Utviklerne ville teste en ny lønnsmodell. Nå kan ansatte velge å få lønn daglig. I bitcoin. «En skattemessig risiko», sier BI-professor.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Lønnsmodellene i norske bedrifter er i dag relativt standardiserte.
Man gjør jobben man skal, og får lønnen sin på konto en gang i måneden.
Nå prøver utviklerne i IT-konsulentselskapet Snøkam ut en ny modell, som de mener er mer rettferdig for de ansatte.
– Hvorfor skal man få etterbetalt arbeid man gjorde for tre uker siden?
Spør seniorkonsulent Simen Johnsrud seg.
Den nye modellen går ut på at de ansatte som ønsker det kan få utbetalt en del av månedslønnen sin daglig, i bitcoin, basert på hvor mange timer de har jobbet den dagen.
Les også
Opplevde kryptoboom på 7.500 prosent: Mener bitcoin er misforstått
Slik fungerer ordningen:
- De ansatte får mulighet til å velge en prosentandel av sin totale månedslønn, som skal utbetales daglig gjennom måneden, i stedet for i en samlet pott i slutten av måneden som normalt
- Det daglige beløpet som skal utbetales til de ansattes konto omgjøres til bitcoin før det sendes ut
– Vi stilte oss spørsmålet: «Hvorfor får man bare lønn én gang i måneden?», og vi klarte ikke å finne noen gode svar på det – heller motsatt. Det har bare alltid vært sånn, og det er tilpasset dagens rutiner, sier Johnsrud.
– Et svar kan være at det typisk har vært en stor manuell prosess å kjøre ut lønn. Vi ønsker å bruke minst mulig tid på manuelle oppgaver, og har derfor implementert automatisering så langt det går, legger han til.
Johnsrud har også et eksempel for å bedre forklare modellen.
«Hvis man som ansatt i selskapet tjener 20.000 kroner i måneden, og det er 20 arbeidsdager i måneden, så skal man tjene 1000 kroner per dag. Hvis man da velger å få utbetalt 10 prosent i bitcoin, så utgjør det 100 kroner dagen.»
Det er nå syv av elleve ansatte i selskapet som har valgt å få deler av lønnen sin utbetalt på denne måten.
Foreløpig har Snøkam satt en maksgrense på ti prosent som kan utbetales daglig, mens de tester modellen. Men de har et mål om å øke grensen etter hvert.
Den gjennomsnittlige valgte prosentsatsen er i dag på rundt åtte prosent.
– Litt «urettferdig»
– Men lager ikke dette bare mye krøll i regnskapet og mer jobb enn nødvendig når det kommer til lønnsutbetaling?
– Som konsulenter jobber vi på timer, og da er det også veldig enkelt å se hvilken dagslønn man skulle fått når man drar hjem for dagen. Da er det også litt «urettferdig» for den ansatte, at selskapet skal kunne holde tilbake lønnen og tjene penger på dette, kontra å betale momentant for det arbeidet som er gjort. Fra den teorien, til utbetaling i praksis viste det seg at veien ikke var så lang for oss, sier Johnsrud.
Les også
Navalnyjs finansdirektør: – Vi betalte for begravelsen i bitcoin
Han forklarer at de daglige beløpene automatisk blir ført som en forskuddsbetaling på lønnsslippen.
I slutten av måneden blir de forskuddsbetalte lønningene summert opp, og trukket fra totalsummen.
– Her blir disse beløpene trukket fra det som vi regner ut at skal være den eksakte månedslønnen til den ansatte slik at det ikke blir noen feil, verken på skatt eller utbetalt lønn. Den månedlige avsjekken blir derfor kontrolløren i hele systemet, forklarer Johnsrud.
– Så hvorfor betale ut deler av lønnen i bitcoin?
– Noen av oss er kryptointeressert, og ville se på fordelene det å betale ut daglig lønn i bitcoin kan ha kontra et vanlig lønningssystem, sier han.
Bitcoin er kjent for å være et risikabelt investeringsobjekt fordi kursene svinger mye. Derfor har mange kjente investorer og forvaltere advart mot å investere i kryptovalutaen.
– Hva tenker dere og de andre ansatte om at bitcoinkursen svinger så voldsomt?
