Venter på rentesignaler: – Blir fulgt med argusøyne

4 months ago 28


Denne uken kan den amerikanske sentralbanksjefen komme med viktige signaler om økonomien fremover. I tillegg ligger alt til rette for et nytt rentekutt i Sverige.

 Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Agnete Brun

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Denne uken samles økonomer og investorer til Jackson Hole-symposiet i USA.

Her skal blant annet Jerome Powell, sjef for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), holde en tale som kan gi viktige signaler til markedet.

Rentesignaler fra Fed er viktige for hele verden, og påvirker ofte rentenivået globalt.

Mange forventer at Powell vil signalisere et rentekutt i september, men det er usikkert om det kan bli flere.

– Sannsynligheten for et dobbelt rentekutt i september har falt mer tilbake. Markedet vil se etter signaler fra Powell om nettopp størrelsen på kuttet som kommer, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.

– Men jeg tror han vil være avventende med å sende konkrete signaler rundt dette.

Hov forklarer at Jackson Hole-symposiet er en årlig konferanse for globale sentralbankledere. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Søndag kveld priset markedet inn 75 prosent sjanse for enkelt og 25 prosent sjanse for dobbelt rentekutt ved rentemøtet i september, ifølge verktøyet CME FedWatch.

Det er altså ikke priset inn noe annet enn at Fed kutter. Spørsmålet blir i hvilken størrelsesorden. Enkelt rentekutt betyr 0,25 prosentpoeng, mens dobbelt er 0,50 prosentpoeng.

Hov tror Powell vil vente med å gi klare signaler om flere kutt til arbeidsledighetstallene for august kommer 6. september.

Tidligere fryktet man resesjonresesjonResesjon er det samme som økonomisk tilbakegang eller nedgang. Teknisk defineres resesjon som to kvartaler på rad med negativ økonomisk vekst, men i USA er det formelt National Bureau of Economic Research (NBER) som fastslår om økonomien er inne i en resesjon eller ikke. i USA, men de siste tallene viser at økonomien fortsatt holder seg bra.

– Fed-sjefens tale blir fulgt med argusøyne av markedsaktørene, og det er spenning rundt hva han vil si, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Trenger mer data

Den amerikanske sentralbanken har satt styringsrenten kraftig opp de siste årene. Den ligger nå mellom 5,25 og 5,5 prosent. Sentralbanken har gitt signaler om at det første rentekuttet kan komme i september.

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, påpeker at rente- og aksjemarkedene vil følge nøye med på Powells vurdering av arbeidsmarkedet og inflasjonen.

 Bruce tror ikke sentralbanken vil gi signaler om dobbelt rentekutt. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hvis Powell viser stor bekymring, kan det komme signaler om et rentekutt på et halvt prosentpoeng. Er økonomien sterkere enn forventet, kan justeringen bli på 0,25 prosentpoeng, sier Bruce.

Bruce i Nordea tror Powell vil dempe bekymringene for økonomisk nedgang, og i likhet med Hov mener Bruce at mer data er nødvendig før Fed signaliserer større rentekutt.

Svake PMI-tall kan gi rentekutt

Her i Europa er fokuset på innkjøpssjefindekseninnkjøpssjefindeksenInnkjøpssjefindeksen (PMI) viser hvordan det går med økonomien ved å samle inn data fra bedrifters innkjøpssjefer om aktivitet. (PMI) og oppdateringer om fremforhandlede lønninger i eurosonen, og hva de betyr for renteutsiktene.

I juni kuttet Den europeiske sentralbanken renten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Sentralbanksjef Christine Lagarde sa at «fremtidige kutt ikke er planlagt til en bestemt dato, men vil avhenge av nøkkeltallene».

Ifølge Hov er lønnstallene viktige for Den europeiske sentralbanken (ESB).

– Sist var lønnstallene høyere enn ventet, og dette bidrar igjen til prisveksten. ESB håper nok å se at lønnsveksten avtar mer igjen nå. Det vil også ytterligere underbygge de klare forventningene om rentekutt i september, sier Hov.

Sentralbanksjef i ECB, Christine Lagarde. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

Bruce i Nordea påpeker at innkjøpssjefindeksen også kan gi en pekepinn på hvor mange rentekutt som kan komme.

– De siste månedene har bedriftsindikatorene fra Europa vært svake, så spørsmålet er om vi nå vil se tegn til bedring, sier Bruce.

Han tror svake PMI-tall kan føre til flere rentekutt, men at aksjemarkedene kan reagere negativt.

– Økt etterspørsel fra forbrukere

Torsdag kommer nye tall som viser hvordan norsk økonomi har utviklet seg i andre kvartal.

Norges Bank anslår at fastlandsøkonomien (BNP) vil vokse med 0,2 prosent i denne perioden.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, forventer derimot en sterkere vekst.

– Vi tror veksten blir høyere enn i første kvartal og anslår en oppgang på 0,4 prosent, drevet av økt etterspørsel fra forbrukere og høyere investeringer i bil, sier hun.

Haugland mener at dersom tallene viser at økonomien er svakere enn ventet, kan Norges Bank kutte renten før jul.

Ifølge Haugland vil Sverige holde seg til planen om to til tre rentekutt i løpet av året. Foto: Agnete Brun

Hun tror også Sverige vil kutte renten neste uke, og kanskje enda en gang før året er over.

– Sverige har fallende prisvekst, svakere økonomi og økende arbeidsledighet, noe som kan føre til flere rentekutt, sier Haugland.

I juni satte Riksbanken i Sverige ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Det er det første rentekuttet siden februar 2016.

Rentesjef i Svenske Öhman Fonder, Lars Kristian Feste er også sikker på kutt denne uken.

– Kuttet kommer som «amen i kirken», sier han.

Han er mer spent på hva Riksbanken kommer til å si om veien videre.

– Jeg har sagt at det kommer fire kutt i år. Grunnen til det er at inflasjonsprobblemet er løst – hvertfall sånn som vi ser det nå.

I forrige pengepolitiske rapport fra Riksbanken åpnet de for to til tre rentekutt i år. Feste blir ikke overrasket om det blir flere kutt enn det i år.

– Det er en del forutsetninger som må være til stede for det, sier han og viser til andre sentralbanker.

Read Entire Article