Tror Norges Bank vil åpne for rentekutt i år: – Vil signalisere like stor sjanse for desember som mars

2 weeks ago 5


Selv om kronen er svak, taler flere andre faktorer for raskere kutt enn sentralbanken signaliserte i juni.

Det er ingen som tror på noe kutt fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache på rentemøtet nå i september. Spenningen er først og fremst knyttet til hva Norges Bank vil si om tiden fremover. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Torsdag er det duket for nytt norsk rentemøte. Da kommer det også en fersk pengepolitisk rapportpengepolitisk rapportRapport med Norges Banks vurderinger og prognoser for norsk og og internasjonal økonomi fremover. Kommer fire ganger i året i forbindelse med rentemøter. fra Norges Bank, som inkluderer rentebanen. Dette er sentralbankens prognose for hvor renten vil ligge fremover.

Både DNB Markets og SEB tror Norges Bank vil «åpne for et desemberkutt».

Begge de to meglerhusene venter at den nye rentebanen vil signalisere 50 prosent sannsynlighet for at det kommer kutt på årets siste møte i desember, og at det første rentekuttet senest kommer i mars neste år.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Betale lån eller spare i fond?

– Inflasjonen har konsekvent overrasket Norges Bank på nedsiden, og lavere vekst, fallende oljepriser og lavere renteforventninger i utlandet burde trekke rentebanen lavere. Den stadig svake kronen utligner imidlertid delvis effekten, skriver fungerende sjefstrateg Amanda Sundström og makrostrateg Marthe Enger Eide hos SEB i et notat.

Amanda Sundström er fungerende sjefstrateg for Norge hos SEB. Foto: SEB

– Litt mer i retning av rentekutt

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa i juni at renten trolig «blir liggende på 4,5 prosent ut året, før den gradvis settes ned». I august var fortsatt beskjeden at renten ville ligge i ro «en god stund fremover»

Rentebanen som kom i juni indikerte rundt 15 prosent sannsynlighet for et desemberkutt, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Nå tror han rentebanen vil nedjusteres til å signalisere «omtrent like stor sjanse for kutt i desember som for mars».

– For mange faktorer har utviklingen gått litt mer i retningen av rentekutt. Særlig inflasjonen har kommet mye mer ned enn Norges Bank ventet sist gang, sier Aamdal.

– Den viktigste faktoren som går motsatt vei er kronen, legger han til

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets. Foto: Cicilie S. Andersen, E24

Prisvekst, renteforventninger og olje

Prisveksten i Norge falt til 2,6 prosent på årsbasis i august. Kjerneinflasjonen, som Norges Bank ser mest på, lå samtidig på 3,2 prosent. Sentralbanken hadde ventet at sistnevnte skulle ligge på 3,6 prosent.

Oljeprisen har samtidig falt. Tidligere i september var brent spot-prisen under 70 dollar for første gang siden 2021. Oljevirksomheten er viktig for norsk økonomi, og prisendringer kan påvirke aktiviteten i næringen.

Både Aamdal og SEB-økonomene påpeker også at den økonomiske veksten i andre kvartal var litt lavere enn Norges Bank anslo.

Troen på rentekutt i utlandet har i tillegg økt.

I USA satt onsdag Federal Reserve ned renten for første gang på fire år, og det med et dobbelt rentekuttdobbelt rentekuttDet er mest vanlig at sentralbanker endrer renten med 0,25 prosentpoeng av gangen. Dette omtales derfor som enkelt kutt eller enkel heving. Dobbelt er endringer på 0,5 prosentpoeng.. Markedet priser inn nesten tre ytterligere kutt i år.

Den europeiske sentralbanken har allerede satt ned renten to ganger i år til 3,5 prosent, og markedet priser inn minst ett kutt til før jul.

– Hvis utenlandske sentralbanker kutter renten mye det neste halvåret, gir det Norges Bank større handlingsrom, sier Aamdal.

Svak krone

Rentenivået i et land, og forventningene til renten fremover, er en av flere ting som påvirker valutakurser. I utgangspunktet vil høyere rente være mer attraktivt for investorer, da de får mer igjen, og sånn sett vil det kunne bidra til å styrke valutaen.

Den norske krone har vært svak lenge, og ligger nå på svakere nivåer enn Norges Bank anslo i juni.

Svak krone bidrar til prisveksten gjennom at import blir dyrere, og sentralbanken har flere ganger understreket at svakere krone kan bidra til at renten holdes opp lengre eller heves.

– Vår vurdering er at faktorene for trekker rentenbanen lavere veier tyngre enn kronefaktoren. Derfor spår vi at Norges Bank vil åpne for flere og tidligere kutt enn i juni-rentebanen. Den nye banen vil trolig signalisere en 50 prosent sannsynlighet for et desemberkutt og et fullt kutt i mars 2025, skriver SEB-økonomene Sundström og Eide.

Read Entire Article