Avgiftssjokk for luftfarten: – Ikke attraktive nok

2 hours ago 1


SAS-sjef frykter norsk avgiftssjokk. Samtidig er Gardermoen-eier Avinor bekymret for å bli utkonkurrert av danskene.

Et fly på vei inn for landing på Gardermoen Foto: Stein Bjørge/ Aftenposten

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Vi vil advare mot at skatte- og avgiftsnivået blir for høyt.

Det sier SAS' norgessjef Kjetil Håbjørg til E24. Han mener særnorske skatter og avgifter hindrer selskapet i å utvikle et bedre rutetilbud i Norge.

Nylig reduserte regjeringen passasjeravgiftenpassasjeravgiftenPassasjerer betaler 60 kroner i avgift per flyreise innlands, og 342 kroner for utenlandsreiser. , men i retur må selskapene betale mer i avgifter for bruk av flyplassene, slik at Avinor har nok inntekter.

Håbjørg vil ikke snakke konkret om billettprisene fremover, men understreker at økte kostnader ikke hjelper passasjerer som drømmer om billigere sydenturer.

– I denne sammenhengen så er skatte- og avgiftsnivåer en større og viktigere del enn de var før, sier han.

SAS-sjefen ber Norge om å la seg inspirere av Sverige, som tidligere i år fjernet sitt svar på passasjeravgiften. NTB skrev onsdag at Senterpartiet går inn for å skrote avgiften.

SAS’ norgessjef, Kjetil Håbjørg, på Gardermoen. Foto: Adrian Nielsen/E24

Sjokkøkning

Det statlige selskapet Avinor drifter flyplasser over hele landet. Under pandemien og i tiden etter fikk selskapet en knekk da færre reiste og la igjen penger på flyplassene.

På et tidspunkt var situasjonen så alvorlig at den finansielle kollapsen kun var dager unna. Nå går det bedre, ifølge Avinor-sjef, Abraham Foss.

– Finansielt er vi på det sporet vi har sagt at vi skal være. Vi har fått til en langsiktig løsning for Avinor, sier han.

– Når det gjelder det som skjer i lufta, så er Norge definitivt konkurransedyktig i forhold til det som skjer i andre land. Det er vi egentlig også på lufthavnssiden, men det er et større sjokk nå enn det vi mener ville vært en optimal justering.

– En ny virkelighet

SAS-sjefen kunne også tenkt seg et mindre avgiftshopp, til tross for at «de voldsomme økningene vi ble forespeilet ikke har inntruffet». Han mener det er urimelig at «selskapene skal håndtere situasjonen i Avinor» gjennom økte avgifter.

– I Avinor så er det et finansieringsproblem. Det må løses gjennom at Avinor tilpasser sitt kostnadsnivå til en ny virkelighet etter pandemien.

– Har dere sett noen bedring?

– Vi hører jo at Avinor argumenterer for at de reduserer sine kostnader. Vi mener det er store muligheter for å forsterke det arbeidet fremover.

– Vi mener at de problemene vi har i Avinor, må løses gjennom at Avinor også tar større ansvar for eget resultat, fortsetter han.

Avinor-sjefen har merket seg ønskene om lavere kostnader og mer effektiv drift. Men han mener det er langsiktige løsninger som vil være avgjørende, blant annet innen digitalisering.

– Det store potensialet er ikke knyttet til litt hopp og sprett i kostnadsfokuset det neste kvartalet. Det skal være der, det er der, og det må være der. Men det store potensialet er å se på om det er ting ved oppdraget vi skal gjøre, eller ikke gjøre, eller å utfordre verdikjeden, sier han.

Avinor-sjef Abraham Foss Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Ingen Trump-deal

SAS tilbyr flere og flere ruter fra København, og vil etablere det de kaller en «global hub» fra nabolandet med mål om at verden skal komme «tettere på». Håbjørg sier at det ikke skal gå på bekostning av Norge.

SAS-sjefen trekker også frem satsingen på USA, hvor de har etablert en rekke nye ruter.

– Er det Trump-optimismen?

– Det amerikanske markedet har vært veldig sterkt. Det er en stor interesse for å reise til og fra USA. Både for skandinaver og for amerikanere.

– Er det aktuelt med en bonusavtale med Trump-hotellene etter hvert?

– Det har ikke vært på agendaen over hodet, sier han og ler.

Avinor-sjefen sier København har vært flinke til å etablere flyplassen som en konkurransearena for dansk næringsliv, og ønsker at Oslo Lufthavn får en lignende status her hjemme.

– Er du bekymret for å bli utkonkurrert av Kastrup?

– Ja, det er riktig at jeg er bekymret for at vi i total konkurransemessig ikke er attraktive nok i det norske markedet, sier han.

– Vil du gjøre noen grep for å prøve å få mer av SAS tilbake?

– Nei, altså for oss er det viktig å finne en balanse, vil jeg si. Det er ikke spesielt robust å ha en så stor konsentrasjon av flyselskaper. Men vi er svært opptatt av å være en god partner og tilrettelegger for de som er de viktigste som flyr i Norge, og til og fra. Det er SAS, Norwegian og Widerøe, sier han.

Foss sier at de vil legge til rette for tjenester som flyselskapene nyter godt av, og prøve å tiltrekke seg flere internasjonale ruter.

Read Entire Article