Tror på omkamp om omstridt Equinor-felt

3 months ago 23


Den ferske britiske regjeringen kan bidra til å stanse Equinors gigantutbygging utenfor Shetland, mener miljøadvokat Tessa Khan.

 Tessa Khan mener Rosebank-prosjektet til Equinor ikke bør bygges. Foto: Malene Emilie Rustad / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det er ett år siden britene ga klarsignal til å bygge ut oljefeltet Rosebank. Sammen med en partner skal Equinor investere 41 milliarder kroner i prosjektet, som er forventet satt i produksjon i 2026.

Men med den ferske Labour-regjeringen ved makten i Storbritannia, er det flere ting som peker i retning av en omkamp om lisensen, ifølge aktivist og miljøadvokat Tessa Khan, som denne uken var på norgesbesøk.

– Vi mener det er et stort feilgrep å plassere et gigantisk oljefelt i et sårbart maritimt område, sier hun til E24.

 Aktivister forsøker å stanse et stort oljefelt utenfor Shetlandsøyene. Her fra en protest utenfor parlamentet i London i juli. Foto: Frank Augstein / AP

Khan leder organisasjonen Uplift UK. Sammen med Greenpeace har hun saksøkt den britiske regjeringens godkjenning av Rosebank-prosjektet.

Organisasjonene mener prosjektet vil bidra til store klimagassutslipp og forverre klimaendringene. De saksøker regjeringen for det de mener er en ulovlig gitt lisens.

Ny politikk fra Storbritannia

Khan trekker frem flere ting hun mener kan velte prosjektet:

  • Den nye regjeringen i Storbritannia planlegger å forby ny olje- og gassleting i Nordsjøen. De ønsker også å heve skattenivået for bransjen.
  • En Labour-politiker, som nå er statssekretær, har tidligere sagt at partiet ikke vil støtte utviklingen av Rosebank-feltet.
  • I sommer kom en dom som pålegger britiske myndigheter å utrede oljefelts totale klimautslipp, slik som en dom også har gjort her i Norge.
  • For tre uker siden gikk regjeringen ut og sa at de ikke lenger kan forsvare den forrige regjeringens utbyggingstillatelser, som blant annet er gitt til Equinors kommende oljeprosjekt Rosebank.

Dermed er det duket for et søksmål fra britiske miljøorganisasjoner, ifølge Khan. Og hun tror at organisasjonene kan vinne.

Kontroversielt

Rosebank-feltet ligger 130 kilometer vest for Shetland-øyene. Det er ventet å kunne produsere 300 millioner oljefat i løpet av levetiden, ifølge Equinor.

Det er det største ikke-utbygde feltet på britisk sokkel.

Equinor eier 80 prosent og London børs-noterte Itacha Energy 20 prosent.

– Rosebank er et viktig prosjekt som motvirker fallet i britisk olje- og gassproduksjon. Samtidig skaper det mange arbeidsplasser, og verdiskaping og industrielle muligheter lokalt, sier pressetalsperson Ola Morten Aanestad i Equinor til E24.

Equinors pressetalsperson Ola Morten Aanestad. Foto: Equinor

Han sier Rosebank-prosjektet vil bidra til energisikkerhet i Europa, og at oljen og gassen derfra vil ha lavere klimautslipp enn andre felt på britisk sokkel.

I fjor gjennomførte britisk miljøbevegelse store demonstrasjoner mot prosjektet. De mener forbrenningen av oljen og gassen fra feltet vil føre til like mye klimagassutslipp som det de 28 fattigste landene i verden slipper ut årlig.

Faktisk.no: Miljøaktivister har rett om utslipp fra Equinors olje

– Utslippene fra produksjon er minimale sammenlignet med de totale utslippene når oljen og gassen brennes. Men produksjonsutslippene fra Rosebank i seg selv er store nok til å overskride den britiske oljebransjens klimamål, sier Khan.

Miljøadvokaten mener også det er problematisk at Equinor er partner med Ithaca Energy. Dette fordi selskapets majoritetseier er Delek Group, et israelsk selskap som er utelukket fra Oljefondet og KLP grunnet okkupasjon i Vest-Sahara og på Vestbredden.

Prosjektet går etter planen

Equinor er ikke bekymret for miljøbevegelsens iver etter å avslutte Rosebank-prosjektet.

– Prosjektet går i henhold til planen, sier Aanestad fra Equinor.

Han opplyser om at Equinor ikke har blitt bedt om å konsekvensutrede prosjektet på nytt eller ytterligere.

Produksjonsstart for Rosebank er forventet i 2026. Equinor har så langt gjennomført marine installasjoner og oppgradert et produksjonsskip som etter hvert skal seile mot Storbritannia.

Les også

Equinor om planlagte Rosebank-utslipp: – I verdensklasse

Om partnerskapet med Ithaca Energy, sier Aanestad at det er britiske myndigheter som bestemmer hvilke selskaper som kvalifiseres som rettighetshavere på britisk sokkel.

– Vi er glade for den støtten vi har fått og vil engasjere oss konstruktivt i den dialogen britiske myndigheter har invitert industrien til, sier han.

Vil innlede dialog med operatører

Pressetalsperson Ben Tozer i energidepartementet i Storbritannia bekrefter til E24 at regjeringen står fast på at den ikke vil utfordre søksmålene miljøbevegelsen har reist mot Rosebank-prosjektet.

«Denne avgjørelsen vil spare skattebetalerne penger», står det i pressemeldingen fra regjeringen.

Den britiske regjeringen skriver samtidig at den mulige rettsaken ikke vil bety at Rosebank-lisensen er trukket tilbake.

Tozer opplyser at regjeringen senere i år vil gi flere detaljer om beslutningen om å ikke gi tillatelser til nye olje- og gasslisenser. En høring om dette er ventet våren 2025.

«I mellomtiden vil regjeringen jobbe i partnerskap med operatører for å klargjøre betydningen av dette for enkeltprosjekter», skriver han videre.

Les også

Equinor fjernet fornybarmål

Read Entire Article