Store tap for sportsleverandører: – Et tøft år

4 months ago 38


Sportsbransjen har vært vanskelig de siste årene. Nå taper leverandørene flere hundre millioner.

 Til tross for en kald vinter, ble fjoråret en økonomisk nedtur for sportsleverandørene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I fjor skrev E24 at tre fjerdedeler av det samlede overskuddet hos store norske sportsleverandører hadde forsvunnet.

Men om 2022 var et røft år, ble 2023 blytungt.

E24 har sett på regnskapene til Active Brands, Brav, Bergans, Devold, Norrøna og Stormberg. Der har inntekter på totalt 250 millioner blitt borte.

Samtidig forsvant nesten all lønnsomhet. Blant de seks selskapene var det kun Norrøna som tjente penger i fjor. Forverringen var kraftigst for Swix-eier Brav og kjendisselskapet Active Brands, med merker som Kari Traa, Bjørn Dæhlie og Therese Johaug.

Begge selskapene leverte små overskudd i 2022, men gikk i fjor på et samlet tap på 322 millioner kroner før skatt.

– Hele verdikjeden er rammet

– 2023 var et tøft år for nesten alle, sier Trond Evald Hansen, sjef i Norsk Sportsbransjeforening.

Han påpeker at inntektsfallet ikke var noen krise i seg selv.

– Det store problemet var marginbildet.

For store varelagre har vært et gjennomgående problem i årene etter pandemien. Hansen forklarer at korreksjonen først skjer i butikkleddet, før den kommer til leverandørene. På starten av fjoråret kjørte XXL hardt på med kampanjer for å bli kvitt overflødige varer, før nær sagt alle fulgte etter.

Trond Evald Hansen

Sjef i Sportsbransjeforeningen.

– Når kjedene har så mye varer at de må selge til lavere priser, så strammer de jo alt som strammes kan og kjøper mindre fra leverandørene. Hele verdikjeden er rammet av korreksjonene som har vart i et par års tid nå.

Usikkerhet

Ferd-eide Brav påpekte corona-etterdønningene i årsrapporten som ble publisert tidligere i sommer.

Samtidig var resultatkollapsen, fra 9,3 millioner i overskudd til minus 138 millioner, preget av éngangskostnader knyttet til en betydelig opprydning i selskapet.

Sluttpakker etter at 60 personer ble nedbemannet, nedskriving av varelager og terminering av avtaler trakk resultatet ned med 75 millioner kroner. I tillegg tynget rentekostnader og kronekurs.

Ifølge Brav råder det usikkerhet også om hvordan 2024 blir. I Norge er vintermånedene særlig viktige.

En viss motvind

Active Brands venter bedring både på topp- og bunnlinje, selv om selskapet understreker at markedet fremdeles er krevende.

«Det nordiske markedet for sportsutstyr møter for øyeblikket en viss motvind, med redusert forbruk og unormalt høye lagre. Styret anser denne motvinden som midlertidig og fortsetter å tro på en langsiktig positiv vekstbane for sportsutstyrsmarkedet», står det i årsrapporten.

Den viser at også de har blitt færre ansatte det siste året.

E24 har vært i kontakt med daglig leder Øystein Bråta, som tok over ved nyttår. På spørsmål om hvordan 2024 ser ut, sier han at han ønsker å levere resultatene før han prater om dem.

Øystein Bråta

Active Brands-sjef.

Satser utenlands

At det gikk bedre for Norrøna kan henge sammen med en stadig økende eksportandel.

I fjor gikk over 60 prosent av det selskaper selger, til andre markeder enn det norske.

– Dermed er det ikke så farlig hva som skjer med den norske krona. Jo mer eksport, jo rimeligere er kostnadene i Norge i forhold. Kommer vi over 70 prosent, kan en svakere krone være konkurransefremmende, sier toppsjef Jørgen Jørgensen.

Jørgen Jørgensen

Norrøna-sjef.

Samtidig som Norrøna faktisk tjente penger, var fjorårsresultatet dårligere for dem også. Jørgensen peker på éngangskostnader og investeringer, samtidig som han understreker at bransjen oppleves krevende i alle markeder.

– Vi merker at renten påvirker overalt. Det er ikke mange konsumselskaper som overrasker positivt i verden, bortsett fra innen teknologi kanskje.

Read Entire Article