Oljefondets kryptomilliarder: – Virker som en skikkelig dårlig idé

2 days ago 6


Fondet kan ikke kjøpe kryptovaluta direkte, men sitter på milliarder av investeringer i kryptoselskaper. Professor advarer om kryptoboblekryptobobleEn økonomisk boble som oppstår når prisen på kryptovalutaer stiger raskt til nivåer som ikke kan opprettholdes, og deretter faller dramatisk..

KRYPTOBOBLEN sprekker en eller annen gang, tror finansprofessor Dagfinn Rime, som derfor ikke ønsker at Oljefondet skal investere i kryptovaluta. Foto: BI

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det er klare regler fra Finansdepartementet om hva Oljefondet kan investere i, og det inkluderer ikke kryptovalutakryptovalutaEn digital eller virtuell valuta som bruker kryptografi for sikkerhet og opererer uavhengig av en sentralbank..

Samtidig kjøper fondet aksjer for mange milliarder kroner i både kryptobørser og andre selskaper knyttet til kryptovaluta, som for eksempel Coinbase og MicroStrategy.

Prisen på disse aksjene svinger som regel i takt med prisen på bitcoin og krypto, og blir dermed en indirekte kryptoinvestering.

E24 har spurt Oljefondet hvorfor det investerer i kryptoselskapene.

Line Aaltvedt

Kommunikasjonssjef i Oljefondet

– I henhold til fondets mandat investerer vi i stor grad indeksnærtindeksnærtEn investeringsstrategi der man forsøker å etterligne sammensetningen av en bestemt aksjeindeks for å oppnå lignende avkastning., og fondets aksjeinvesteringer tar utgangspunkt i FTSE Global All Cap-indeksenFTSE Global All Cap-indeksenEn aksjeindeks som inkluderer selskaper fra hele verden, og som representerer en bred del av det globale aksjemarkedet.. Det er ikke i fondets mandat eller strategi å investere direkte i kryptovaluta, sier kommunikasjonssjef Line Aaltvedt.

Hun forteller også at Oljefondet ikke har noe syn på investeringer i kryptovaluta, og at de heller ikke har noen egne eksperter på temaet.

Les på E24+

Slik investerer du trygt i kryptovaluta

Tok feil

Finansprofessor ved BI, Dagfinn Rime, understreker at kryptovaluta er spekulativt og derfor ikke passer inn i Oljefondet.

– Mest av alt handler Oljefondet om å høste risikopremierå høste risikopremierÅ høste risikopremier innebærer å ta kalkulert risiko i ulike markeder for å oppnå en forventet meravkastning som kompensasjon for risikoen som tas., og bitcoin eller kryptovaluta er i mine øyne en boble, sier han.

I 2017 advarte Rime mot en akutt fare for boblesprekk i bitcoin. Da var prisen 20.000 dollar – nå er den på nærmere 100.000 dollar.

– Der tok jeg feil ja, humrer professoren, som nå ikke lenger er like sikker på at boblen brister på kort sikt.

Les på E24+

Dette gjør du med skatten hvis du mister kryptovaluta

For den lange investeringshorisonten som Oljefondet har, er han fortsatt overbevist om at man må vente negativ avkastning på kryptovaluta.

– Med alle de nye kjøperne tror jeg nok det kan fortsette litt til, men jeg har ingen tro på det på lang sikt. Historisk avkastning er heller ikke det samme som fremtidig avkastning, påpeker han.

Større idioter

Rime viser til bobleteori som går ut på at bobler overlever, fordi aktørene tenker at det fremdeles finnes optimister eller «greater fools»«greater fools»markedsdynamikk der folk kjøper en overpriset eiendel i håp om å selge den videre til en "større idiot" til en enda høyere pris. Dette skjer ofte i markeder preget av spekulasjon og hype, hvor verdien av en eiendel er løsrevet fra dens faktiske eller fundamentale verdi. som vil inn på markedet.

– Hvis de rasjonelt kan tenke at andelen kjøpere ikke er tømt, så bør de ri boblen. Men bobler sprekker når andelen større idioter er tom, sier han.

– Og det er derfra dette gamle ordtaket i finans kommer; at når tanta di går på børsen, da må du selge. Det er den type tankegang som ligger bak.

