Boikott av menn går viralt i USA

14 hours ago 5



Kortversjonen

  • Den radikalfeministiske 4B-bevegelsen som startet i Sør-Korea har nå spredt seg i sosiale medier – særlig i USA. .
  • 4B protesterer mot anti-feminisme og sexistiske holdninger. Den har tatt av i USA særlig Trumps valgseier.
  • Bevegelsen vinner støtte blant kvinner skuffet over samfunnets holdninger, men møtes med skepsis blant eksperter.
  • Ekspertene ser ikke for seg at den vil feste seg hverken i USA eller i Norge, men at den kan ha betydning i sosiale medier.

1. Biyeonae: Nei til å date menn.

2. Bisekseu: Nei til å ha sex med menn.

3. Bihon: Nei til å gifte seg med menn.

4. Bichulsan: Nei til å få barn med menn.

Dette er de fire grunnpilarene i 4B-bevegelsen, som oppsto i Sør-Korea rundt 2018.

4B startet blant annet som en protest mot massespredningen av videoer av kvinner i prøverom og på offentlige toaletter, tatt uten deres samtykke.

– Etter hvert ble det en bredere protest mot styresmaktenes anti-feminisme og initiativer for å få kvinner til å føde flere barn, forklarer Randi Gressgård.

Hun er professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning på Universitetet i Bergen.

 JUNG YEON-JE / AFP / NTBSørkoreanske kvinner marsjerer under kvinnedagen 8. mars med budskapet: «Ingen dating, ekteskap, sex eller barn med menn». Foto: JUNG YEON-JE / AFP / NTB

Etter Donald Trumps valgseier i USA, har imidlertid bevegelsen også fått bein å gå på blant amerikanske kvinner i sosiale medier. I skrivende stund har emneknaggen «4B» 100.000 videoer på TikTok.

– Jeg gjør min del som amerikansk kvinne ved å slå opp med min republikanske kjæreste og slutte meg til 4B-bevegelsen denne morgenen.

Det skriver @rabbitsandtea i en TikTok-video publisert morgenen etter presidentvalget. Videoen har fått nesten to millioner likerklikk.

– I USA er 4B-bevegelsen en protest mot at unge menn har flokket seg rundt Trump, understreker Gressgård.

– Din kropp, mitt valg

Gapet mellom de amerikanske demokratene og republikanerne er enormt – og årets presidentvalg har ikke tettet det. Særlig kvinner på venstresiden i politikken har reagert kraftig på Trumps seier.

Reaksjonene bunner blant annet i høyesterettsavgjørelsen om å fjerne retten til selvbestemt abort i 2022 – Donald Trump hyllet avgjørelsen, mens daværende president Joe Biden fordømte den.

En rekke kvinner har også anklaget Trump for å ha begått seksuelle overgrep mot dem. Han ble funnet skyldig i overgrep mot journalisten E. Jean Carroll.

  JANE ROSENBERG / Reuters / NTBRettstegning fra Manhattan Federal Court 25. januar. Den skildrer øyeblikket der Trumps tidligere forklaring ble spilt av. Trump er til venstre i tegningen, og hans advokat Alina Habba til høyre.  Foto: JANE ROSENBERG / Reuters / NTB

En analyse fra Institute for Strategic Dialogue, viser en kraftig økning i sexistiske angrep mot kvinner i sosiale medier, like etter at Trumps seier ble kjent.

En video hvor høyreekstremisten og holocausfornekteren Nick Fuentes kommer med svært sexistiske og krenkende utsagn, har satt fyr på sosiale medier.

 Nicole Hester / AP / NTBNick Fuentes fotografert under en kampanje i Lansing, Michigan i 2020. Foto: Nicole Hester / AP / NTB

– Menn vinner igjen. Og ja, vi kontrollerer kroppene deres. Det er din kropp, mitt valg, sier Fuentes, iført en «America First»-caps.

«Din kropp, mitt valg» er et angrep mot pro-abort-bevegelsen, som bruker slagordet: «My body, my choice».

I 2022 deltok Fuentes på et middagsbesøk hos Donald Trump i Mar-a-Lago i Florida.

Responsen fra en rekke demokratiske kvinner har vært klinkende klar: De skal ikke ha noen seksuelle eller romantiske relasjoner med menn før holdningene i samfunnet endrer seg.

Bilde av Randi GressgårdRandi Gressgård

Professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK), Universitetet i Bergen.

– Ikke bare har Trump personlig oppvist sexisme og misogyni så det rekker, men det republikanske partiet har lenge frontet abortforbud og annen antifeministisk politikk. Trumps støttespiller og pronatalist, Elon Musk, har dessuten brukt Sør-Korea som skrekkeksempel på hvordan det kan gå hvis kvinner føder for få barn, forklarer Gressgård.

– Slikt faller ikke i god jord blant unge kvinner, som for det meste stemte demokratisk.

Donald Trump avbildet i retten i Manhattan, New York, tidligere i år. Foto: JABIN BOTSFORD / POOL / EPA / NTB

Tilbakeslag mot likestillingskampen

– Jeg tror kampen mellom kjønnene er et av de store problemene i Sør-Korea, som er et hypermoderne land teknologisk, men hvor kvinner har stått like svakt som i noen muslimske land, sier kommentator i VG, Astrid Meland.

Hun trekker frem sørkoreanske kvinners risiko for å bli utsatt for seksuell trakassering, snikfilming og hevnporno – i tillegg til kjønnsdiskriminering på arbeidsmarkedet.

Bilde av Astrid MelandAstrid Meland

Kommentator i VG

– Likestillingen har blitt bedre. Moon Jae-in var president fra 2017–2022, og han ble kalt feministpresidenten. Han gjorde mye for å minske lønnsforskjeller og jobbe for kvinners rettigheter.

– Men det er kommet et sterkt tilbakeslag.

I dag sitter konservative Yoon Suk-yeol som president i landet. Han vant valget blant annet ved å appellere til antifeministiske menn.

Bilde av Moon Jae-inMoon Jae-in

President fra 2017–2022.

Bilde av Yoon Suk-yeolYoon Suk-yeol

Sittende president siden 2022.

– Virker ikke som et effektivt virkemiddel

– Jeg ser ikke for meg at 4B blir en stor trend i Norge, og ikke i USA heller, for så vidt. Norske kvinner er mye mer likestilte og sliter ikke med de samme problemene som sørkoreanske kvinner, sier Meland.

– Det virker heller ikke som et effektivt virkemiddel i kampen om likestilling. Det er de radikale på ytterkantene som får sette dagsorden, så kan de hive bensin på hverandres bål, fortsetter hun.

Gressgård har større tro på at trenden kan feste seg, særlig i sosiale medier.

– Som digital protestbevegelse kan den få utbredelse til Norge også, men foreløpig er den mest en respons på valgresultatet i USA og skuffelsen mange unge kvinner føler over jevnaldrende menn rundt dem – en tillitskrise, mener hun.

Hun tror protesten kan være et effektivt virkemiddel dersom den utelukkende handler om kvinners rett til selvbestemmelse og kontroll over egen kropp.

– Men hvis hovedpoenget blir boikott av menn, er den mindre effektiv som likestillingskamp. Da risikerer 4B å bli avfeid som «like» ekstrem som det den er en respons på, eller «bare» en TikTok-trend. I Sør-Korea har dessuten deler av bevegelsen blitt forbundet med transfobi og medført konflikt innad i feministiske kretser.

Read Entire Article