Prisveksten i Norge falt til 2,6 prosent i august

1 month ago 13


Prisveksten falt mer enn ventet forrige måned.

Haugesund sentrum i august. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres...

Prisveksten i Norge var på 2,6 prosent i august, sammenlignet med august i fjor, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var det ventet et prisveksten skulle holde seg på 2,8 prosent, samme nivå som i juli, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

Kjerneinflasjonen var samtidig på 3,2 prosent i august. Denne var ventet å falle til 3,2 prosent, fra 3,3 prosent i juli.

Les på E24+

Økte levekostnader: Mikkel Olsen (25) har jobbet nær 30 dager i strekk

Inflasjonen måles ved konsumprisindeksen (KPI), som viser utviklingen i konsumpriser for varer og tjenester de siste 12 månedene.

Tolvmånedersveksten i KPI på 2,6 prosent i august, er en tolvmånedersvekst som er 0,2 prosent lavere enn den var i juli. Ved inngangen til året var prisveksten på nesten fem prosent. Fram til juni gikk prisveksten betydelig ned, og siden da har den ligget relativt stabilt på mellom 2,6 og 2,8 prosent.

Inflasjonen er en viktig faktor i Norges Bank sin vurdering rundt rentesettingen. Sentralbanken har et mål om at inflasjonen skal ligge på nær to prosent over tid.

Neste rentemøte i Norges Bank er 19. september. Forrige måned holdt sentralbanken styringsrenten uendret på 4,5 prosent.

Fjernet to ord

– Vi tror at Norges Bank kan få seg en kraftig overraskelse på nedsiden, sa Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, til E24 om inflasjonstallene fra SSB mandag.

Bakgrunnen var usikkerhet på om sentralbanken hadde lagt inn en kraftig reduksjon i barnehageprisene fra 1. august i år.

I juni varslet Norges Bank at styringsrenten trolig blir liggende på 4,5 prosent «ut året». I forbindelse med rentemøtet i august, ble de to ordene tatt bort og endret til «en god stund fremover».

– Det åpner i hvert fall for muligheten for å gi de gjeldsbelastede nordmennene en julegave, sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Analytikerne er splittet med hensyn til om første rentekutt i Norge kommer før eller etter nyttår.

Read Entire Article