Heimstaden Bostad fortsetter å hente ut gevinster fra boligsalg.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Den Ivar Tollefsen-kontrollerte boliggiganten Heimstaden Bostad har solgt boliger for rundt fire milliarder kroner siden selskapet annonserte storsalg av eiendom i fjor høst.
Det bekrefter med-konsernsjef Christian Fladeland i Heimstaden Bostad i en melding i forbindelse med selskapets kvartalsrapport fredag.
– Vi ser en svak økning i eiendomsverdiene og fortsetter den solide
privatiseringsplanen vår, og vi har nådd et salg på cirka 4 milliarder svenske kroner siden oppstarten av programmet i 2023, sier Fladeland.
– Fortsatt optimistiske
Heimstaden Bostad har tidligere varslet å ville selge ut boliger til private for rundt 20 milliarder svenske kroner.
Boliger for over 2,8 milliarder svenske kroner ble solgt i første halvår.
I andre kvartal ble 363 enheter solgt, til en gjennomsnittspremie på 29 prosent over bokførte verdier, fremgår det av kvartalsrapporten.
I første kvartal i år solgte selskapet boliger for 1,1 milliarder svenske kroner til en gjennomsnittspremie på 31,5 prosent over bokførte verdier.
– Vi er fortsatt forsiktig optimistiske med tanke på resten av 2024, med rentekutt som forventes å ta ytterligere fart i løpet av i det kommende kvartalet og en bedring i eiendomsmarkedet i horisonten, sier Fladeland.
Vedvarende trend
Heimstaden-toppen mener mange har latt seg overraske av at boligprisene bare har blitt midlertidig påvirket av økte renter.
I aksjonærbrevet, skrevet sammen med med-konsernsjef Helge Krogsbøl, viser han til at det etter finanskrisen ble innført strengere kredittpolitikk.
Blant annet har skjerpede krav til nedbetaling og gjeldsgrad dempet innflytelsen av tiår med nullrente på boligprisveksten, mener han.
«Følgelig har boligprisene blitt mindre påvirket av rentenivået og mer avhengig av dynamikken mellom tilbud og etterspørsel, noe som antyder en vedvarende oppadgående trend», skriver Heimstaden-toppene.
Økte leieinntekter
Heimstaden Bostad hadde et resultat før skatt på 3,1 milliarder svenske kroner i andre kvartal, sammenlignet med et underskudd på 9,2 milliarder svenske kroner i samme periode året før, ifølge kvartalsrapporten.
Leieinntektene var på 3,9 milliarder svenske kroner i andre kvartal, opp fra 3,7 milliarder svenske kroner i samme periode året før, og som er det sterkeste noensinne, fremgår det.
Det fremgår også at 98,3 prosent av porteføljen var utleid per utgangen av første halvår, sammenlignet med 98,1 prosent på samme tid foregående år.
Lavere rentedekning
Heimstaden Bostads belåning mot markedsverdiene (LTV), som definert av ratingbyrået S&P, var på 58,2 prosent (56,6) i andre kvartal, mens rentedekningsgraden (ICR), som gir et mål på hvor godt leieinntektene dekker løpende lånekostnader, var på 1,6x (2,1x).
Selskapets egendefinerte belåningsgrad (LTV) var på 55,6 prosent (54,4) i andre kvartal, mens rentedekningsgraden var på 2,0x (2,5x).
Heimstaden Bostad har et mål om en rentedekningsgrad på større enn 1,8x, et måltall som ble nedjustert fra 2,4x i august ifjor.
Selskapets eiendomsportefølje oppgis å ha en markedsverdi (fair value) på 329,9 milliarder svenske kroner, ned fra 330,7 milliarder svenske kroner fra foregående kvartal, og fra 339,7 milliarder svenske kroner på samme tid ifjor.
Presset
Heimstaden Bostad er under press av stigende rentekostnader, inflasjon og usikre utsikter.
I desember i fjor senket det toneangivende kredittvurderingsbyrået S&P ratingen på Heimstaden Bostad til «BBB-» med negative utsikter, fra tidligere «BBB».
Ledelsen i Heimstaden Bostad har tidligere varslet at de vil gjøre alt i sin makt for å opprettholde en «trippel-B»-rating, normalt forbeholdt solide selskaper med svært god betjeningsevne, noe som påvirker finansieringskostnader, tilgangen på kapital, og kvaliteten på investorene.
En trippel-B rating eller bedre kalles gjerne for «investment grade».
Les også
Fredensborg med resultatsmell på 28,8 milliarder
Les også
Eiendomsarving ga fem millioner over prisantydning
Les også
Utleier kvitter seg med 150 leiligheter i Bergen: – Blir verre før det blir bedre
Les også