Onsdag er «den store inflasjonsdagen». Mens det er forventet lavere inflasjon i USA, opplever Storbritannia dårlige tider.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Det som alle venter på nå er inflasjonstallene fra USA på onsdag. Det er det klart viktigste, sier Kjersti Haugland i DNB Markets.
Forrige måling viste at den samlede inflasjonen i USA lå på 2,7 prosent. KjerneinflasjonenKjerneinflasjonenen måling av inflasjon som utelukker varer med prisene som er mest volatile, som mat og energi var 3,3 prosent.
Prisveksten har falt kraftig ned fra de skyhøye toppene i 2022. Men estimater fra økonomer Bloomberg har spurt venter en oppgang til 2,9 prosent og uendret kjerneinflasjon.
Det går bra med USAs økonomi om dagen, påpeker Haugland.
– Det kom jo inn et knakende godt tall på arbeidsmarkedet i USA på fredag. Det var ventet at sysselsettingsveksten skulle ned, men det motsatte kom, sier hun.
I desember ble det skapt 256.000 jobber i USA. Det knuste dermed forventningene om 165.000 nye jobber.
Det har ført med seg spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken ikke kommer til å sette styringsrentenstyringsrentenrenten som settes av en sentralbank, som påvirker rentenivået i en økonomi og brukes som et verktøy for å kontrollere inflasjon og økonomisk vekst. ytterligere.
– Det går bra for USAs økonomi, og da trengs det ikke rentekutt. Men så er det igjen mye usikkerhet knyttet til Donald Trumps innsettelse og hans budskap om økte tollsatser, sier Haugland.
Søkelys på Storbritannia
Samme dag som USAs inflasjonstall kommer tall for Storbritannia. Det gjør onsdag til den store inflasjonsdagen, ifølge Haugland.
Tallene for november viste at britene hadde en inflasjon på 2,6 prosent. For desember er det ikke ventet noen endring, viser undersøkelser fra Bloomberg.
TjenesteinflasjonenTjenesteinflasjonenTjenesteinflasjonen refererer til prisøkninger på tjenester, som for eksempel transport, helse og utdanning, i motsetning til varer. har ligget på fem prosent, noe som er «veldig høyt», ifølge Haugland.
– Det har vært en sterk oppgang i statsfinansenestatsfinanseneStatsfinansene refererer til statens inntekter og utgifter, inkludert hvordan staten finansierer sine aktiviteter gjennom skatter, lån og andre inntektskilder., og det er knyttet uro til dette, sier Haugland.
Siden oktober har rentene steget i Storbritannia. Dette etter at regjeringen innførte en ny finanspolitisk handlingsregel. Den sier at løpende utgifter skal være i balanse med løpende inntekter innen utgangen av 2025.
– Nå som renteutgiftene stiger viser beregninger at de kan være i minus og at de må kutte i utgifter og øke skattene. Britisk økonomi går ikke bra. Det er svak vekst samtidig som inflasjonen er høy, sier Haugland.
Sjeføkonomen trekker frem at britene er blant dem som sliter mest med inflasjonen nå, og at investorene er bekymret for stagflasjonstagflasjonen økonomisk situasjon der høy inflasjon kombineres med lav økonomisk vekst og høy arbeidsledighet.
– Markedet kan være litt spesielt opptatt av britisk inflasjon nå, nå som søkelyset har snudd seg litt mot Storbritannia.
Kriseplan fra EU
På onsdag er det også ventet at EU-kommisjonen vil legge fram en plan for hvordan unionens konkurransekraft kan forbedres. Samtidig vil EU legge frem en årsrapport om tilstanden i det indre markedet.
– Det er veldig avgjørende for EU å få konkurransekraften opp, sier Haugland.
En oppskrift finnes allerede, påpeker hun, i den mye omtalte Draghi-rapporten. Den sier kort fortalt at Europas konkurransekraft er dårlig sammenlignet med USA og Kina, og at koordinering av investeringer, opprydding av «reguleringsjungelen» og endringer i det indre kapitalmarkedet må til.
Haugland har tro på at EU vil få opp farten nå som Trump inntar det hvite hus.
– EU ser tydelig at konkurransekraft er helt nødvendig, blant annet for å sørge for befolkningens sikkerhet over tid. Man kan ikke ta et forsvarsløft uten å ha økonomien på stell, sier Haugland.
Les også
NHO frykter Trump – ønsker mer EU-samarbeid
Kinesiske nøkkeltall
Fredag kommer nøkkeltall fra Kina om industriproduksjon, detaljhandel og investeringer.
– Vi forventer å se at BNP-tallet, den økonomiske veksten, har tatt seg opp til 5 prosent i fjerde kvartal, sier Haugland.
Dersom forventningene innfris, vil Kina nærme seg vekstmålet om 5 prosent totalt for 2024, og havne på 4,8 prosent.
Haugland understreker ellers at økonomien i Kina er svak og et fortsatt svekket boligmarked trekker utsiktene for bedring ned. I tillegg er husholdningene forsiktige med å bruke penger.
– På den andre siden har industriløftet til Kina vært med på å holde økonomien opp. Bedriftsinvesteringer og eksport går bra, mens boliger, varer og tjenester ikke gjør det så bra.