Storbank venter sterkere krone: – Fått seg en trøkk

3 months ago 24


Den norske kronen har fått seg en trøkk, men er ikke knocket ut, mener britiske HSBC.

Neste torsdag gir sentralbanksjef Ida Wolden Bache nye signaler om renten i forbindelse med rentemøtet. Britiske HSBC tror kronen kan styrke seg hvis Norges Bank utsetter rentekuttene enda lenger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Under det brede børsfallet mandag denne uken fikk kronen seg en ordentlig trøkk.

Men den ligger an til å styrke seg i høst, spår storbanken HSBC i et notat med tittelen «NOK: Knocked down, but not knocked out».

«Valutaen kan ha fått seg en trøkk, men vi fastholder vårt konstruktive syn på kronen», skriver HSBC-analytikerne Charlotte Ong og Paul Mackel.

På det verste mandag var verdien av en euro helt oppe i 12,13 kroner, før børsene snudde opp igjen og kronen hentet seg noe inn senere i uken.

Nivået var det svakeste for kronen mot euro noensinne, med unntak av dagene 18.–24. mars 2020 da pandemien skapte uro i markedene. Den 19. mars 2020 var euroen på over 13 kroner. Norges Bank grep da inn i markedet for å styrke kronen.

«Kronens sterke underprestasjon er forståelig», skriver analytikerne.

«Likevel fastholder vi vårt syn om at EUR/NOK trolig vil falle ned mot 11,40 i de kommende månedene, ettersom en hauketehauketeI pengepolitikken omtales man gjerne som hauk eller due avhengig om man vil ha henholdsvis høyere eller lavere styringsrenter. Norges Bank taler til kronens fordel og økt risikovillighet etter markedsuroen demper EUR/NOK», skriver analytikerne.

Les også

Kronen svekker seg – dyreste euro siden mars 2020

Grunner til kronesvekkelsen

«Grunnene til den betydelige og raske svekkelsen i kronen er tydelige», skriver Ong og Mackel.

De viser til at prisveksten i Norge var svakere enn ventet i juni, noe som gjorde at markedet justerte ned forventningene til Norges Banks styringsrente. Dette ble forsterket av utsikter til raskere rentekutt blant store sentralbanker, påpeker banken.

I tillegg har volatile valutaer som kronen blitt påvirket av at mange investorer nå avvikler såkalte «carry trades» for å redusere risikoen, mener banken. Et eksempel på carry trade er at en investor låner penger til svært lav rente i Japan og investerer dem andre steder.

«For at EUR/NOK skal havne varig på lavere nivåer tror vi at begge disse faktorene må reverseres», skriver HSBC-analytikerne.

«Det kan kreve at markedet begynner å se på Norges Bank som mer haukete igjen, sammen med en forbedring av risikosentimentet, før valutaen kan styrkes», skriver de.

Og nettopp dette er HSBC-analytikernes hovedscenario. De tror at Norges Bank de neste månedene vil gi mer haukete signaler, altså dempe utsiktene til raske rentekutt, og at markedet vil bli mer risikovillig.

«Det burde sende EUR/NOK lavere, mot vårt anslag på 11,40 kroner ved årsslutt», skriver analytikerne.

Les også

Sjeføkonom etter børsuroen: – Blir ikke rentekutt på lang, lang tid

Svakere krone enn ventet

Siden Norges Banks rentemøte i juni, har kronen vært rundt fem prosent svakere mot handelspartnernes valutaermot handelspartnernes valutaerdette måles ved den såkalte I44-indeksen, som er Norges Banks foretrukne mål for kronestyrken enn det sentralbanken hadde anslått, påpeker HSBC.

«Selv om dette ikke nødvendigvis er nok til at det blir en ny renteheving, antyder det at sentralbankens guiding om null rentekutt i år kan måtte revideres i en haukete retning, og at starten på rentekuttene vil bli utsatt igjen», skriver HSBC.

Eventuelle signaler om at det vil ta lengre tid før rentekuttene kommer, kan dempe kronesvekkelsen og kanskje til og med styrke kronen mot euro, tror HSBC. I tillegg er flere andre sentralbanker ventet å kutte sine renter i de kommende månedene, påpeker banken.

Har svekket seg lenge

Den siste tidens kronesvekkelse kommer på toppen av en langvarig trend. I mer enn ti år har kronen jevnt og trutt svekket seg mye mot valutaer som euro og dollar.

Dette gjør importerte varer og utenlandsferier dyrere for nordmenn, mens eksportører av fisk, olje og gass og metaller tjener flere kroner enn før, og ferier i Norge blir billigere for utlendinger.

  • For ti år siden var en dollar verdt 6,18 kroner – nå koster dollaren 10,77 kroner
  • For ti år siden var en euro verdt 8,16 kroner – nå koster euroen 11,78 kroner

Les også

Kronen har svekket seg i nesten ti år – hvorfor?

Read Entire Article