– Vi lever i oljetåka, vil jeg påstå. Og vi ser ikke helt klart.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Inne på Clarion Hotel i Arendal deltar Åslaug Haga på en debatt om BananaBananaBuild Absolutely Nothing Anywhere Near Anything-paradokset, og legger ut om hvorfor hun mener at Norge trenger mer fornybar kraft.
Det er en hektisk ettermiddag for lederen av interesseorganisasjonen med over 400 medlemmer.
Etter at Stortinget ga kommunene vetorett mot vindkraft har utbygging av vindkraft blitt særlig vanskelig.
– Det som er litt krevende er at vi ikke bare opplever motstand mot landvind. Når det gjelder solkraft, er det akkurat de samme diskusjonene. Vi ser også at Motvind går tungt ut mot havvind. Så ja ... Vi er mot alt, da.
God energi tross motkrefter
Håpløst, mener Haga. Sjeflobbyisten og den tidligere Senterparti-politikeren er bekymret.
Hun frykter at norske bedrifter må se seg nødt til å flytte ut eller legge ned, dersom de ikke får tilgang på nok fornybar energi.
– Det er ikke noe problem å produsere nok energi til husholdningene i Norge. Det er ikke det det handler om. Det handler om hva slags industri og næringsliv vi ønsker å ha. Det må vi bestemme oss for.
– Hei hyggelig, hei, hyggelig. Neimen hei.
Haga stoppes av ivrige Arendalsgjengangere og fremmede. Alt fra SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken til sjeflobbyist Sigbjørn Aanes i First House vil ha en klem.
En svenske vil snakke om bistand og utvikling i Afrika, mens en kvinne med bomullsnett fra Panorama vil høre hva Haga tenker om alger.
– Det er litt som å være med mamma på kjøpesenteret, skyter Hagas strategiske rådgiver Sindre Sættem inn.
– Hun kjenner alle, fortsetter han.
1 av 3Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24
Karameller og løgner
Fornybar Norge deltar på hele 19 arrangementer under Arendalsuka.
Haga får en rekke anledninger til å gjenta budskapet.
– Vi har energipopulisme på ytre høyrefløy og energipopulisme på venstre fløy. De hindrer å få gjennom ting på Stortinget, sier Haga fra scenen.
Overfor E24 utdyper hun:
– Mye av det som ligger i energipopulisme handler om desinformasjon. For eksempel at det er uendelig mye mikroplast fra turbinbladene. Det er grunnleggende galt. Det er mye desinformasjon som går igjen. Det sies ting de vet er galt. Det er trumpismen satt i system.
Tidligere på dagen arrangerte organisasjonen foredraget «Dette er kraftmarkedet – alt annet er løgn». På første rad satt to representanter fra Motvind Norge.
– Det er en litt «ballsy» tittel, eller?
– Ja, men det var helt full sal. Vi kunne vært tre ganger så mange. Vaktene måtte avvise folk.
Haga tar en pust i bakken. Sier det muligens er behov for flere rene foredrag på Arendalsuka.
– Hvor irriterende er egentlig den gjengen fra Motvind, synes du?
– Nei, dem må vi bare leve med. Jeg kommer jo fra sivilsamfunnet selv, og tenker at sivilsamfunnet er kjempeviktig. Men jeg tenker også at det er viktig for sivilsamfunnet å være redelige.
Et lite sekund mens Haga runder et hjørne blir det observert en uvanlig lang kø utenfor et arrangement hos LO. De har visst gode karameller, mener fotografen.
– Karameller? Jeg elsker karameller, utbryter Haga.
Men køen er for lang, og Haga har ikke tid.
Menigheten
«Litt menighetsstemning», innrømmer Hagas nærmeste rådgiver Sindre Sættem på vei ut av en debatt i regi av Akershus Energi. Alle aktørene er enig i at Norge bør bygge ut mer fornybar energi.
Haga sniker seg ut av rommet ti minutter før debatten er over og går med rask gange mot DN-teltet hvor en debatt med flere fra menigheten venter.
Rådgiver Sindre Sættem står parat mens Haga blir intervjuet av Innovasjon Norge.
– Det er første gangen jeg bærer vesken hennes, altså.
– Da jeg hadde Geir Pollestad som rådgiver, gikk jeg rundt med rosa veske, sier Haga.
De samme folkene venter på neste seanse.
På spørsmål om det ikke blir kjedelig uten litt motstand i debatter, svarer Haga at hun gjerne for eksempel skulle ha likt å utfordre Røkke-forvalter Yngve Slyngstad, som deltok i en tidligere debatt, på et par ting.
Men det må bli en annen gang.
Skeptisk til vindkraft-veto
Stekende sol i badebyen krever sin is, og Haga er ikke vanskelig å be. Valget lander på et konditori som lover ekte italiensk iskrem.
På brygga i Arendal prøver Haga å forklare hvorfor Fornybar Norge arrangerer en debatt med tittelen «Har kommunene gjort seg fortjent til et vindkraft-veto?».
– Det blir i hvert fall et problem for landet hvis kommuner skal fatte prinsippvedtak mot å bygge ut noe som helst.
– Det er helt opplagt at den vetoretten vil bli fratatt dem på et tidspunkt hvis man ikke greier å få til fornuftig utbygging – selv om Fornybar Norge per nå forsvarer vetoretten, fortsetter Haga.
Da E24 gjorde en opptelling i mai, hadde 17 kommuner sagt tydelig nei til vindkraft.
– Et stortingsflertall kan ikke sitte og se på at vi styrer mot et betydelig kraftunderskudd med alle de konsekvensene det har. Det er helt meningsløst når den ene kommunen etter den andre på prinsipielt grunnlag sier nei, samtidig som de har store ambisjoner om å bygge ut arbeidsplasser i sin kommune.
Et eksempel er Skien kommune, som ønsker velkommen et stort datasenter fra Google, men ikke ønsker utbygging av vindkraft.
– Hele Grenland-regionen har jo et enormt problem.
På et tidspunkt går den tidligere ordføreren i Lebesby forbi, og Haga hilser med et stort smil.
– Er det favorittordføreren din?
– Ja! Eller, jeg har mange. Jeg har en spesiell favoritt i en Høyre-ordfører i Åmot og. Der har de laget en grundig energiplan for hele kommunen, sier Haga stolt.
Nye lommer og god energi
I tillegg til å tilfredsstille medlemmer og møte ordførere og andre, bruker Fornybar Norge uken i Arendal til å få en «feeling» på hva som rører seg. Å møte politikere er ikke like viktig.
– Vi har mange arenaer for å møte politikere i Oslo, så det er ikke så viktig for oss her, sier Haga.
Etter et antrekksskift og oppspretting av lommer som Haga ikke visste at hennes godt brukt kjole hadde, går turen videre til seilskuta Christian Radich.
Her har havvindeliten samlet seg for en fest, og Haga får nye klemmer av First House-lobbyister og andre menn i dress.
– Hvilken «feeling» har du fått her?
– Det er jo mange som vil mye. Noen dager så sitter vi jo og lurer på om folk egentlig er opptatt av det vi prøver å drive frem.
– Som er?
– Et grønt skifte for å få ned klimagassutslippene og gjøre Norge til et nullutslippssamfunn. Vi opplever mange motkrefter i hverdagen. Og det kan hende at vi av og til fokuserer for mye på motkreftene.
– Ja?
– Man blir opptatt av et avisoppslag eller hva som står på sosiale medier. Det er det som kanskje er litt deilig med å være her. Du føler at det er god energi og at det er mange som ønsker å ta ting i samme og riktig retning.