Appelsinsaft-elsker Mona Fingarsen (46) betaler nær dobbelt så mye for en saftflaske nå som i mars 2023. Kiwi mener at de har en god forklaring på den saftige prisøkningen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Appelsinsaft fra First Price har økt i pris med 90 prosent siden mars 2023, ifølge prispresser Kiwi.
- Kunden Mona Fingarsen betaler nå nær dobbelt så mye for en flaske saft som hun gjorde i mars 2023.
- Prisøkningen er seks ganger høyere enn den generelle prisøkningen på saft i den samme perioden, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Siden mars 2023 har den selverklærte prispresseren på dagligvarer presset opp prisen på First Price appelsinsaft med hele 90 prosent.
– Jeg synes det er hårreisende, sier Mona Fingarsen.
46-åringen fra Hønefoss har et nærmest lidenskapelig forhold til appelsinsaft fra det Norgesgruppen-eide lavprismerket First Price.
– Det er det eneste jeg drikker, sier hun.
I likhet med folk flest har Fingarsen opplevd at det har blitt dyrere og dyrere å fylle handleposen – og dermed blitt mer prisbevisst.
Siden hun knapt drikker annet enn gul saft, har Fingarsen lagt spesielt godt merke til hvordan prisen på akkurat dette produktet gradvis har blitt høyere og høyere.
– Siden jeg drikker så mye av den saften, har jeg ofte kjøpt fem og fem flasker i slengen. Da jeg begynte å kjøpe saften i februar i fjor, kostet det så vidt over hundre kroner. Nå koster det samme 200 kroner, sier hun.
Syv prishopp siden mars 2023
På forespørsel fra E24 har Fingarsen hentet ut kvitteringer fra Kiwi Hønengata i Hønefoss, som hun har tilgang til gjennom fordelsprogrammet Trumf.
Kvitteringene viser at hun 23. mars 2023 betalte 21,10 kroner for en flaske med First Price appelsinsaft. 18. juni i år betalte hun 39.90 kroner for det samme produktet. Siden den gang har ikke prisen endret seg.
– Jeg lurer på hvor det skal ende, når prisen har økt med nesten hundre prosent på litt over et år, sier Kiwi-kunden til E24.
Kvitteringene E24 har sett viser at prisen siden mars 2023 har økt syv ganger.
Stort avvik fra «normalen»
– I reklamen sier Kiwi at de ikke øker prisene før de må. Men jeg har ingen tro på at Kiwi har vært nødt til å øke prisen på appelsinsaften så mye. I perioder har den kostet mer på Kiwi enn Meny, sier Fingarsen.
Den omtalte prisøkningen på First Price-saften er også seks ganger høyere enn den generelle prisøkningen på saft i den samme perioden, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Ifølge SSB har prisen på konsumgruppen «saft» økt med 15,7 prosent i perioden fra mars 2023 til august 2024.
E24 har bedt Kiwi om en forklaring på hvorfor prisøkningen på First Price-saft avviker så mye fra den generelle prisutviklingen for saftprodukter.
Les også
Prisen øker på matvarer: – Alt har blitt dyrere
– Ble solgt med store tap
I en e-post skriver kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi at prishoppet blant annet skyldes at appelsinprisen, og prisen på appelsinkonsentrat spesielt, har skutt i været.
Ifølge Arvin skyldes dette en kraftig nedgang i appelsinavlingene i Brasil, hvor råstoffet i appelsinsaften i all hovedsak kommer fra.
– I tillegg til kraftige økninger i råvareprisen, påvirker naturligvis også kronekursen innkjøpsprisene, skriver Arvin i e-posten.
Videre skriver kommunikasjonsdirektøren at den omtalte saften «et svært konkurranseutsatt» produkt, og prisen har vært «unormalt lav».
– Produktet ble solgt med store tap over tid. Vi kan forsikre om at vi gjør det vi kan for å ha så lave priser som mulig, og at vi ikke har økt prisen mer enn nødvendig, skriver Arvin.
Ifølge Kiwi er First Price fortsatt det billigste alternativet innen appelsinsaft på det norske dagligvaremarkedet.
Mona Fingarsen jobber i helsevesenet i Ringerike kommune, og ble i fjor høst delvis ufør. Hun sier at det ikke er bare appelsinsaft-budsjettet som med tiden har blitt trangere.
– Jeg merker at jeg ikke har like mye å rutte med. De siste årene har jeg tenkt mye mer på hva jeg putter i handlekurven enn før. Det går utover kvaliteten og utvalget på det man spiser, sier hun.
– Det gjelder ikke bare mat og dagligvarer heller – det gjelder alle aspekter innen økonomien. Det er ikke bare å kjøpe seg klær i dag, slik som det var før, legger hun til.