Artist Kjartan Lauritzen og broren «Teddy» fikk med seg kjendiser som Arif og Alexander Kristoff på e-sportbølgen, men selskapet 777 Esport sliter i sponsormarkedet.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Til tross for en «stor emisjon» i 2022, går det norske e-sportselskapet 777 Esport fortsatt i minus.
I fjor var inntektene 953.887 kroner, en liten nedgang fra 1,03 millioner kroner i 2022, viser det ferske årsregnskapet.
Selskapet hadde et resultat før skatt på minus 2,96 millioner kroner. Det er likevel et mindre tap enn året før, da selskapet tapte 4,67 millioner kroner.
– Til stor del skyldes de negative resultatene det som skjer i sponsormarkedet, sier klubbsjef Sebastian Fabio Mathiesen til E24.
Siden oppstarten i 2020 har de hatt et resultat før skatt på minussiden hvert år.
– Nå er sponsormarkedet ganske tørt, og i kontrast til tradisjonell sport har man ikke e-sportsklubber med faste billettinntekter, fordi stort sett alle kampene vises gratis på TwitchTwitchTwitch er en direktesendt videostrømmingssplattform eid av Amazon som fokuserer på videospill. , sier Mathiesen.
Kjendiser på laget
777 Esport ble startet av artist Per Áki Sigurdsson Kvikne, bedre kjent som Kjartan Lauritzen, og DJ-broren hans Theodor, under coronapandemien i 2020.
Per sitter i styret og eier rundt 7,8 prosent av selskapet gjennom sitt heleide Kjartan Lauritzen AS, mens Theodor - også kjent som «Teddy» - er daglig leder. Duoen er blant annet kjent fra NRK-serien «6899 til eg dør», der brødrene kjøper et hotell i hjembygden Balestrand.
Fra starten av kastet flere kjente personer fra musikkbransjen seg på, inkludert artistene Stig Brenner og Arif.
I november 2022 gjennomførte 777 Esport en folkefinansiert emisjon gjennom plattformen Folkeinvest, som endte på 4,9 millioner kroner, ifølge Finansavisen.
Blant de 400 nye investorene var fotballspiller Fredrik Aursnes og proffsyklist Alexander Kristoff. Sistnevnte skal ha gått inn med 50.000 kroner.
I mars samme år hentet selskapet 3,5 millioner kroner i kapital fra investorgruppen Aftermath gjennom en rettet emisjon. Aftermath eier rundt 30 prosent av selskapet, ifølge aksjonærregisteret.
– Reaksjonen fra investorene har bare vært positiv. De fleste som har gått inn i eiersiden vet e-sport i dag er en høyrisiko investering, sier Mathiesen.
– Noen er i 30- og 40-årene, engasjert over å se at en klubb satser på et spill som CS, som mange spilte selv før. Alt i alt er de engasjerte og vi får mye forståelse.
Norsk satsing
777 Esport konkurrerer i spillet Counter-Strike, hvor de har vunnet norgesmesterskapet fire ganger siden 2020, ifølge klubbens hjemmesider. Klubben arrangerer også egne e-sportsturneringer.
En av de største inntektskildene for e-sportklubber er sponsoravtaler. Imidlertid har 777 Esport møtt utfordringer i å tiltrekke seg internasjonale sponsorer, forklarer Mathiesen.
– Andre aktører har satset mer internasjonalt, med utenlandske lagspillere og innhold på engelsk. Vi konkurrer ikke helt i samme marked som de, sier klubbsjefen.
Mathiesen sier 777 Esport satser på et helnorsk lag, noe som gjør det vanskelig å få sponsorer fra utlandet.
– Som et helnorsk lag i et land hvor e-sport fortsatt er en nisje, har det vært vanskelig for oss å oppnå stor suksess internasjonalt. Det er synd, for det er der mye av pengene ligger foreløpig, sier han.
Likevel ser han potensialet for vekst på lang sikt i norsk e-sport, og klubben vil fortsette å satse helnorsk.
Reduserte kostnadene
777 Esport hadde fire ansatte i 2023 og lønnskostnader på 2,7 millioner, ned fra 4,22 millioner kroner i 2022.
Selskapet har klart å kutte kostnadene fra 5,7 millioner kroner i 2022 til 3,94 millioner kroner i 2023.
Mathiesen forklarer at klubben fortsetter å trappe ned aktiviteten for å spare penger.
– Etter en periode med emisjoner og rask vekst, vil vi nå bremse litt. Vi må se hvordan markedet utvikler seg, sier Mathiesen.
Han forklarer at klubben vil kutte ned på dyre prosjekter som ikke gir raske inntekter.
– Vi skal fokusere på langsiktige investeringer som er lønnsomme. Ett av prosjektene vi fortsetter med, er Bergen Games, som vi har arrangert to år på rad, sier klubbsjefen.
Bergen Games er en turnering i Counter-Strike med musikkonserter for fansen og deltagerne.
Motvind for bransjen
E-sport fikk en solid oppsving i popularitet under coronapandemien, da mange «vanlige» sportsarrangementer ble kansellerte.
De siste årene har vinden snudd, og i 2022 skrev Los Angeles Times at investorer og andre sponsorer ikke lenger var villige til å satse på e-sportsklubbene.
777 Esport uttalte selv i en sak hos VG i januar at bransjen er vanskeligere nå.
Theodor Kvikne, daglig leder i e-sportsklubben, sa til VG at det ikke er økonomisk bærekraftig å drive et profesjonelt e-sportlag i Norge slik som situasjonen er nå.
– Du kan nok klare å drive en e-sportsklubb uten å tap. Men da har du ikke ambisjoner, sa Kvikne til VG.