Uendret styringsrente: – Det er lite å klage på

4 months ago 30


Mens Morten Aker (74) håper at renten holder seg høy lenge, bekymrer den ferske boligeieren Odin Severinsen (29) seg for egen økonomi fremover.

 Morten Aker kjøpte en 90 kvadratmeter stor leilighet i 1993 for 500.000 kroner, som han betalte i kontant. Foto: Mahdi Rahimi

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det er synd for de som har lån, men man ligger som man reder. Folk må vite hva de kan betjene når de tar opp lån, sier Morten Aker til E24.

Han ser positivt på at rentene er høye, siden det gjør at pengene han har i banken vokser mer. Torsdag klokken 10.00 bestemte Norges Bank å holde styringsrenten på 4,5 prosent, der den har ligget siden den 14. rentehevingen i desember i fjor.

Aker tror en høyere rente kan være bra for norsk økonomi, siden det kan styrke kronen.

Personlig føler han seg lite påvirket av den økonomiske situasjonen.

– Jeg kjøper og spiser det jeg har lyst på, det er lite å klage på, sier Aker.

Les også

Sjeføkonom om rentekutt: – Tror vi må vente til mars neste år

Håper på tidlig rentekutt

Odin Aleksander Mellem Severinsen, som nettopp kjøpte leilighet i Oslo, har foreløpig ikke merket noe særlig til renteutgiftene, men er sikker på at det blir tøffere fremover.

– Det var stressende å regne ut hvor mye ekstra utgifter jeg vil få i måneden. Jeg skjønner ikke helt hvordan jeg skal få det til å gå rundt, siden jeg har brukt opp all margin, sier Severinsen.

Etter å ha gått gjennom regnestykkene, har han beregnet rente- og fellesutgifter på omtrent 33.000 kroner i måneden for en leilighet som kostet rundt 5,9 millioner kroner.

Severinsen har fast jobb som tek-ingeniør i et amerikansk firma. Foto: Mahdi Rahimi

– Prisene i Oslo skal opp, så jeg ser på det som en langsiktig investering. Selv om det kan være litt utfordrende på kort sikt, sier han.

Som det er nå, bruker Severinsen nesten all inntekten sin til å dekke studie- og boliglånet. Derfor håper han at rentekuttet kommer litt tidligere enn det økonomene har spådd.

– Ikke råd til noen ting

Med dagens styringsrente må boligeiere tåle en boliglånsrente på rundt seks prosent. De som skal kjøpe bolig, må i tillegg stresstestes for renter som er omtrent tre prosentpoeng høyere. Dette gjør det vanskeligere for førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet, ifølge eksperter.

Hilde Ougendal (54) har selv ingen lån å betjene, men hennes barn merker godt de høye rentene og strenge lånevilkårene for bolig.

– Det er ikke enkelt å være ung i dag. Jeg forstår ikke hvordan de skal klare å spare nok penger til å komme seg inn på boligmarkedet, sier hun.

Hilde Ougendal ser ikke mye lyspunkter i norsk økonomi for tiden. Foto: Mahdi Rahimi

Selv om Ougendal ikke er direkte påvirket av de høye renteutgiftene, merker hun at andre områder i norsk økonomi er utfordrende.

– Det er ikke vits i å reise til utlandet lenger. Hotell og fly er blitt mye dyrere, og da vi var i Spania i sommer, hadde vi ikke råd til noen ting, sier hun.

Nesten hver gang Ougendal handler, sjekker hun for hvor mye prisene har steget. Utviklingen hun ser, er ikke noe å juble for.

– Matprisene har også økt. Ærlig talt, ting var bedre før, sier hun.

Les også

Bache om kronen: Kan gripe inn, men terskelen er svært høy

Ber politikerne ta grep

Morten Aker mener at økonomien vil bli bedre hvis regjeringen skiftes ut.

– Politikerne på Stortinget i dag gjør ikke en god jobb. De får de rike til å flytte, og folk mister troen på norsk økonomi. Det er ikke mulig å fordele goder slik de påstår. Noen må være leger og tjene mye, mens andre må nøye seg med mindre betalte jobber og slite mer, sier pensjonisten.

– Hva mener du går galt med økonomien?

– Jeg synes det går fint, og jeg sliter ikke. Men den kunne vært styrt mer fornuftig, sier Aker.

Aker har drevet restaurant i flere år, men har solgt seg ut og bruker tiden til å slappe av med lite bekymring for økonomi. Foto: Mahdi Rahimi

Hilde Ougendal peker på tre ting hun håper vil forbedre seg.

– Kronen må styrkes, egenkapitalkravet må senkes fra 15 til 10 prosent, og studentene må få nok støtte slik at de slipper å jobbe så mye at det går utover studiene, sier hun.

– Ser du noen lyspunkter?

– Nei, det gjør jeg ikke. Det må skje noe i politikken først.

Les på E24+

Ekspertene: Dette blir boligprisvinneren i høst

Read Entire Article