Sjeføkonom: – Beredt til å heve renten hvis kronen svekker seg

2 weeks ago 14


Norges Bank holder styringsrenten i ro på 4,5 prosent i et forsøk på å få prisveksten ned, ifølge økonomer. Samtidig er det kommet nye signaler på rentekutt for neste år.

Elisabeth Holvik i Sparenbank 1 Gruppen og sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Foto: E24

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Den har ligget uendret siden desember i fjor.

Prisveksten har avtatt mye fra toppen, men den underliggende prisveksten ikke har falt like mye, skriver Norges Bank torsdag.

Samtidig venter sentralbanken «høy vekst i bedriftenes kostnader» og at svekkelsen av kronen «vil bremse den videre nedgangen i prisveksten».

– De er fortsatt beredt til å heve renten hvis kronen svekker seg. Det er et tydelig signal til markedet at de først og fremst vil stabilisere kronekursen

Det sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

– Kjernen i det Norges Bank forsøker å oppnå nå er å få prisveksten ned, istemmer sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fra Handelsbanken.

Les på E24+

Realboligprisene: Så mye har boligen din egentlig steget i verdi

– Et tydelig signal

Hverken Holvik eller Hov er overrasket over beslutningen.

– Man blir skuffet hvis man håpet på rentekutt i år, sier Hov.

– Det er hensynet til kronekursen som gjør at Norges Bank holder igjen, sier han videre.

I forkant av rentebeslutningen hadde kronen svekket seg rundt 4–5 prosent mot både euro og dollar så langt i år. De siste tre årene lyder svekkelsen på rundt 15–20 prosent.

Siste nytt: Kronen styrker seg etter rentebeskjed

Dermed har det blitt dyrere å reise ut eller handle fra utlandet, samtidig som det har blitt litt lettere å selge norske varer internasjonalt.

«Dersom kronen svekker seg videre eller kapasitetsutnyttingen øker, kan lønns- og prisveksten holde seg oppe lenger. Da kan det bli behov for en høyere rente enn vi nå ser for oss», skriver Norges Bank.

– Det er et tydelig signal til markedet at de først og fremst vil stabilisere kronekursen, sier Holvik.

– Selv med dobbelt rentekutt i USA i går, er kronen fortsatt på historisk lavt nivå. Med lav arbeidsledighet og svak vekst i produktiviteten i norsk økonomi, er det fortsatt betydelig norsk inflasjonspress i norsk økonomi.

Venter rentekutt neste år

En beskjed mange har ventet på, er når det blir rentekutt.

I juni var beskjeden at styringsrenten trolig blir liggende på 4,5 prosent «ut året, før den gradvis settes ned». I august sa Norges Bank at renten «trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover».

Nå sier Norges Bank at prognosen for renten fremover «indikerer en styringsrente som blir liggende på 4,5 prosent ut året, før den settes gradvis ned fra første kvartal 2025».

– De sier det blir rentekutt i første kvartal neste år, bekrefter Holvik.

– Det kan komme noe mer rentekutt neste år enn de sa i forrige rapport, legger hun til.

Les også

Norges Bank venter at boligprisene stiger med 2,9 prosent i år

Read Entire Article