Prisveksten i Sverige falt til 1,9 prosent i august

4 weeks ago 14


Prisveksten i Sverige falt mer enn ventet i august.

Foto: Erik Johansen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres ...

Prisveksten i Sverige har beveget seg jevnt nedover siden toppen på slutten av 2022, og den har gått raskere ned enn markedet har ventet.

Slik var prisutviklingen i august, ifølge ferske tall fra Sveriges statistikkbyrået SCB:

  • Prisveksten falt til 1,9 prosent, sammenlignet med 2,6 prosent i juli.
  • Den såkalte KPFI-inflasjonen, som er konsumprisindeksen uten endringer i renteutgifter, endte på 1,2 prosent, sammenlignet med 1,7 prosent i juli.

Det var på forhånd ventet at inflasjonen skulle falle, men både den generelle prisveksten og KPFI-inflasjonen falt mer enn ventet.

Ifølge estimater hentet inn av Bloomberg på forhånd, var det ventet en prisvekst på 2,1 prosent i august.

Riksbanken kuttet renten allerede i mai til 3,75 prosent, før den i august ble satt videre ned til 3,50 prosent. Samtidig justerte sentralbanken ned vekstutsiktene.

Les på E24+

Økonomien kan redde Trump

Høyere energipriser

Fra juli til august falt prisene med 0,6 prosent.

– Inflasjonstakten krympet i august, noe som til en stor grad kan forklares av lavere energipriser, sier Caroline Neander, som jobber med statistikk i SCB, i en uttalelse.

Fremover alt påvirkes prisveksten i Sverige av høyere boligkostnader, skriver statistikkbyrået.

Kan åpne for rentekutt

Etter rentebeslutningen i august åpnet sentralbanken for to eller tre kutt til i år.

Selv om inflasjonstallene kan åpne for rentekutt, må samtidig Riksbanken – akkurat som Norges Bank her hjemme – ta hensyn til rentenivået i utlandet av hensyn til kronekursen ta hensyn til rentenivået i utlandet av hensyn til kronekursenDen såkalte rentedifferansen, altså forskjellen på ulike lands rentenivå, kan påvirke et lands valutakurs. Økte renter vil kunne gjøre et land mer attraktivt for investorer siden avkastningen blir større.Det øker i tur etterspørselen etter valutaen og styrker kursen.. Som norskekronen har også den svenske valutaen svekket seg den siste tiden.

Sveriges styringsrente var negativ i fem år, før den ble satt ned til 0 prosent i 2020. Riksbanken begynte å heve igjen på våren 2022.

Read Entire Article