Muffinsbaker sikret strømprisen: – Må jo bare lære av det som skjer

4 hours ago 5


Skien-selskapet baker muffins, kaker og cookies til 20 land. Nå har sjefen begynt å se på strøm som en råvare på linje med sjokolade, rapsolje og sukker.

Bernt Ove Søvik er daglig leder i Millba, som blant annet baker muffins og kaker. Foto: Millba AS

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Vi startet selskapet i 1999, og de første 23 årene tenkte vi nesten ikke på strøm, fordi det var billig og stabilt, sier Bernt Ove Søvik.

Han er daglig leder i Millba AS i Skien, som blant annet baker muffins, smultringer, kaker, cookies og berlinerboller som leveres til 20 ulike land.

– Etter det som skjedde sommeren og høsten 2022 har vi begynt å behandle strøm som andre råvarer, som sjokolade, rapsolje og sukker. Vi har sikret strømprisene våre frem til vår/sommer 2027. Vår snittpris i 2024 ligger rett over femtiøringen, sier Søvik.

Det var lavere enn fjorårets snittpris i prisområdet der Millba ligger.

Sørvest-Norge (NO2) fikk en snittpris på 58 øre kilowattimen i 2024, ned fra 90 øre året før og 213 øre i kriseåret 2022, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool.

– Må bare tilpasse oss

Det enorme prishoppet i 2022 mangedoblet strømregningen fra året før og sjokkerte muffinsbakerne i Skien.

I august 2021 betalte selskapet 440.000 kroner for strømforbruket sitt. I august 2022 kostet det samme forbruket hele 3,2 millioner kroner.

Søvik trodde ikke noe sånt kunne skje.

– Men vi må jo bare lære av det som skjer. For vår produksjon er det viktigste å ha forutsigbarhet og sove godt om natta, selv om det betyr strømpriser på et høyere nivå enn historisk, sier han.

– Slike forskjeller kan vi ikke leve med. Da er det veldig enkelt å sikre seg. Et bakeri i Skien kan ikke endre politikken i EU, så da må vi bare tilpasse oss.

– Også usikkerhet på kakao

Etter prissjokket i 2022 behandler Søvik strøm mer som andre råvarer. Og som kjent kan prisene på innsatsfaktorer variere mye.

– Det har også vært usikkerhet på kakao i det siste, blant annet på grunn av El Nino. Sukker er ganske stabilt. Og så det skjedde mye på korn og solsikkekjerner da Russland gikk inn i Ukraina. Men strøm er ikke noe verre enn andre råvarer, det er bare at det blir veldig synlig for alle forbrukere, sier Søvik.

Han vil heller bruke energien på å tilpasse seg enn på å klage over situasjonen.

– Jeg kan ikke se hva det gagner oss å bli forbanna, sier han.

– Men jeg ser bekymringene til dem som konkurrerer med lignende aktivitet i områder med lavere priser. I de mest gunstige områdene vil man ha vesentlig lavere strømkostnad, og det er nok frustrerende.

– Du har ansatt nye folk i høst også?

– Vi vokser videre, vi.

– Var ganske mildt

Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics har forklart fjorårets prisfall med været.

– Det var ganske mildt i den siste delen av året, særlig fjerde kvartal. Det var også mye vind og vått vær, som trekker prisene nedover, sa Botnen til E24 på tampen av fjoråret.

Olav Johan Botnen

Kraftanalytiker i Volt Power Analytics

– Er det dette nivået på 50-60 øre vi kan vente oss i årene fremover, eller vil prisene kunne ligge enda høyere?

– Prisene vil nok komme litt opp, for nedbøren har ikke vært normal. Hvis været normaliserer seg så vil ikke disse prisene vare, sier Botnen.

– Så det har egentlig vært billig strøm?

– Ut fra værforholdene har strømmen vært billig. Men i historisk perspektiv har det ikke vært billig.

Botnen peker på en strukturell endring i Tyskland, hvor alle kjernekraftverk og mange kullkraftverk er lagt ned. Den gjenværende gasskraften har blitt vesentlig dyrere å kjøre.

– Da blir markedet veldig sensitivt når det er vindstille og kulden kommer, såkalt dunkelflautedunkelflauteEn periode hvor det er mørkt og lite solkraftproduksjon, samtidig med at det er lite vind og lav produksjon av vindkraft, som gir svært lite produksjon av vindkraft og solkraft. Da kan prisene skyte i været i Tyskland, og det tar med seg Sør-Norge oppover.

Dette påvirker særlig Sørvest-Norge (NO2), som er tettest koblet til Europa.

– Denne situasjonen kan vedvare og faktisk også bli verre, for det kommer ikke på plass flere store termiske kraftverk med det første i Europa. Det er planer om ti gigawatt gasskraftverk i Tyskland etter hvert, men disse planene står stille akkurat nå, sier Botnen.

Read Entire Article