Tek-fest på Wall Street: Trump-aksje raste

4 weeks ago 12


Aksjemarkedene snudde opp etter inflasjonstall: Troen på dobbelt rentekutt «har nesten forduftet», sier sjefstrateg.

Trump møtte pressen etter debatten natt til onsdag norsk tid. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Trump Media & Technology-aksjen endte onsdagen ned 10,47 prosent. Aksjen startet dagen med et fall på 18 prosent før den hentet seg noe inn igjen.

Det skjer etter nattens debatt i Pennsylvania, der de to presidentkandidatene barket sammen.

Tippemarkedet viser en stadig større sjanse for Harris-seier etter debatten. En CNN-måling viser også at flertallet mener Harris «vant» nattens debatt.

– Det du ser i tippemarkedet er folk som sier at hun vant debatten, kanskje hun går opp et par prosentpoeng på meningsmålingene, og det er derfor Trump-aksjen er ned, sier Matthew Tuttle, investeringsdirektør i Tuttle Capital Management, til Bloomberg.

Les på E24+

Økonomien kan redde Trump

Donald Trump er majoritetseier i Trump Media & Technology, som ble børsnotert tidligere i år og eier det sosiale mediet Truth Social.

Aksjen gikk kraftig opp i dagene før debatten, og har ellers svingt mye siden det ble børsnotert tidligere i år.

Etter at Trump ble skutt 13. juli, bykset aksjen til værs. Og norske småsparere satt klare til å trade på svingningene.

Trump eier 57,3 prosent av aksjene i selskapet, ifølge dokumenter innsendt til det amerikanske finanstilsynet, gjengitt av Bloomberg. Det tilsvarer i underkant av 115 millioner aksjer.

I løpet av onsdagen har Trump sin beholdning i selskapet tapt seg med 224 millioner dollar, viser en utregning gjort av E24.

Dette tilsvarer rundt 2,4 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Da selskapet gikk på børs, var det med en avtale om at Trump ikke kan selge aksjene sine før det har gått seks måneder. Denne perioden utløper torsdag neste uke.

– Beroligende nyheter

Slik gikk det for de store indeksene på Wall Street onsdag:

  • Dow Jones endte opp 0,31 prosent.
  • Tek-tunge Nasdaq endte opp 2,17 prosent.
  • Den brede S&P500-indeksen endte opp 1,07 prosent.

AI-yndlingen Nvidia er blant de store vinnerne onsdag. Aksjen er opp hele 8,03 prosent etter en turbulent periode.

Før Wall Street åpnet onsdag ble det presentert ferske inflasjonstall fra USA. Prisveksten i USA falt til 2,5 prosent i august.

Det var akkurat som analytikerne ventet på forhånd, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

– Det er beroligende nyheter for Fed inn mot neste uke, sier sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank til E24.

Venter rentekutt

Neste uke er det rentemøte i USA. Markedet venter at renten skal kuttes. Det er vært noe spenning knyttet til hvorvidt det kanskje kommer et dobbelt rentekutt.

Men kjerneinflasjonen, som utelukker mat- og energipriser, steg 0,3 prosent fra juli til august. På forhånd var det ventet en månedsvekst på 0,2 prosent. Dette er den største økningen på fire måneder, skriver Bloomberg.

– De sterkere inflasjonstallene gjør det vanskeligere for Jerome PowellJerome PowellSjefen for den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, ofte kun kalt "Fed". å gjennomføre et rentekutt på 0,5 prosentpoeng i september, sier Krishna Guha hos rådgivningsselskapet Evercore, til Bloomberg.

– Jeg tror det var en stor skvett kaldt vann på et marked som hadde håp om at et dobbelt rentekutt kunne ligge i kortene. Disse forventningene har nesten forduftet, sier Steve Sosnick, sjefstrateg i Interactive Brokers til CNBC.

Etter Inflasjonstallene ser det ut til at markedet har lagt fra seg troen på et dobbelt rentekutt. Ifølge verktøyet CME Fed Watch Tool er det nå 87 prosent sjanse for et enkelt kutt og kun 13 prosent sjanse for et dobbelt kutt.

Oljeprisfall

Ellers var det nedgang i Asia onsdag, imens samleindeksen i Europa, Stoxx-600, endte opp 0,01 prosent.

Oljeprisen har hatt et tøft døgn. Tirsdag ettermiddag raste prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) til under 70 dollar. Prisen var plutselig på sitt laveste siden desember 2021.

Svakere etterspørsel i Kina og uklarheter rundt planene til Opec+-landene ble trukket frem som grunner for prisfallet.

Store deler av onsdagen har oljeprisen ligget litt over 70 dollar. Onsdag kveld kom det tall for hvor mye olje amerikanerne har på lager. Det sendte prisen ned i noen minutter, før den gikk opp igjen. Da Wall Street stengte onsdag kveld kostet et fat brent spot 70,38 dollar.

Psst! Følg amerikansk politikk og presidentvalget i USA i VG-podkasten Giæver & gjengen. Nå med Amerikanske tilstander som fast innslag. Nye episoder hver dag på Podme.

Read Entire Article