Sprengt kapasitet på Kirkens bymisjons akuttmottak: – Må avvise folk hver dag

1 week ago 20



Foto: Mia Størksen / Aftenposten

Foto: Mia Størksen / Aftenposten

Kirkens bymisjon tilbyr akuttovernatting hele året. Nå rapporterer de om sprengt kapasitet.

Liliana er en av de heldige som får seng for natten. Akuttovernattingen har måttet avvise folk de siste dagene.

Ifølge Kirkens Bymisjon oppfyller ikke Norge de menneskerettslige forpliktelsene de har.

Bymisjonen ønsker seg derfor en ny lov.

Publisert: 14.11.2024 16:30

Kortversjonen

Utenfor Kirkens Bymisjon på St. Hanshaugen står en håndfull mennesker i kø. Klokken er 20, og det blir kaldere mens de venter på dommen. Er det ledige sengeplasser til dem i kveld?

Hver dag er folk booket inn. Har du allerede rom, kan du komme klokken 18. Hvis ikke, må du stå i kø og håpe på at det er noen som ikke har møtt opp.

– Kulden gjør at det blir viktigere for flere å komme innendørs. Det er klart det er brutalt å ikke ha muligheten til å komme inn når det er kaldt i Norge. Som et samfunn, så har vi jo et ansvar for å ivareta de menneskene som er i Norge, sier avdelingsleder Marit Nybø.

De er for mange i køen utenfor dørene. Derfor blir det loddtrekning. De heldige slipper inn i varmen, mens de resterende to får beskjed om å ta turen til Holmlia kirke.

Kirken åpner dørene og gir husly for inntil seks personer når det er fullt hos bymisjonen.

De to hadde håpet å slippe reiseveien på rundt en time.

En frivillig kommer og følger dem hele veien til Holmlia. Istedenfor å kjøre bil, tar de tog. Det gjør de for å huske veien tilbake neste dag.

SV-politiker Marian Hussein (t.h.) er kommet for å lytte til utfordringene blant menneskene på bymisjonens akuttmottak. Foto: Mia Størksen / Aftenposten

– Det er alt

Problemet har vært der i årevis. I et rom sitter over 20 personer og kjemper for å få budskapet sitt frem. I dag har de besøk av SV-politiker Marian Hussein.

«Vi er alene der ute»

«Dette er veldig viktig»

«Det er så stressende når du vet du må ta lotteriet»

Over 20 personer prater rumensk, men det er kun én oversetter. Hun prøver å navigere og gi alle en sjanse til å få frem sin mening.

– Hva betyr denne ordningen for dere?

De roper i munnen på hverandre. Så blir det stille.

– Det betyr alt, forteller oversetteren.

For dem er dette tilbudet alt de har.

– Hvis vi ikke hadde denne lykken, ville det være vanskelig å være ute på gaten. Lykken betyr trygghet for oss. Vi vet at vi er trygge her, sier en av damene.

De har totalt 80 plasser på senteret. To ansatte, frivillige og én nattevakt jobber for å ivareta menneskene her. Foto: Mia Størksen / Aftenposten

Vil skaffe ny ordning

– Vi synes at frivilligheten gjør en ekstremt viktig innsats, men så ser vi at de pengene de har, ikke strekker til. Når vi får vite her at de er nødt til å avvise folk, og at de må ha en plan b, som heller ikke har nok plasser, så gjør det jo vondt, forteller stortingsrepresentant fra SV Marian Hussein.

SV vil derfor fremme et representantforslagrepresentantforslagEt representantforslag er et forslag som stortingsrepresentanter legger frem for Stortinget om en sak de ønsker at politikerne skal diskutere og eventuelt vedta. på Stortinget om å sikre akuttovernatting for alle som trenger det. Tidsplanen for det, er ikke lagt, men vil skje raskt, opplyser Hussein.

Det har de nå satt av penger til i deres alternative statsbudsjett for 2025.

– Vi må adressere denne gruppens behov. Men det første stedet å starte er å gi mer penger til tilskuddsordningen slik at Røde Kors og Kirkens Bymisjon kan bygge ut dette tilbudet.

I første omgang har de sagt at potten skal økes fra 20 til 30 millioner. Men det er behov for mer, mener de. Det andre SV vil gjøre, er å rettighetsfeste at tilreisende som har behov for akuttovernatting, skal få det.

– Vi ser jo at dette er en gruppe som også utnyttes av kriminelle nettverk. Dersom vi sørger for den tryggheten, så kan vi også være med å bidra til at de ikke blir utnyttet og utsatt for kriminalitet.

Samtidig har Arbeids- og inkluderingsdepartementet nå et forslag ute på høring som handler om å tydeliggjøre begrensingene på sosiale tjenester for personer i Norge uten fast bopel.

Marit Nybø (til venstre) er avdelingsleder ved Bymisjonssenteret. Det er de som tar imot bostedsløse året rundt. Tålmodigheten med politikerne er blitt tynnslitt. Foto: Mia Størksen / Aftenposten

– Trenger flere ildsjeler

– Hvilket inntrykk sitter du igjen med etter besøket her?

– De menneskenes takknemlighet og blikk på hvor viktig den tryggheten er, og hvor mye stress de står overfor, enten det er pga. kulde eller sult. Det gjør jo noe med en, sier Hussein.

– Det blir rapportert om sprengt kapasitet til Bymisjonen hvert år. Hvorfor er ikke dette blitt gjort noe med tidligere?

Jeg tror at denne gruppen dessverre ikke er de som roper høyest og krever politiske tiltak. Og dessverre så har de kanskje veldig få som ser dem og åpner hjerterommet for dem. Vi trenger flere ildsjeler som ser disse medmenneskene og menneskeverdet deres.

Så gjenstår det å se hva som skjer med det nye forslaget og sengeplassene. Inntil videre, må dem som trenger det fortsette å trekke lodd om å få en seng.

Byrådssekretær for sosiale tjenester i Oslo kommune, Tor Frøytvedt Dahl fra Venstre, sier Oslo kommune følger de retningslinjene de har fått fra staten, som gjelder overnatting for tilreisende og bostedsløse EØS-borgere.

– Nå står vinteren for døra og Velferdsetaten er i dialog med organisasjonene om tilbudet, sier Dahl.

Han sier Arbeids- og inkluderingsdepartementet jobber med en tydeliggjøring av rettighetene til EØS-borgere i Norge.

– Som en av få kommuner i landet, gir Oslo kommune tilskudd til flere frivillige organisasjoner for å drive overnattingstilbud for tilreisende bostedsløse EØS-borgere.

Read Entire Article