40.000 liter blodvann fosset rett ut i sjøen

2 months ago 14


Utslippet skjedde ved et uhell ved Mowis toppmoderne lakseslakteri. Det får ingen konsekvenser – med mindre Statsforvalteren finner noe ved tilsyn en gang neste år.

 Mowis prosesseringsanlegg på Jøsnøya startet opp i år og beskrives som «state of the art». Likevel tok det ikke lang tid før det skjedde et utslippsuhell. Foto: Sverre Mollan/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

«BløggebåtBløggebåtEn spesialisert båt som brukes i fiskeoppdrett for å slakte (bløgge) fisken rett etter at den er fanget. Dette forbedrer kvaliteten på fisken og reduserer stress, sammenlignet med å transportere fisken levende til land. skulle koble seg opp på våre slanger. Når de skulle koble til blodvannsslange så fosset det ut blodvann», står det i rapporten fra Mowi, som E24 har fått innsyn i.

Oppdrettsselskapet har selv beregnet utslippet til om lag 40 m³. Det tilsvarer 40.000 liter.

Blodvann er avløpsvann fra slakt som inneholder blod og avfallsprodukter fra fisk. Dette kan føre til lokal forurensning og være skadelig for livet i sjøen.

– Har det fått noen konsekvenser for dere i form av gebyr, bot eller tiltakskrav?

– Dette har aldri skjedd før eller etter (ved det aktuelle anlegget, journ.anm.), og har ikke fått noen konsekvens, svarer Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland.

– Dette er altså en engangshendelse som ikke har hatt negativ påvirkning på miljøet, legger han til.

Les på E24+

Britisk forvalter satser på laks: – Ingen i industrien er perfekt

Ingen alarm eller bakvakt

Fisken som ble slaktet kommer fra et anlegg i en såkalt ILA-sone, det vil si et område der sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) er påvist. Hensikten med sonen er å bekjempe og hindre spredning av sykdommen, og det er derfor strenge regler for håndtering av fisk her.

Hjetland forteller at de straks tok prøver av fisken og vann for å undersøke om det kunne utgjøre fare for smitte eller trussel mot miljøet, men at alle prøver var negative.

– Feilen ble umiddelbart identifisert og utbedret. Vi har i ettertid etablert to ekstra barrierer for å eliminere muligheten for lignende i fremtiden, sier han.

I rapporten fra Mowi kommer det frem at det ikke var noen alarm som gikk av da uhellet skjedde, og at det ikke var noe bemanning på teknisk avdeling på kveld på grunn av ferieavvikling.

«Her bør det etter mitt syn være en minimumsbemanning eller en aktiv bakvakt i slike situasjoner som sitter remote og overvåker anlegget», skriver Mowis saksbehandler.

Utslippet skjedde ikke lenge etter at anlegget, som Mowi selv omtaler som «state of the art» (toppmoderne), kom i full drift. Anlegget er blant de største i sitt slag i verden, med en årlig slaktekapasitet på 100.000 tonn.

UTSLIPP AV BLODVANN har blitt strengere regulert etter krav fra EU.  Bildet er et illustrasjonsfoto av blodvann i lakseslakteri og er ikke knyttet til den aktuelle saken. Foto: SINTEF Ocean

Tillitsbasert

Det er Statsforvalteren i Trøndelag som har ansvar for å følge opp utslippet. Underdirektør for forurensing Marit Lorvik, påpeker at utslippet ble fulgt opp av bedriften, som klassifiserte alvorlighetsgraden som lav.

– Vår oppfølging av slike varsel er at vi tar dette opp på tilsyn. Hvor raskt vi drar på tilsyn er avhengig av alvorlighetsgrad, skriver hun på e-post.

Lorvik opplyser videre at de vil følge opp hendelsen ved neste tilsyn.

– Når er det?

– Bedriften står på neste års tilsynsplan.

– Er det ikke noen reaksjoner eller sanksjoner etter et slikt utslipp?

– Sanksjoner kan komme etter neste tilsyn.

– Hva slags sanksjoner kan da bli aktuelle?

– Våre sanksjonsmuligheter er påleggpåleggOrdre fra myndighetene om å gjøre noe, som for eksempel å rydde opp etter forurensning., tvangsmulkttvangsmulktEn mulkt er en form for økonomisk virkemiddel, der man pålegges å betale en sum for å tvinge noen til å oppfylle en forpliktelse eller overholde et påbud., anmeldelse.

På oppfølgingsspørsmål fra E24 om hvordan et tilsyn så lenge etter en hendelse kan medføre mulkt eller anmeldelse, skriver Statsforvalteren at det ikke er aktuelt med politianmeldelse i denne saken.

– Vi anser ikke dette som et alvorlig utslipp forurensningsmessig. Derfor ble det heller ikke noen nærmere oppfølging av dette utslippet utover bedriftens avvikshåndtering, skriver Lorvik, ifølge kommunikasjonsrådgiver Bjørn Erik Øvrelid.

Les også

Norske Mowi bistår i gransking av skotsk blodutslipp

Les også

Mowi tjente 173 millioner euro på driften i tredje kvartal

Les også

Politianmelder laksedumping: – Behandler land og hav som dumpingplass

Read Entire Article