Vil ta mer fra de rike og gi til de fattige kommunene

1 week ago 10


Trodde du kommuneskatten du betaler, alltid havner i din egen kommune? Svaret er nei, og nå forsterker regjeringen «omfordelingen» av skatten du betaler.

– Kommunene som har lave skatteinntekter, skal få noe mer midler til å yte viktige tjenester, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande fra Senterpartiet til NRK.

Han bekrefter at regjeringen vil flytte penger:

Det ligger i sakens natur at de kommunene som har mest, må bidra noe mer, sier Sande.

– Vi skal ikke flotte oss

Trappa er i oppløsning, gymsalen forfaller og det er mugg på toalettene. NRK møter Ordfører i Larvik, Birgitte Gulla Løken (H), på Brunla ungdomskole.

– Vi skal ikke flotte oss. Vi trenger rett slett og penger til primæroppgavene, sykehjem, skole og det at vi kan ringe etter en vikar i barnehagen, sier hun.

Larvik kommuneøkonomi og Birgitte Gulla Løken

Forfall på Brunla ungdomskole i Larvik. Foto: Lars Tore Endresen, NRK

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Larvik har gått foran i et kommuneopprør. Rundt 50 kommuner som får inn lite skatt er med.

– Adressen din avgjør hvilken kvalitet du har i tjenestene i dag, om det er i oppvekst eller om det er helse og eldreomsorg. Det er ikke rettferdig, sier Høyre-ordføreren.

Larvik kommuneøkonomi og Birgitte Gulla Løken

Ordfører i Larvik Birgitte Gulla Løken (H) krever mer rettferdig økonomi i kommunene

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Flytter milliarder

Regjeringen mener de svarer på opprøret i kommuneproposisjonen. Før framleggelsen på tirsdag, går Senterpartiet og Arbeiderpartiet ut med noen av hovedpunktene i et nytt system:

  • En «mer rettferdig omfordeling» av inntektene mellom kommunene.
  • Kommunene som er under landsgjennomsnittet får nesten 2 milliarder mer av skatteinntektene.
  • Fattige kommuner vil få skatteinntekter tilsvarende minst 95 prosent av landsgjennomsnittet etter utjevningen. I dag får de som får minst cirka 93 prosent.

– Dette er ikke en by-land-diskusjon. For oss har det vært viktig å gjøre noe med skatteutfordringene. Det er både små og veldig store skattesvake kommuner i Norge. Vi hjelper nå kommuner som både Sarpsborg, Eidskog og Skien, sier Lene Vågslid, leder av Stortingets kommunalkomite (Ap).

Jubler ikke

– Det altfor tidlig for meg å slippe jubelen løs. Det må mer enn 2 milliarder til skal vi virkelig utjevne. Men det kan være en start, sier Larvik-ordføreren. Hun vil se flere av detaljene som kommer på tirsdag.

Brunla ungdomsskole

Mangler dør. Toalettene på Brunla ungdomskole

Foto: Lars Tore Endresen / Lars Tore Endresen

I Oslo reagerer byrådet sterkt på det nye systemet. De viser til at de allerede betaler 8 milliarder kroner til andre kommuner.

– En stor del av skatteutjevningen kommer fra Oslo, og det er fair, men grensen er nådd. Oslo er ingen rik kommune, Oslo har store utfordringer med levekår og fattigdom, sier Hallstein Bjercke, byråd for finans (V).

Kommunalminister Erling Sande bekrefter at noen kan komme til å betale mer.

– Det betyr at Oslo får mindre inntekter framover?

– Det vil være sånn at de kommunene som har størst inntekter, må bidra noe mer. Men det er fortsatt slik at de kommunene med størst inntekter, vil være de som har størst inntekter også etter dette, sier Sande.

Han understreker at detaljene for den enkelte kommune kommer på tirsdag.

Brunla ungdomsskole

Dusjene på Brunla Ungdomskole

Foto: Lars Tore Endresen / Lars Tore Endresen

Publisert 09.05.2024, kl. 17.43

Read Entire Article