Prishopp på kakao skal hindre smugling

4 weeks ago 10


Ghana skrur opp prisen kakaobøndene får i den kommende sesongen med 45 prosent i et forsøk på å få bukt med smugling.

Regjeringen i Ghana skrur opp prisen bøndene får for kakaoen de produserer. Det skal både dempe smuglingen og bedre vilkårene for bøndene. Foto: Sophie Garcia / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Prisøkningen skal også bedre økonomien for bøndene i forkant av den nye sesongen, sier landbruksminister Bryan Acheampong.

Fra onsdag gikk prisen på en 64-kilos sekk med kakaobønner opp fra 132 til 192 dollar. Dermed er prisen på ett tonn kakao i det den forlater gården oppe i litt over 3000 dollar per tonn. Det er nesten tre ganger så mye som i sesongen 2023-24, da et tonn kostet 1335 dollar.

– Det er en økning som savner sidestykke, 129 prosent. Denne betydelige økningen i prisen produsentene får er et tegn på regjeringens innsats for å bedre vilkårene i sektoren og livet til Ghanas kakaobønder, sier Acheampong.

Eksperter sier den økte prisen kan gjøre smugling mindre attraktiv og sette bøndene i stand til å reinvestere i driften og potensielt dekke opp for underskuddet av kakao på verdensmarkedet.

Fremtidskontrakter på kakao i New York har allerede steget til over 7000 dollar per tonn, som følge av dårlige avlinger i Ghana og Elfenbenskysten.

Les også

Konditorikjeden Pascal må sette opp prisene: – Det er en tøff periode

Les også

Kakaoprisen til værs: – Skulle bare mangle

Les også

Prisen øker på matvarer: – Alt har blitt dyrere

Les også

Rekorddyr kakao før påske

Read Entire Article