Listhaug er lei av utredninger: – Dette går ikke lenger

1 month ago 194



Kortversjonen

  • Frp-leder Sylvi Listhaug bygget mandag et papirtårn for å vise omfanget av norske utredninger.
  • Hun ønsker å redusere antallet.

– Vi utreder og utreder og utreder. Det er vel og bra, men det har gått altfor langt. Vi skal redusere kostnadene og antallet offentlig utredninger (NOU) kraftig, sier Frp-lederen foran det skjeve tårnet – i Oslo:

Sammen med medarbeidere har hun fysisk samlet opp utredningene som har blitt skrevet siden 2017.

Det ble et tårn på godt over to meter, som hun trengte hjelp til å holde oppe, mens det hele skulle foreviges.

– Det dreier seg om nesten 200 utvalg og nesten en milliard kroner som er brukt. Den pengebruken vil vi redusere kraftig, sier hun.

Ut av den nesten tre meter høye bunken trekker hun frem «Avkommersialiseringsutvalget» til en prislapp på nesten 11 millioner kroner.

– Man kan jo spørre seg hvilke andre land som bruker millioner av skattebetalernes penger på å nedsette et offentlig utvalg som har som formål å hindre at folk tjener penger, og at syke og hjelpetrengende mennesker får hjelp.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGMANDAG FORMIDDAG: Fikk hjelp. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Det er ikke overraskende at en rødgrønn regjering har satt ned et utvalg som skal gjøre noe med kommersialiseringen?

– Nei. I stedet for å bruke alle gode krefter i helse- og omsorgspolitikken og slippe til ledig privat kapasitet som avlaster det offentlige og får ned helsekøene, så sløser de vekk millioner av skattekroner på et utvalg som i praksis har fått et mandat om å gjøre vondt verre.

Listhaug sier at «for ofte settes det ned utvalg som skal jobbe med en problemstilling i årevis, som haster ganske mye».

– På tide å trekke i bremsen

Hun viser til et annet utvalg:

Storberget-utvalget skal utrede hvordan man skal løse barne- og ungdomskriminaliteten. Jeg mener det er feil å bruke så lang tid på noe som er så akutt og hvor vi kan hente erfaringer fra Danmark og Sverige, som har møtt disse utfordringene før oss.

– Det er viktige temaer som utredes i NOU-er?

– Fagkunnskap er ofte avgjørende for god politikkutforming, og selvsagt må vi fortsette med utredninger. Men når skattebetalerne har brukt nesten en milliard kroner på slike utredninger siden 2017, mener vi at det er på tide å trekke i bremsen.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGDen ble for høy til at den stod av seg selv, så Listhaugs pressesjef, Haakon Sandvik, måtte stå bak og støtte opp. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Hun legger til:

– Her kan vi spare flere hundre millioner kroner som heller bør gå til å prioritere opp kjerneoppgaver og redusere offentlig sløsing. Litt for ofte er det slik at man setter ned et utvalg for utvalgets skyld; å vise at man handler.

Hun legger til:

– Andre ganger er det reelt sett viktig å ha en utredning. Men jeg mener at vi ikke lenger skal sette ned utvalg uten at det er helt avgjørende for politikkutformingen. Jeg mener man i stedet for utredninger ofte kan sette sammen eksperter i departementene, som kan jobbe mye raskere.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGFoto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Utvalgssyke

– Dere har sittet i regjering i perioden du viser til, fra 2017 til 2021, og gjorde ikke noe med det?

– Ja, men dette er noe jeg mener vi skal bremse opp, hvis vi får en hånd på rattet igjen. Det er bare å erkjenne at det har pågått en «utvalgssyke» under skiftende regjeringer.

– Når dere skal fatte viktige politiske avgjørelser, er det en fordel at noen har utredet ulike problemstillinger grundig?

– Ja, men i mange tilfeller mener vi at man ikke trenger å sette ned et offentlig utvalg. Vi mener at folk i departementene i mye større grad kan gjøre det arbeidet raskere.

Hun viser til et godt eksempel fra egen tid i regjering.

 JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTBDen gangen asylsøkerne kom syklende over grensen fra Russland. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTB

– Da migrasjonskrisen rammet Norge i 2015, satte vi sammen en gjeng med skarpskodde jurister, som raskt kom opp med en rekke konkrete lovforslag. På denne måten fikk vi raskt behandlet lovforslag i Stortinget, satt dem i verk og fikk kontroll over migrasjonsstrømmen.

Statssekretær i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Gunn Karin Gjul, svarer på vegne av regjeringen.

Forsvarer utredningene

– Formålet med offentlige utvalg er å gi regjeringen et godt grunnlag for politikkutvikling. Hvert departement avgjør behovet for et utvalg innen sine sektorer. NOU-formatet involverer sivilsamfunnet, forskningsmiljøer, sikrer åpenhet, og samler ekspertise for å støtte informerte beslutninger.

Bilde av

Gjul.

Verre under Solberg

Hun sier at det i en tid med store endringer og komplekse problemstillinger, er viktig å ha oppdatert kunnskap for god politikkutforming.

– NOUer bidrar med nødvendig innsikt, spesielt i saker som berører flere sektorer.

Hun viser til en nylig gjennomgang:

  • Under Støre-regjeringen er det satt ned 84 offentlige utvalg, med en samlet kostnad på rundt 480 millioner kroner.
  • Til sammenligning viser tallene at Solberg-regjeringen i forrige periode satt ned 105 utvalg. Den samlede kostnaden for disse utvalgene ligger på rundt 510 millioner kroner.

– Hadde disse tallene i tillegg vært prisjustert, ville forskjellene i pengebruken vært betydelig større, fremholder hun.

PS 1: Hvorfor går gjennomgangen av NOU-er tilbake til akkurat 2017?: Frp ba Støre-regjeringen om en oversikt tilbake til 2021, men regjeringen returnerte en full oversikt tilbake til 2017.

PS 2: NOU-er er bare endel av utredningene som produseres i offentlig regi.

Read Entire Article