Stein Lier-Hansens jaktkompis siktet for grovt bedrageri

1 month ago 11


– Siktelsen knytter seg til fiktiv fakturering av Norsk Industri, for det som blir kalt representasjonsjakt, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

Mangeårig leder av Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, etterforskes av Økokrim for sin pengebruk. Nå er jaktkompisen hans siktet i samme sak. Foto: Skjalg Bøhmer Vold/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Økokrim bekrefter til E24 at de har siktet en ny person i forbindelse med den pågående etterforskningen av tidligere Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen.

Mannen er siktet for grovt bedrageri av et millionbeløp fra Norsk Industri, i forbindelse med Lier-Hansens jaktturer.

– Siktelsen knytter seg til fiktiv fakturering av Norsk Industri, for det som blir kalt representasjonsjakt, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

Den siktede mannen er bosatt i Midt-Norge, der hans familie eier et område med jaktrettigheter.

Ifølge E24s opplysninger har mannen siden 2020 fakturert Norsk Industri for over en million kroner for jakt på elg, hjort og rådyr, samt overnatting.

Den siktede mannen og Lier-Hansen har kjent hverandre i mange år, og har ifølge E24s opplysninger vært på jakt sammen. Mannen skal også ha vært på Dargesjå på Hardangervidda – et jaktområde Stein Lier-Hansen leide privat, frem til Norsk Industri overtok leieforholdet i 2015.

Mannens forsvarer, advokat Kristina Jørgensen, skriver i en e-post til E24 at hun først ble oppnevnt torsdag, og hverken har mottatt eller gjennomgått dokumentene i saken med sin klient.

– Vi har således ingen bemerkninger til siktelsen på dette tidspunkt, skriver Jørgensen.

Mannen selv ønsket ikke å kommentere saken da E24 var i kontakt med ham tidligere denne uken.

Kristina Jørgensen,

Advokat i og partner i Advokatene Christian Wiig & Co

Jakthytter og sjøflypenger

Lier-Hansen er selv siktet for grov økonomisk utroskap mot Norsk Industri. Det skjedde etter at E24 tidligere i år avslørte at Lier-Hansen, i rollen som direktør, brukte millioner av kroner på jakt og sjøfly. Han sørget blant annet for at Norsk Industri leide to jaktterreng med hytte ved Hardangervidda. Lier-Hansen leide begge områdene privat, før Norsk Industri tok over leieforholdene.

Lier-Hansen sørget også for at en hyttenabo overførte flere hundre tusen kroner til hans personlige konto i betaling for sjøfly, til tross for at Norsk Industri betalte sjøflyselskapet for de samme turene. Lier-Hansen har ikke villet svare på hva han gjorde med sjøflypengene.

Ifølge Norsk Industri brukte Lier-Hansen 10,7 millioner kroner på jakt og fiske fra 2015 til 2023, i forbindelse med det organisasjonen har kalt «relasjonsaktiviteter».

Lier-Hansen har tidligere uttalt at han ikke kan utelukke at han har gjort noe galt. Han har samtidig vært tydelig på at utgiftene til jakt og fiske var innenfor hans fullmakter som direktør, og at utleggene ble godkjent av administrasjonen i Norsk Industri.

Lier-Hansen-siktelse uendret

Førstestatsadvokat Bård Thorsen sier at Økokrim tar sikte på å ferdigstille etterforskningen i løpet av høsten. Han opplyser at siktelsen mot Lier-Hansen er uendret.

Lier-Hansens forsvarer Petter Mandt sier til E24 at det ikke er naturlig for hans klient å kommentere siktelser mot andre personer. Han ønsker heller ikke å kommentere saken for øvrig.

– Som kjent har Økokrim iverksatt etterforskning mot Lier-Hansen, og han ønsker ikke å kommentere saken så lenge denne etterforskningen pågår, skriver Mandt i en e-post til E24.

Heller ikke Norsk Industri ønsker å kommentere utviklingen i saken.

– Vi forholder oss til at saken er til etterforskning hos Økokrim og har ingen kommentar ut over det på nåværende tidspunkt, skriver kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal i Norsk Industri i en e-post til E24.

Ba om Økokrim-etterforskning

Som direktør i Norsk Industri var Lier-Hansen en av de mektigste lederne i norsk næringsliv. Bransjeorganisasjonen har 3000 medlemsbedrifter, og Lier-Hansen representerte blant annet arbeidsgiversiden i forhandlingene om lønningene i frontfaget, som setter rammene for lønnsoppgjøret i Norge.

Lier-Hansen sluttet i stillingen i slutten av 2023, etter at styret i Norsk Industri ble kjent med omfanget av utgiftene hans til jakt og fiske.

Norsk Industri hyret inn konsulentselskapet PWC og advokatfirmaet Bahr til å granske saken høsten 2023. Norsk Industri har ikke delt rapportene fra PWC og Bahr med offentligheten, men ifølge Norsk Industri avdekket de ingen straffbare forhold.

Etter at saken sprakk i E24 i februar gikk styret i Norsk Industri ut og sa de hadde fått flere opplysninger om saken, og at PWC skulle gjøre nye undersøkelser. Undersøkelsene ble avbrutt like etter, da både Stein Lier-Hansens advokat og Norsk Industri gikk til Økokrim og ba om en etterforskning.

Lier-Hansen jobber i dag i miljøstiftelsen Bellona.

Read Entire Article