Vil ha kronekommisjon: – Vi blir fattigere

3 months ago 48


Høyre-leder Erna Solberg støtter forslag om en «kronekommisjon».

Høyre-lederen Erna Solberg er bekymret for den svake kronen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Tidligere denne uken tok Vestres Sveinung Rotevatn til orde for å sette ned en «kronekommisjon», et utvalg som skal gi tydeligere svar på hvorfor kronen svekker seg.

– Jeg mener en ikke bør utelukke noen muligheter når vi ser en så dramatisk utvikling som nå, sa Rotevatn til Aftenposten.

E24 spurte de seks største partiene på Stortinget om hva de mente om saken. Høyre svarte at de jobber med problematikken, men hadde ingen kommentar.

Lørdag stiller Høyre-leder Erna Solberg i et intervju med NRK om den svekkede norske kronen.

Hun fastslår at det er et problem når kronekursen er så svak som den er nå, og støtter Venstres ønske om å få plass en kronekommisjon.

– Det viktigste er å få et analyseverktøy, et grunnlag for hvorfor den norske kronen er svak og innspill til hva som kan gjøres for å styrke den, sier Solberg.

Les på E24+

Ser tre grunner til nye bitcoin-rekorder i høst

Vil ha fastkurs-vurdering

De siste to årene har den norske kronen svekket seg kraftig mot både euro og dollar.

For to år siden kostet en euro rundt 9,8 kroner, mens prisen nå er på 11,8, en svekkelse på rundt 20 prosent.

Mot dollaren har kronen svekket seg rundt 10 prosent.

I tillegg til å få tydeligere svar vil også Rotevatn ha en vurdering på om Norge bør tenke nytt på hvordan kronekursen bør fastsettes.

Rotevatn sa blant annet at danskenes løsning bør vurderes, der de har bundet valutaen til euro.

På spørsmål fra NRK om det er en god idé å feste kronen til euro, svarer Høyre-lederen følgende:

– Vi utredet dette for 20 år siden fra Høyres side og har valgt å stå ved at vi at vi i Norge skal ha en egen valuta som ikke er bundet mot euroen eller annet. Det kan være at andre løsninger fremover er en mulighet, men det er altfor tidlig å konkludere med det nå, sier Solberg.

Mens Arbeiderpartiet ønsker å beholde tingenes tilstand, er Frp åpen for en kronekommisjon, mens SV og Senterpartiet er skeptiske.

Særlig en dansk løsning gikk Sp-representant Kjerstin Funderud ut mot.

– Vi mener det i alle fall ikke er aktuelt å binde kronen til euro, sa hun.

Mange teorier

Kronesvekkelsen den siste tiden blir ofte forklart med at den skyldes den såkalte rentedifferansen til utlandet. Norge og sentralbanken her hjemme har hatt lavere rentenivå enn mange viktige økonomier utenlands.

Den såkalte rentedifferansen, altså forskjellen på ulike lands rentenivå, kan påvirke et lands valutakurs. Økte renter vil kunne gjøre et land mer attraktivt for investorer siden avkastningen blir større.

Det øker i tur etterspørselen etter valutaen og styrker kursen.

I tillegg blir også faktorer som svekket produktivitet, timingen av Norges Banks kronesalg og skattepolitikk ofte trukket frem som mulige forklaringer.

Read Entire Article