Euro-inflasjonen økte igjen, etter å ha vært under målet.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Saken oppdateres.
Prisveksten blant landene som bruker euro landet på 2,0 prosent i oktober, målt mot samme måned i fjor. Det viser foreløpige tall fra Eurostat.
På forhånd var det ventet at den samlede prisveksten skulle ta seg opp igjen til 1,9 prosent, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn.
For første gang siden 2021 var prisveksten i september under sentralbankens mål på nettopp to prosent. Den lå da på 1,7 prosent, viste de endelige tallene.
Les på E24+
Ledelsesguru Adam Grant: – Et utrolig farlig spørsmål
Kjerneinflasjonen holdt seg på sin side på 2,7 prosent, akkurat som måneden før. Det var ventet at den skulle dempe seg et hakk til 2,6 prosent.
I eurosonen ser kjerneinflasjonen bort fra energivarer, mat, alkohol og tobakk, og det er gjerne den sentralbanken er mest opptatt av når renten settes.
Rentekutt
Den europeiske sentralbanken (ESB) har satt renten ned enda et hakk siden sist det kom inflasjonstall.
I midten av oktober ble den kuttet til 3,25 prosent. Dette var det tredje rentekuttet fra ESB så langt i 2024.
Det er et rentemøte igjen for ESB i 2024. Markedet har priset helt inn at det blir et nytt rentekutt i midten av desember.
«I rute»
Sentralbanken påpekte i rentebeslutningen for to uker siden at prosessen med å få ned inflasjonen «er godt i rute». Videre anslo ESB at prisveksten ville stige igjen de neste månedene, før den avtar mot målet i løpet av 2025.
Utover prisveksten helt konkret er sentralbanken opptatt av at det er høy lønnsvekst. ESB venter likevel at presset på lønnskostnadene vil fortsette å avta gradvis.
Eurosonen opplever også ganske svak økonomisk vekst. I tredje kvartal økte brutto nasjonalprodukt (BNP) med 0,4 prosent fra kvartalet før, noe som var sterkere enn ventet.