SSB: Svak krone utsetter rentekutt til neste år

3 weeks ago 9


SSB ser lysere tider for norsk økonomi og venter at vi får mer å rutte med. Men svak krone gjør at rentekutt lar vente på seg til neste år, antar statistikkbyrået.

Forsker Thomas von Brasch legger frem prognoser for norsk økonomi fredag. Her ved en tidligere anledning. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres...

– Svekkelsen av krona den siste tiden gjør at styringsrenta først kuttes fra begynnelsen av neste år, sier forskningsleder Thomas von Brasch i SSB.

SSB legger frem nye prognoser for norsk økonomi fredag.

Der tegner statistikkbyrået et bilde av bedre tider for norsk økonomi.

– Nå peker pilene oppover på mange områder. Aktiviteten i norsk økonomi vil trolig ta seg opp, som følge av økt reallønnsvekst, høy aktivitet i offentlig forvaltning, samt omslag i boliginvesteringer, sier von Brasch.

Les på E24+

Slik bruker du bonuspoengene

Anslår rentekutt neste år

Men det første rentekuttet kommer først neste år, anslår SSB. Tidligere har byrået antatt at Norges Bank ville sette ned renten mot slutten av 2024.

Norges Bank har satt renten kraftig opp de siste årene for å temme galopperende prisvekst. Men prisveksten har bremset mye, og sentralbanken er ventet å begynne å sette rentene ned igjen etterhvert.

Torsdag i neste uke kommer den neste rentebeslutningen. Styringsrenten er nå på 4,5 prosent, hvor den har ligget siden desember i fjor.

– Norges Bank vil sannsynligvis prøve å unngå at krona svekker seg ytterligere, sier von Brasch.

– Sentralbanken vil nok vente med rentekuttene til etter at andre sentralbanker har kuttet sine renter en god del. Svekkelsen av krona den siste tiden gjør at styringsrenta først kuttes fra begynnelsen av neste år, sier han.

Økt reallønnsvekst

Etter en periode på nesten ti år der det knapt har vært reallønnsvekst, vil det fra og med i år bli reallønnsvekst. Det skyldes god lønnsomhet i deler av industrien og fallende inflasjon.

– I år venter vi den høyeste reallønnsveksten på over ti år. Det betyr at folk flest får mer å rutte med, sier von Brasch.

Det blir en reallønnsvekst på 1,9 prosent i år, som vil holde seg på rundt 1,5 prosent i årene frem mot 2027, ifølge SSB-prognosene.

Venter økte boliginvesteringer

De gjentatte rentehevingene fra Norges Bank de siste årene har rammet boliginvesteringene kraftig. I fjerde kvartal i fjor var boliginvesteringene 21 prosent lavere enn året før.

SSB venter at fallet snart vil snu til oppgang.

– De siste tallene for nyboligsalget og klar oppgang i boligprisene tyder på at vi nå er ved et vendepunkt for boliginvesteringene, sier von Brasch.

Det ble i juni i år solgte 30 prosent flere boliger enn samme måned i fjor, ifølge Boligprodusentenes forening.

SSB venter at bruktboligprisene vil stige med 2,5 og 3,8 prosent i 2024 og 2025, mens de venter en samlet vekst på 8 prosent for 2026 og 2027.

Read Entire Article