seier kan føre til økt press på rentene og være inflasjonsdrivende, og derfor har renteforventningene økt i takt med troen på at han vinner.

Volatiliteten i markedet har generelt økt kraftig den siste tiden, med skarpe svingninger både opp og ned, forklarer Hov og viser blant annet til de svært lave amerikanske arbeidsmarkedstallene «nonfarm payrolls» som kom fredag, og sendte markedsrentene først ned så skarpt opp samme dag.

Ta en titt i kalenderen for å se når ukens begivenheter finner sted.

Med inflasjonen noenlunde under kontroll, er Federal Reserve blitt mer opptatt av arbeidsmarkedet.

I september satte banken ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, det første rentekuttet siden 2020. Styringsrenten i USA ligger nå i intervallet 4,75 til 5 prosent.

Rentekutt over hele linjen – unntatt i Norge

Hvis vi venter snuten hjemover, forventer sjeføkonomen at Norges Bank holder renten uendret på torsdag.

– Norges Bank kommer til å sitte stille i båten nå, fordi det er mye som skjer. De vil være forsiktige med å sende signaler til markedet i dagens situasjon, sier Hov.

Han peker på at rentene blant Norges handelspartnere har steget mye, særlig i USA. Samtidig har kronekursen vært svakere enn ventet.

– Flere forhold peker heller mot utsatt rentekutt enn noe tidligere. Renteforventningene har gått kraftig opp, og dette har smittet over til Norge, forklarer sjeføkonomen, mener Hov.

I Storbritannia forventes også rentekutt torsdag, mens Riksbanken i Sverige ser ut til å komme til å kutte renten med 0,50 prosentpoeng.

– Økte amerikanske renteforventninger har slått rett ut i renteforventningene her hjemme, sier Hov. Figuren viser rentemarkedets forventning til hvor styringsrenten i USA og Norge vil ligge ved utgangen av neste år Foto: Handelsbanken

– Betydelige utslag

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 Sør-Norge forventer betydelige bevegelser i markedene. Han peker på det amerikanske presidentvalget og Norges Banks rentebeslutning som sentrale begivenheter.

– Presidentvalget har for lengst begynt å gi seg utslag i markedet. Rentene har økt i takt med sannsynligheten for at Trump blir valgt, sier Knudsen.

Han forklarer at Trumps valgløfter om reduserte skatter og økte importavgifter kan bidra til økt inflasjon, noe som allerede påvirker markedene.

– Hvis jeg må tippe her og nå, sier jeg Trump. Vi må i alle fall ta høyde for at det skjer, uttaler sjeføkonomen.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 Sør-Norge forventer betydelige bevegelser i markedene. Foto: Heiko Junge / NTB

Torsdag kommer Norges Banks rentebeslutning. Knudsen forventer også at renten holdes uendret på 4,5 prosent, men er spent på sentralbankens signaler om fremtidige kutt.

– Det store spørsmålet er: Vil sentralbanken sende det signalet? Hvordan vil de kommentere på renteutsiktene? sier Knudsen.

Han påpeker at økte internasjonale renter, svakere kronekurs og høyere pengebruk i statsbudsjettet kan påvirke Norges Banks vurderinger.

Samme dag kommer også den amerikanske sentralbankens rentebeslutning.

– Presidentvalget, sammen med dette rentemøtet, kan gi betydelige utslag i rentemarkedet, sier Knudsen.

Han legger til at markedet priser inn over 50 prosent sannsynlighet for et rentekutt i USA før nyttår.

Resultatrush på Oslo Børs

Mens presidentvalget i USA skaper internasjonal oppmerksomhet, er det også mye som skjer på Oslo Børs denne uken. Flere store selskaper skal ut i ilden når de åpner regnskapsbøkene for tredje kvartal.

Robert Næss, investeringsdirektør og forvalter i Nordea, mener at uroen rundt det amerikanske valget kan påvirke markedene.

Robert Næss, investeringsdirektør og forvalter i Nordea. Foto: Eivind Senneset

– Valget i USA skaper mye støy internasjonalt, og dersom det fører til uro, kan det påvirke markedene, sier Næss.

Han trekker frem Mowi, Aker, XXL og Autostore som spesielt interessante selskaper å følge med på denne uken.

– Som vanlig er det interessant å se hvilke betraktninger selskapenes ledelse har om utviklingen fremover, sier Næss.

Nedenfor kan du se hvilke selskaper som åpner regnskapsbøkene for tredje kvartal denne uken.

Read Entire Article