Vedum om kronekommisjon: – Uansvarlig

4 months ago 38


Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er skeptiske til en kronekommisjon.

Statsminister Jonas Gahr Støre under partilederdebatten torsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres ...

Gjennom de to siste årene har den norske kronen svekket seg kraftig mot blant annet euro og amerikanske dollar.

For to år siden kostet en euro rundt 9,8 kroner, mens prisen denne uken er på i underkant 11,8, en svekkelse på rundt 20 prosent.

På NRKs partilederdebatt under Arendalsuka torsdag kveld var første temabolk ut «privatøkonomi, kronekurs og ledighet».

– Hvis vi setter ned en kommisjon for å se på kronekursen, sender vi et signal til verden: «Bare vent litt, så endrer vi på kronekursen», sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) uttrykte skepsis til å sette opp en kronekommisjon.

– Hele ideen, som kommer fra Venstre og Høyre, om å sette ned en kronekommisjon i en så urolig verden, mener jeg er uansvarlig, sa han.

Les på E24+

Slik gikk det da Heidi (48) investerte 400.00 kroner i fond og aksjer

– Veldig fordel

Det var Venstre-politiker Sveinung Rotevatn som forrige uke gikk inn for en kronekommisjon, som han ønsker for å gi bedre svar på kronefallet og vurdere å binde kronen opp mot euro.

– Det er en veldig fordel for Norge å ha en flytende valutakurs, sa statsministeren under debatten.

Danmark er et eksempel på et land som ikke har en flytende valutakurs, men som har valgt å binde valutaen sin til euro. Danmark garanterer at

– Skuffende

Venstre-leder Guri Melby sa at partiet ikke har konkludert med at Norge bør knytte kronen til euroen.

– Men jeg synes det er skuffende at ingen av partiene på den andre siden i det hele tatt vil lære mer eller vurdere nye tiltak, sa hun og pekte over på partilederne på rødgrønn side.

Før segmentet om kronekursen ble rullet i gang, spurte programleder Fredrik Solvang om norske politikeres valg kan forklare fallet i kronekursen.

Frp-leder Sylvi Listhaug, Arild Hermstad i MDG og Guri Melby rakk opp hånden tydelig.

– Kan være muligheter

Selv om kronekursen har falt jevnt de siste par årene, har valutasituasjonen blitt skjøvet opp på dagsordenen i sommer etter nye fall.

Siden utgangen av mai har norskekronen svekket seg rundt 2,5 prosent mot euro.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) sa at hovedgrunnen til den svake kronekursen er at Norge er en liten økonomi med en flytende kronekurs i en urolig verden.

– Men det kan være muligheter for å lage bolverk mot dette. Det er hvis vi har en sterk økonomi med høy produktivitet, sa Solberg.

Hun fastslo at kronekursen var for sterk i en periode fra midten av 2000-tallet.

– Det vi politikere egentlig bør konsentere oss mest om, er å sørge for at vi har en solid og robust norsk økonomi, sa den tidligere statsministeren.

Mange forklaringer

Kronesvekkelsen den siste tiden blir ofte forklart med at den skyldes den såkalte rentedifferansen til utlandet. Norge og sentralbanken her hjemme har hatt lavere rentenivå enn mange viktige økonomier utenlands.

Den såkalte rentedifferansen, altså forskjellen på ulike lands rentenivå, kan påvirke et lands valutakurs. Økte renter vil kunne gjøre et land mer attraktivt for investorer siden avkastningen blir større.

Det øker i tur etterspørselen etter valutaen og styrker kursen.

I tillegg blir også faktorer som svekket produktivitet, timingen av Norges Banks kronesalg og skattepolitikk ofte trukket frem som mulige forklaringer.

Read Entire Article