Biogass er fornybar energi laget av avfallsressurser. Likevel er det en undervurdert og underfinansiert klimaløsning. Nå trenger vi en politisk forløsning, og virkemidler som stimulerer private investeringer.
Amalie Lundervold
Rådgiver biobaserte verdikjeder i Miljøstiftelsen ZERO
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Nylig varslet regjeringen et krav om at fartøy som skal gå i verdensarvfjordene må være utslippsfrie. Samtidig ble det spesifisert at biogass kan brukes til å oppfylle kravene om nullutslipp.
Generalsekretær Ingebjørg Telnes Wilhelmsen i Norsk Hydrogenforum sier til Hydrogen24 at å tillate bruk av biogass vil forsinke omstillingen i maritim sektor, og at EU ikke anser biogass som nullutslipp.
Dette gir et feilaktig bilde av biogassens potensial til å kutte utslipp og hvordan EU ser på biogass.
Les også
Stortinget må ta hydrogenansvar
Biogass defineres som fornybart i EU under gitte kriterier, og må kutte utslipp med minst 70 prosent sammenlignet med fossile drivstoff. Biogass kan oppnå en klimanytte på opp mot 206 prosent i EUs fornybardirektiv (RED II). Dette skyldes at biogass erstatter bensin og diesel, og fjerner store metanutslipp fra landbruket og i avfallssektoren.
Avfallshåndtering og energi på samme tid
Avfall som avløpsslam, matavfall og husdyrmøkk brukes til å produsere biogass, og gjør det til en unik energibærer. Produksjonen krever ingen nye ressurser, som kraft, metaller eller mineraler. Biogassproduksjon bidrar til nødvendig avfallshåndtering, med energi som et bonusprodukt. Energien kan igjen erstatte naturgass i industri og skipsfart, og bidrar til utslippskutt allerede i dag.
Som energibærer kan biogass bidra med kraftregulering i en tid hvor det ropes høyt etter mer kraft. I perioder med lave strømpriser kan strøm brukes til å produsere hydrogen og CO₂ av biogassen, og i perioder med høye strømpriser kan biogass brukes til å produsere strøm gjennom en metan-brenselcelle. På denne måten kan biogass bidra til å redusere belastningen på strømnettet og flate ut de største toppene i kraftforbruket.
Kan produsere fornybare drivstoff
Biogass har også et stort potensial som ingrediens i hydrogen- og metanolproduksjon, som begge er viktige fornybare drivstoff for maritim sektor. Samtidig kan flytende biogass gå rett inn i skip som i dag driftes på flytende gass (LNG). På denne måten vil økt biogassproduksjon og bruk kunne fremskynde, ikke forsinke, omstillingen i maritim sektor og mange andre sektorer.
Les også
Hydrogen i trøbbel: – Dessverre satt på hold
For å øke produksjon og utløse investeringer, foreslår ZERO at det opprettes et mål for produksjon av biogass på 5 TWh i 2030, og at Bionova får 500 millioner kroner årlig i 5 år for å støtte prosjekter. Det kan bidra til å kutte fossile utslipp med 900.000 tonn allerede i 2030. På etterspørselssiden er det flere tiltak som kan ha stor effekt, som forbud mot fossil fyring i industri, bompengefritak for utslippsfrie lastebiler og klimakrav i skipsfarten
Den udiskutable sammenhengen mellom utslippskutt og biogass må også verdsettes høyere. Biogass er elsket av mange, men for å realisere utslippskutt må produksjonen og bruken økes. Biogass er hyllevare og klar for utrulling.
Vi trenger bare at politikerne gir litt gass.