Sjeføkonom etter børsuroen: – Blir ikke rentekutt på lang, lang tid

3 months ago 22


Kronekursen er nå en stor hodepine for Norges Bank, mener Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.

Kjetil Olsen i Nordea tror ikke på lavere rente med det første. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Mandag har uroen herjet på verdens børser.

Nå stiller økonomer seg spørsmålet om hvilken betydning markedsuroen kan få for Norges Bank og et mulig første rentekutt.

– Kronekursen er en hodepine for Norges Bank. Vi ser ikke at Norges Bank skal gjøre noe i nærheten av det som markedet tror at de skal gjøre, sier sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen til E24.

Mandag priser markedet inn høy sannsynlighet for et rentekutt i Norge september. Olsen tror at dette er å håpe på for mye og at det er kronekursen som ødelegger.

– Selv om andre faktorer peker mot kutt i september, så kommer i hvert fall rentebanen til Norges Bank ikke til å gå ned. Med så svak krone blir det ikke noe rentekutt i Norge på lang, lang tid, sier Olsen.

– Skal renten opp?

– Det ser ikke ut til at den skal opp, men det kan ikke utelukkes dersom kronen svekker seg mer. Hva vet jeg? Med høy inflasjon og lønnsvekst kan Norges Bank bli nødt til å øke renten. Hvis det er det som må til for å bevare tilliten til kronen, svarer Olsen.

Kronen har svekket seg mot amerikanske dollar mandag. En amerikansk dollar koster nå 11,09 kroner, mens et britisk pund koster 14,08 kroner. Foto: Berit Roald / NTB

Kraftig nedgang

Hovedindeksen på Oslo Børs falt kraftig mandag morgen, og var en stund ned over 4 prosent, før den endte ned 3,36 prosent.

Det skjer etter et historisk børsras i Tokyo og på de asiatiske markedene. Nikkei-indeksen i Tokyo gjorde sin dårligste dag siden 1987.

ResesjonsfryktResesjonsfryktResesjonsgrykt refererer til bekymring for at økonomien skal gå inn i en resesjon, som er en periode med økonomisk tilbakegang. i USA pekes på som en av årsakene til børsras verden over.

Samtidig som børsene faller, er det også dramatikk i valutamarkedet. Euroen koster igjen mer enn 12 kroner. Det er det dyreste siden starten av coronapandemien i mars 2020.

Kronen har også svekket seg mot amerikanske dollar. En amerikansk dollar koster nå 11,04 kroner, mens et britisk pund koster 14,10 kroner.

Euroen koster igjen mer enn 12 kroner. Det er det dyreste siden starten av coronapandemien i mars 2020. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fra rosenrødt til svart på en uke

– Vi tror at dette veldige omslaget er et tegn på en overreaksjon. Vi har ikke på en uke gått fra at alt var rosenrødt i markedet til at det er helt svart, sier Kjersti Haugland i DNB, og minner om at investorer ikke så spesielt lyst på fremtiden for en uke siden heller.

De voldsomme utslagene mandag har gjort at markedet i USA spekulerer i om sentralbanken (Federal Reserve, Fed) vil kalle inn til et ekstraordinært rentemøte og kutte allerede denne uken.

Det tviler sjeføkonom Haugland sterkt på. Hun tror derimot det kan komme flere rentekutt i USA enn DNB så for seg forrige uke.

– Renten skal nok kuttes, og det er sannsynlig nå med hyppigere rentekutt enn prognosen vår. Vi trodde de ville kutte annenhver måned fra og med september, sier hun.

Børsuroen er likevel ikke et tegn på at de underliggende tallene i økonomien er bekmørke, sier sjeføkonomen.

– Vi holder en knapp på at dette er et tegn på en oppbremsing i amerikansk økonomi, men at det ikke er tegn på at amerikansk økonomi stuper. Utslagene er store når markedet skifter fot.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB. Foto: Hanna Johre / NTB

Rentekutt i USA er noe alle forgjeldede nordmenn med store boliglån har ventet lenge på.

Om Fed kutter renten, øker det sannsynligheten for at Norges Bank følger etter og kutter den norske styringsrenten.

Men med dagens situasjon kan rentekuttet likevel drøye, sier Haugland.

– Flere spekulerer om Norges Bank leverer en renteheving i stedet neste rentemøte. Eller at de i det minste signaliserer i august at renten står seg, sier Haugland.

– Nå kommer rentefallet sammen med svartsyn. Da hjelper det ikke at det forventes færre rentekutt i Norge.

Read Entire Article