Prisen øker på matvarer: – Alt har blitt dyrere

4 weeks ago 13


Ett produkt har steget 37 prosent i pris det siste året. Her er verstingene.

Økte matvarepriser har gjort det merkbart dyrere å fylle handlekurven det siste året. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Matvareprisene falt med 1,3 prosent fra juli til august, viser tall fra SSB.

Til tross for nedgangen er matprisene fremdeles en viktig årsak til at inflasjonen i Norge holder seg oppe.

– Det er vanlig at matprisene faller fra juli til august, og det ser vi også i år. Likevel er tolvmånedersveksten for matvarer på 4,5 prosent, som er godt over den samlede prisveksten, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

Les på E24+

Slik tjener de millioner på bolig

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, mener «kostnadsøkninger i alle ledd» er den viktigste årsaken til økte matpriser.

– Alt har blitt dyrere, og det gir jo til slutt også høyere priser ut i butikk.

– Det er viktig at man ser på helheten når det gjelder matprisene. Å se på prisutviklingen til enkeltprodukter kan være misvisende, da det er mange parametere som spiller inn, sier hun til E24.

Her er en oversikt over verstingene:

1. Sjokolade

Kokesjokolade er den matvaren som har steget mest i pris, med en oppgang på 37,3 prosent de siste 12 månedene. Prisen på «vanlig» spisesjokolade har samtidig steget med 14,8 prosent.

Kokesjokolade er matvaren som har steget mest i pris de siste tolv månedene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Råvareprisene på kakao har steget til rekordhøyder i år, først og fremst på grunn av dårlige avlinger. Konditorikjeden Pascal har tidligere uttalt til E24 at de må øke prisene på grunn av råvareprisen.

– En ting som er sikkert, er at jeg aldri kommer til å bruke billig sjokolade. Vi kommer til å fortsette med dyr sjokolade, selv om det betyr at vi tjener litt mindre, sa innehaver Pascal Dupuy.

2. Ketchup og sennep

Ketchup og sennep kommer inn på 2. plass, med en årlig prisøkning på 25,1 prosent.

Matvarekategorien ketchup/sennep har steget 25 prosent i pris det siste året. Foto: Stian Lysberg Solum / VG

Produsenten Heinz har tidligere lagt skylden på økte råvarepriser. Reduserte avlinger av sennepsfrø har også påvirket prisene over tid.

3. Laks og ørret

Fisk har også blitt merkbart dyrere siden sommeren i fjor. Prisen på fryst laks/ørret er opp 24,5 prosent, mens prisen på fersk laks/ørret er opp 16,9 prosent.

Få varer har økt mer i pris det siste året enn frossen laks og ørret. Foto: Bjørn Erik Larsen

– Fisk er en mer sammensatt kategori. Uforutsigbare rammevilkår for næringen har presset prisene oppover de siste par årene, i tillegg til kostnadsøkninger gjennom verdikjeden og mindre tilgjengelig volum. Vi ser her også en direkte påvirkning på konsumet, sier Søyland i Norgesgruppen.

Også i fjor var laks og ørret blant varene som økte mest i pris. Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Sjømatrådet pekte da på høyere etterspørsel på verdensmarkedet og svakere krone.

4. Olivenolje

Prisen på olivenolje har steget 22,5 prosent det siste året.

Foto: Mattis Sandblad / VG / NTB

Olivenolje har over flere år steget langt mer enn gjennomsnittet av øvrige matvarer.

Årsakene som har vært trukket frem, er særlig tørke og frykt for reduserte avlinger i olivenproduserende land som Spania, Italia og Hellas.

Espen Kristiansen i SSB har tidligere også nevnt krigen i Ukraina som en viktig faktor.

– Landet er en stor produsent av solsikkeolje, som hoppet i pris etter fullskalainvasjonen. Et prishopp her drar gjerne med seg prisene på andre typer olje, sier han.

Les også

Kraftig prishopp på olivenolje

Av andre varer som har økt betydelig mer i pris enn gjennomsnittet, finner vi ris (13 prosent), juice/nektar (12,9 prosent), ferdigsalater (12,7 prosent) og melon (11,9 prosent).

Men noe ble billigere

På den andre siden av skalaen har en rekke varer også sunket i pris de siste tolv månedene.

Pærer har sunket 14,2 prosent i pris det siste året, mens fryst frukt har blitt 8,5 prosent billigere.

– Frukt og grønt er en kategori som endrer seg regelmessig, siden innkjøpsprisene endrer seg hele tiden. Prisene kan påvirkes av blant annet hvilke land man importerer fra, vær og klima, og prisene på internasjonale råvarebørser, sier Kine Søyland i Norgesgruppen.

– Det samme gjelder for det som er produsert her hjemme. Både landbrukspolitikken, tollpolitikken og ulike kampanjer kan bidra til prissvingninger.

Videre følger bacon (8,1 prosent billigere), tomater (5,3 prosent) og kaffe (4,4 prosent).

Les også

Kakaoprisen til værs: – Skulle bare mangle

Read Entire Article