Spenning rundt markedsutslagene til uken: – Vi er sårbare for resesjon

5 months ago 90


Olav Chen og Robert Næss mener den kommende uken vil dreie seg mye om hvordan markedene fordøyer de ferske arbeidsmarkedstallene og kvartalsrapportene fra tek-gigantene i USA.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Forrige uke var preget av mye fokus på arbeidsmarkedstallene og spekulasjoner om de kan utløse Sahm RuleSahm RuleResesjonsindikatoren Sahm Rule signaliserer starten på en resesjon dersom gjennomsnittet av arbeidsledigheten de siste tre månedene stiger med 0,5 prosentpoeng eller mer i forhold til det laveste nivået de siste 12 månedene. . Det blir spennende å se hvordan markedet vil fordøye tallene og vurdere resesjonsrisikoen fremover, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.

Fredag viste ferske arbeidsmarkedstall fra USA at jobbveksten i juli var lavere enn ventet. Samtidig steg arbeidsledigheten til 4,3 prosent, mens det var ventet at den skulle holde seg på 4,1 prosent.

De svake jobbtallene og resesjonsfrykt preget de amerikanske aksjemarkedene i slutten av forrige uke, hvor det endte med kraftig børsfall både torsdag og fredag.

Les på E24+

Vil Trump få oppfylt sitt ønske om en svakere dollar?

Chen sier at det store spørsmålet nå er hvordan renteutsiktene blir fremover. Diskusjonen varierer mellom å fremskynde og ikke utsette rentekuttene.

– Rentene falt kraftig som følge av arbeidsmarkedstallene. Nå er markedet usikker på om dette er bra for aksjer, eller om det er et forvarsel om en økonomisk nedtur, sier Chen.

– Vi er sårbare for resesjon

Flere analytikere knytter ukens kraftige børsfall til frykt blant investorene for at det kan gå mot dårligere økonomiske tider, og til og med resesjon.

Det pekes også på bekymring for at Den amerikanske sentralbanken (Fed) har ventet for lenge med å kutte renten, og at det kan gi svakere økonomisk utvikling og økt arbeidsledighet.

Tidligere i uken holdt Fed som ventet renten uendret.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, utelukker ikke muligheten for at det blir resesjon i USA i løpet av det neste året. Foto: Adrian Nielsen

Olav Chen sier at markedet nå forventer flere rentekutt i 2024 som følger av fallende renter og svake jobbtall.

Han peker på at arbeidsmarkedet i USA hentet seg raskt inn under pandemien, da det var unormalt stramt som følge av oppdemmet etterspørsel. Ledigheten var også historisk lav på den tiden.

Chen mener at vi er i en normaliseringsfase, der vi kan forvente svakere jobbtall fremover.

– Spørsmålet er ikke om det kommer en resesjon, men når den kommer. Vi er i den sene fasen av konjunktursyklusen, og jeg mener vi er sårbare for resesjon. Det er kanskje litt tidlig å forvente det umiddelbart, men jeg utelukker ikke muligheten for det i løpet av de neste 12 månedene. Men jeg tror ikke vi er der nå, sier han.

– Markedet har blitt mer usikkert

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, peker også på at det mest interessante å følge med på til uken blir hvordan markedet fordøyer de økonomiske dataene, sammen med kvartalsresultatene fra de store selskapene.

Den siste uken har teknologigigantene Apple, Amazon, Meta, Microsoft lagt frem tall. Tidligere i juli har også Tesla og Google-eier Alphabet leverte kvartalsrapporter.

– Til nå har selskapene levert greit, og det er ikke noe som slår ut. Samtidig ser vi at estimatene har kommet ned, noe som kan tyde på at det ikke kommer noen drastiske overraskelser, sier Næss.

– Mange snakker om resesjon, men det tror jeg bare er tull, fortsetter han.

Markedet følger tek-gigantenes tallslipp med argusøyne, og det har vært store utslag på Wall Street de siste ukene. Forrige torsdag hadde teknologiindeksen Nasdaq sin verste børsdag siden oktober 2022.

– Markedet har blitt mer usikkert når det gjelder teknologiaksjer. Noen av selskapene stiger ti prosent den ene dagen, og faller 11 prosent den neste dagen. Dette skaper usikkerhet rundt verdsettelsen, da den hittil har vært høy, sier Næss.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, vil den kommende uken følge mest med på hvordan markedet responderer på kvartalsrapportene til de store selskapene. Foto: Eivind Senneset / Eivind Senneset

Bobleeffekt

Når man vet at selskaper ikke leverer, blir de priset lavere i forhold til inntjening, sier Næss. Selskapene må levere sterke tall for å møte forventningene til markedet.

Investeringsdirektøren trekker frem AI-giganten Nvidia, som har steget kraftig på børs så langt i år, drevet av optimisme rundt kunstig intelligens (AI).

Næss peker på at Nvidia er i en god posisjon og tjener gode penger. Selskapet har levert gode tall i det siste.

– I Nvidias tilfelle er prisingen 30 ganger høyere. Dette er fordi markedet ikke har tatt inn over seg at den sterke inntjeningen kan bremse etter hvert, sier Næss.

– På en måte kan man si at Nvidia kan være i en bobleeffekt. Som Microsoft var dyrt på 90-tallet, er Nvidia høyt priset nå. Hvis Nvidia faller, kan markedet falle, fortsetter han.

Nvidia ventes å legge frem kvartalstall 28. august, for perioden som endte 31. juli. Selskapet opererer med avvikende regnskapsår, og skal nå legge frem tall for andre kvartal i regnskapsåret 2025.

Jensen Huang, medgründer og administrerende direktør i Nvidia. Selskapet legger frem kvartalstall sent i august. Foto: Ann Wang / Reuters / NTB

Norsk prisvekst

Her hjemme i Norge står både inflasjonstall og boligprisstatistikk for juli på menyen den kommende uken.

Fredag legger SSB frem konsumprisindeksen (KPI), og vi får svar på hvordan prisene utviklet seg forrige måned.

Prisveksten her til lands dempet seg mer enn ventet i juni, da inflasjonen falt til 2,6 prosent, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisene på energi og avgifter, landet på 3,4 prosent.

Inflasjonen var i juni på sitt laveste nivå på mer enn tre år, ifølge SSB.

Les også

Venstre vil senke egenkapitalkravet ved boligkjøp

Mandag legger Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for juli.

I juni falt boligprisene med 0,2 prosent på landsbasis. Så langt i år har boligprisene steget med 8,2 prosent, ifølge Eiendom Norge. Det er en sterkere utvikling enn mange så for seg.

Meglertopper som E24 har snakket med har meldt om overraskende høye salgstall forrige måned.

Les også

Alvdal-burger 66 prosent dyrere enn i Oslo

Les også

Blandet sjøhyttemarked: – Ikke lett i år

Read Entire Article