Rime nevner den kraftige veksten som kom etter introduksjonen av ETFer,introduksjonen av ETFer,(Exchange-Traded Fund) er et børsnotert fond som gir investorer mulighet til å handle en kurv av verdipapirer, som aksjer og nå også kryptovaluta, på børsen til markedspris, på samme måte som enkeltaksjer. der større institusjonelle investorerinstitusjonelle investorerStore organisasjoner som investerer betydelige beløp i finansielle markeder, som pensjonsfond, forsikringsselskaper og investeringsselskaper. kom på banen, som eksempel på dette.

– Ingenting endres annet enn at tilgjengeligheten blir bedre. Så da kan du tenke deg at du rekker ut til flere større idioter.

– Er ikke de store investorene også en slags garanti for at det ikke kan falle så mye?

– Jeg tenker at de er ganske rasjonelle og gambler på det med greater fools. Jeg har mye større tro på at BlackRockBlackRocken av verdens største kapitalforvaltere, som tilbyr investeringstjenester, fond og løsninger til institusjoner, selskaper og privatpersoner globalt. De har eksponering mot kryptovaluta gjennom flere kanaler. (en av verdens største kapitalforvaltere) klarer å selge seg ut når det er tomt, enn Ola Dunk da. Så jeg ville jo heller blitt litt bekymret.

Rime har heller ingen tro på at bitcoin skal bli en reservevalutareservevalutaEn valuta som holdes i betydelige mengder av regjeringer og institusjoner som en del av deres valutabeholdning, og som brukes i internasjonal handel og finans. i USA, slik Trump har foreslått.

– Og det kommer ikke til å bli et pengesystem etter hvert heller. Det er fordi det ikke har noe bruksverdi, og dermed er det verdiløst, sier han.

– Så lenge du tenker på det som en boble, så er det rent spekulativt. Og dermed bør det ikke være en del av Oljefondets butikk, legger han til.

Les på E24+

Meme coins – fra spøk til milliardindustri

– Spennende, men ingen god idé

Rime er overrasket over å høre at Oljefondet også eier i MicroStrategy.

– Oi, det virker som en skikkelig dårlig idé, sier han, og påpeker at det er en aksje som er kjempedyr i forhold til sin beholdning.

MicroStrategy har også steget 110 prosent på børsen det siste halvåret, i takt med den økende kryptoboomen og Trumps valgseier. Selskapet eide per desember 402.100 bitcoin, og aksjekursen reflekterer i stor grad kryptovalutaens svingninger.

– Jeg regner med at det ikke er en aktiv kryptostrategi, men et resultat av at de må følge børsindeksen, ellers ville det vært en type spekulasjonsaktivitet som ikke hører hjemme under Oljefondet, sier Rime.

Rime minner også om at selv om fondet må følge en indeks, er det også litt slingringsmonn til å tilte vektene.

– Hva om fondet bruker dette slingringsmonnet til å vekte seg opp i for eksempel MicroStrategy eller Coinbase?

– Det synes jeg hadde vært spennende, men ingen god idé. Hvis de gjør noen avvik fra indeksen her, så vil det absolutt være mer problematisk.

– Bør ønske opplyst debatt

Bitcoin-entusiasten og forskeren Svein Ølnes er uenig i at det er en boble, men er likevel i tvil om Oljefondet bør engasjere seg direkte i bitcoin. Han påpeker at bitcoin i de fleste land er definert som en råvare (i Norge formuesobjekt), og at Oljefondet ikke er direkte eksponert mot råvarer.

Svein Ølnes

Kryptoforsker

– Jeg er som sagt i tvil om Oljefondet bør eie bitcoin, men ikke av samme grunn som finansprofessoren, sier Ølnes.

– Oljefondet bør derimot ønske en opplyst debatt om dette velkommen, og i mellomtiden nøye seg med å investere i MicroStrategy og andre selskap som nå i økende grad skaffer seg bitcoin på aktivasidenaktivasidenDen delen av en selskaps balanse som viser selskapets eiendeler, inkludert kontanter, eiendom, utstyr og investeringer., fortsetter han.

Er bitcoin en boble som vil sprekke?

- Ja, definitivt

- Nei, det er fremtiden

- Umulig å si

Les på E24+

Dette må du vite om skatt på krypto

Les også

Ekspertenes kryptospådommer for 2025

Read Entire Article