Tidligere Swedbank-sjef dømt til fengsel

1 month ago 8


Svensk lagmannsrett har dømt tidligere Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen til ett år og tre måneders fengsel.

Tidligere Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det opplyser blant annet Dagens Industri og Sveriges Radio.

Svea Hovrätt skriver i en pressemelding at den tidligere administrerende direktøren er dømt til fengsel i ett år og tre måneder. Et av rettens medlemmer er uenig i straffedelen, skriver retten.

Bonnesen frifinnes i deler av saken.

I 2023 ble Bonnesen frifunnet i tingretten. Saken ble siden anket til Svea hovrätt, som tilsvarer norsk lagmannsrett.

«Saken gjaldt om daværende administrerende direktør gjorde seg skyldig i grovt bedrageri eller grov markedsmanipulasjon da hun uttalte seg om bankens tiltak mot hvitvasking i bankens estiske virksomhet. Dette har også gjeldt dersom hun uautorisert har gitt ut innsideinformasjon i møte med representanter for bankens største eier», skriver hovrätten i meldingen.

Retten kommer til at Bonnesen ga villedende opplysninger da hun ble intervjuet av Svenska Dagbladet og TT da bankens utgivelse av sin tredje kvartalsrapport i 2018.

Der formidlet hun ifølge retten villedende beskjeder om at det ikke var mistanke om hvitvaskingsforbindelser til en annen banks virksomhet i Estland. Dette var informasjon som ville ha vært negativ for banken, påpeker hovrätten.

– Lagmannsretten har vurdert en rekke uttalelser som er kommet til media og aksjeanalytikere. Retten har da kommet til at to av påstandene har vært uriktige eller innebar et så skjevt utvalg fakta at de har vært villedende i lovens forstand, sier rettens leder, lagmannsrettsråd Sven Johannisson.

Det var i 2022 at Birgitte Bonnesen ble tiltalt i saken. Anklagen gikk på at hun gjentatte ganger i 2018 og 2019 skulle ha spredt villedende opplysninger i forbindelse med mistenkt hvitvasking i bankens filialer i Estland, ifølge den svenske Ekobrottsmyndigheten.

Read Entire Article