Svakere kronekurs ga tidenes julimåned for sjømateksporten

5 months ago 48


Prisnedgang på laks ble kompensert av økt eksportvolum i juli. Kronekursen bidro til solid verdiøkning fra juli i fjor.

Laks på samlebånd. Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Norge solgte sjømat til utlandet for 13 milliarder kroner i juli, viser tall fra Norges sjømatråd.

Det er en økning på 727 millioner kroner, eller seks prosent, fra samme måned i fjor, og ny eksportrekord for juli.

– Årsaken bak økningen i eksportverdien for juli er en svekket norsk krone både mot euro og dollar. Vi ser at en ganske kraftig prisnedgang på laks ble kompensert av en volumvekst, og til slutt er det valutaen som gir verdiøkning, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Sjømatrådet.

En svakere norsk krone gjør det billigere å kjøpe den norske fisken i utenlandsk valuta. Mot slutten av juli kostet euroen over 12 kroner, og kronen var på sine svakeste nivåer siden mars 2020.

Les på E24+

Sitter på pengesekken til oppdretterne: – Sjefen for de gode tider

Det ble eksportert sjømat til totalt 111 land i juli, hvor de største markedene var Polen, Danmark og Nederland.

Storbritannia hadde størst verdivekst, med en økning i eksportverdi på 381 millioner kroner, eller 64 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Storbritannia endte på 19 092 tonn, noe som er 117 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Christian Chramer, administrerende direktør i Sjømatrådet, påpeker at kronekursen spilte en viktig rolle for en rekordsterk juli måned for sjømateksporten. Foto: Moment Studio

Vekst for laks etter kronesvekkelse

Norge eksporterte 107.442 tonn laks til en verdi av 9,6 milliarder kroner i juli. Det tilsvarer en volumvekst på 13 prosent fra juli i fjor.

Det er samtidig en verdiøkning på 262 millioner kroner, tilsvarende tre prosent, sammenlignet med juli i fjor.

Økningen i eksportverdien er drevet av en svakere kronekurs, ifølge Sjømatrådet. Målt i euro var eksportverdien uendret fra juli i fjor, mens målt i dollar falt eksportverdien med to prosent.

Samtidig som volumet steg betydelig, falt prisene på laks.

– Til tross for prisnedgang øker eksportverdien til flere av de store markedene, sier Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Sjømatrådet.

Tyskland hadde størst verdivekst i juli, med en økning på 142 millioner kroner, tilsvarende 46 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det ble totalt eksportert 4.800 tonn laks til Tyskland i juli, en oppgang på 53 prosent fra juli i fjor.

– Utviklingen må ses i sammenheng med lav tilførsel i begynnelsen av året, samt valutasituasjonen, som er gunstig i et eksportøyemed, sier Aandahl.

Norge eksporterte 107.442 tonn laks i juli. Bilde fra Salmar sitt anlegg på Frøya. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nedgang for fersk torsk

Ørreteksporten endte på 8.025 tonn til en verdi av 698 millioner kroner i juli.

Det er en volumvekst på 38 prosent sammenlignet med i fjor. Verdien økte samtidig med 186 millioner kroner, tilsvarende 36 prosent.

De største markedene for norsk ørret i juli var Thailand, Ukraina og USA.

Les også

Klima- og miljøministeren: – Hvis vi ikke klarer å sette inn tiltak, så blir laksen borte

For fersk torsk falt eksportverdien med ni millioner kroner til 137 millioner kroner i juli, mens eksportvolumet falt seks prosent til 2.384 tonn. Det er en volumnedgang på 19 prosent fra juli i fjor.

Eksportvolumet av villtorsk falt 45 prosent til kun 1.429 tonn. Det er det laveste eksportvolumet i en juli måned siden 2019, ifølge Sjømatrådet.

– Nedgangen i eksporten av fersk torsk er forventet, med lavere kvoter som dermed gir mindre landinger og et lavere volum. Samtidig ser vi at eksporten av oppdrettstorsk ligger stabilt omtrent 1.000 tonn per måned, sier Eivind Hæstvik Brekkan, sjømatanalytiker i Sjømatrådet.

Oppdrettstorsken utgjorde 42 prosent av eksportverdien av fersk torsk.

Eksportvolumet av fersk oppdrettstorsk økte til 955 tonn i juli, en oppgang på 200 prosent fra i fjor. Eksportverdien steg 185 prosent til 58 millioner kroner.

Les også

Lanserer havplan: – Målet er å legge til rette for nye bærekraftige næringer

Les også

Statlig inntektsfall fra sokkelen

Read Entire Article