– Så lenge man selv kan velge hvilken risiko man ønsker å ta ved å styre dagsatsen, så er det enklere å godta en svingende kurs, sier Johnsrud.
– Det er helt frivillig som ansatt om man vil være med på bitcoin-ordningen eller ikke. Vi ser jo også problemstillingen rundt å betale ut 100 prosent av lønnsslippen i bitcoin, siden man ikke kan bruke det over alt. Da er det fint at man kan velge hvor mye man ønsker å gå inn i det, sier han.
En skattemessig risiko
Espen Ekberg er professor i økonomisk historie på Handelshøyskolen BI.
– Dette er interessant, og de må jo få lage det lønnssystemet de vil, men det er rart at selskapet vil betale ut lønn i bitcoin. En vanlig definisjon av lønn er at arbeidstaker skal motta vederlag i penger, og bitcoin kan ikke regnes som penger. Det kan bli det, men det har ikke denne funksjonen i dag, mener han.
– Penger skal kunne brukes som byttemiddel og må være god på å holde på verdi. Det grunnleggende for lønn er at arbeidskraften din skal være verdt en viss mengde kjøpekraft, og det skal helst ikke forvitre for mye over tid, sier han.
Ekberg peker også på en skattemessig risiko for de ansatte som velger å bli med på løsningen:
– De som har gått med på dette vet jo aldri hvor mye bitcoin de vil få hver uke. Men de må fortsatt betale skatt basert på sin lønn i kroner. Hvis du har 800.000 kroner i lønn, og 10 prosent skal utbetales i bitcoin, så må du fortsatt betale skatt basert på de 800.000 kronene. Dermed ligger det en klar risiko der, dersom bitcoin-kursen svinger veldig, sier han.
– Noen liker risiko, og liker å leke med det, men jeg forstår ikke helt grunnen til å skulle prøve dette. Det er veldig rart, legger Ekberg til.
Han sier at det ikke er slik at lønn alltid har blitt utbetalt månedlig.
– Man trenger ikke reise langt for å finne helt andre systemer, og i USA er det for eksempel ganske normalt med utbetalinger per 14. dag. I Norge har vi også hatt ulike lønnssystemer. Månedlige utbetalinger ble vel vanlig da bankene begynte med lønnskontoer på 60-tallet. Før den tid ble lønninger gjerne utbetalt ukentlig, i kontanter, legger professoren til.
– Per nå har vi funnet én kafé som aksepterer bitcoin i Oslo
Aksel Øvern er daglig leder i Snøkam og jobber også som konsulent.
– Hadde det vært mulig å gjøre dette med vanlige norske kroner? Altså betale lønninger som normalt, uten bitcoin, men daglig i stedet for månedlig?
– Betalinger med norske kroner har noen begrensninger da disse går via det tradisjonelle banksystemet. Først og fremst krever disse transaksjonene i vårt regnskapsføringssytsem signering med BankID, noe som i seg selv hadde gjort denne løsningen praktisk umulig, da vår økonomiansvarlig måtte ha signert hver eneste daglige transaksjon, til hver eneste ansatt, med BankID, svarer Øvern.
– Det tradisjonelle banksystemet hadde også begrenset denne løsningen betraktelig da transaksjonstiden er lang, og avhengig av tid på døgnet, arbeidstid, helger og helligdager. Transaksjonene vi gjør i dag, med bitcoin, mottas under ett minutt etter at konsulentens timer er ført. Uavhengig av tid på døgnet, arbeidstid, helger og helligdager, fortsetter Øvern.
Nå håper han og Johnsrud at ordningen slår an, og at flere spisesteder og butikker i hovedstaden begynner å akseptere den volatile kryptovalutaen som betalingsmiddel.
– Hva den enkelte ansatte gjør med sine bitcoins når de er på konto blir spennende. Vi tror, og håper, at adopsjonen av bitcoin og kryptovaluta med tiden vil gjøre at vi i Norge vil kunne bruke disse valutaene til daglige utgifter. Per nå har vi funnet én kafé som aksepterer bitcoin i Oslo. Denne ligger heldigvis rett ved vårt kontor ved Nationalthatetet, sier Øvern.