Pareto-sjefen om oljeprisen: – Har fått seg en trøkk

4 months ago 22


Mens investorer og energiselskaper møtes på Pareto-konferansen, har oljepris og oljeaksjer fått en knekk. Kina og Opec er to faktorer som skaper usikkerhet, mener Pareto-sjef Christian Jomaas.

Paretos toppsjef, Christian Jomaas. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Jomaas peker på at det siste året har vært til dels urolig. Han trekker frem resesjonsfareresesjonsfareResesjon er generell nedgang i økonomien. samt usikkerhet om inflasjon, renter, Kina og den geopolitiske situasjonen.

Han kaller det et «blandet bilde».

– På den ene siden har du de brede markedene, med verdensindeksen opp over 20 prosent det siste året drevet av de store teknologiselskapene. Oslo Børs er opp ti prosent i dollar.

– Så har oljeprisen fått seg en trøkk, ned ti dollar bare den siste tiden. Fra forrige konferanse er de store olje- og gasselskapene ned i snitt seks prosent og oljeservice er ned 13 prosent.

Onsdag er det duket for meglerhuset Paretos årlige konferanse i Holmenkollen. Den samler i år 160 norske og internasjonale energiselskaper og nærmere 2.000 deltagere.

– Usikkerhet i markedet

Da konferansen gikk av stabelen i fjor var oljeprisen over 90 dollar fatet og Pareto så for seg en supersyklus innen energi.

l det siste har imidlertid oljeprisen sklidd nedover. Siden juli har prisen falt fra 87 dollar per fat til under 69 dollar fatet.

– Hva er den store usikkerheten i oljemarkedet for øyeblikket?

– Det er usikkerhet på både tilbuds- og etterspørselssiden. Det gir usikkerhet i markedet, sier Jomaas.

– Klarer Opec å kontrollere tilbudssiden, det er det ene spørsmålet. Så er det etterspørselen, der er det spørsmålstegn når det gjelder Kina. Den usikkerheten har gjort at det har vært en svak oljeprisutvikling den siste tiden.

Analytikere har pekt på bekymringer for Kinas oljeetterspørsel, en viktig driver i markedet, samt Opec-landenes planlagte produksjonsøkninger, som nylig ble utsatt etter fallet oljeprisen.

På Oslo Børs har store oljeselskaper fulgt med oljeprisen ned.

Det siste året har Equinor-aksjen levert en negativ avkastning, inkludert utbytte, på 13 prosent. For Aker BP–aksjen har avkastningen inkludert utbytte vært på minus 17 prosent.

Les også

Olje og gass: Full fart kan gi «ekstra oljefond»

Jomaas legger til:

– Men vi konstaterer at tross denne usikkerheten så fortsetter energietterspørselen i verden totalt sett å vokse.

Veksten i energietterspørsel har ligget på en til to prosent i året siden 1990-tallet, påpeker Jomaas.

– Etterspørselen øker etter både fornybar energi og fossil energi. Verden trenger mer energi. Derfor trenger vi økte investeringer både i fossilt og fornybar.

Ser lyspunkter

Pareto-sjefen finner flere lyspunkter i markedene.

Flere energirelaterte segmenter har levert god avkastning og estimatene er økt gjennom året.

Han påpeker at offshore supply er opp 31 prosent, subsea-segmentet har steget 36 prosent, shipping er opp 47 prosent og store fornybarselskaper har steget seks prosent siden i fjor.

– De store fornybarselskapene har gjort det bedre enn de store oljeselskapene siste tolv måneder, sier han.

Les også

DNB snart halvveis til målet om 1.500 grønne milliarder: – Tar lengre tid i Norge

Jomaas peker på at verdsettelsen av de store fornybarselskapene har falt kraftig fra de skyhøye nivåene fra et par år tilbake, noe som har utløst flere store oppkjøp innen sektoren.

Han peker også på Bloomberg-anslag om investeringer i energiomstilling på rundt 1.800 milliarder dollar, nesten en tredobling fra nivået tilbake i 2018.

– Hvis du bare ser på børsnoteringer innen fornybar energi i Norden, kan du få inntrykk av at det er mindre aktivitet i sektoren. Faktum er at det aldri har vært investert så mye i fornybart.

– Selskaper som Northvolt, Freyr og Otovo har varslet store kutt. Hva viser de utfordringene?

Jomaas peker på at selskapene trenger god underliggende inntjening for å gjøre det bra.

– De som sliter, en del av de sliter med veien til lønnsomhet. Det er krevende. Det gjelder ikke bare fornybart. Det gjelder egentlig alle selskaper. Det er krevende å gå fra oppstart til å bli en etablert og lønnsom spiller.

Venter flere oppkjøp

Pareto-sjefen sier han på konferansen vil trekke frem store investeringer i blant annet solenergi og tilgjengelig kapital for investeringer i infrastruktur og fornybar energi.

– Det er kapital som har stått litt på sidelinjen og ventet på at prisingen skulle komme ned på et mer moderat nivå. Når nå store grønne selskaper prises på linje med markedet, ser vi at en del store aktører begynner å røre på seg.

Oppkjøp og sammenslåinger i oljebransjen og i leverandørindustrien er også blant temaene Jomaas vil trekke frem på konferansen. Moderat verdsettelse, stordriftsfordeler og tilgjengelig finansiering driver økt oppkjøpsaktivitet, ifølge Pareto-sjefen.

Read Entire Article