Overraskende stor forbruksgjeldsvekst: – Kan bli en tung høst for veldig mange

1 month ago 38


Svak krone i sommervarmen kan ha bidratt til gjeldsveksten. – Jeg er bekymret, sier Hallgeir Kvaldsheim.

Nordmenns forbruksgjeld har økt med 11,4 milliarder kroner det siste året. Illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Ved inngangen til september var den totale forbruksgjelden i Norge på 167,3 milliarder kroner, en økning på 2,7 milliarder kroner den siste måneden, viser tall fra Norsk Gjeldsinformasjon.

I løpet av de siste 12 månedene har nordmenns forbruksgjeld økt med 11,4 milliarder kroner. Det er en oppgang på 7,3 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

– Etter sommeren ser vi en høyere vekst i forbruksgjelden enn ventet. Vi ser hver sommer at folk nedbetaler på kredittkortene når de får feriepenger, og det pleier derfor å være en dipp i gjelden da. I år ser vi en sterkere vekst i sommermånedene enn i fjor, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

Karstensen tror dette henger sammen med den svake kronekursen, og at mange derfor fikk høyere feriekostnader enn planlagt.

På sitt dyreste kostet euroen godt over 12 kroner i løpet av sommeren.

– Hvis vi kikker bakover, så økte forbruksgjelden markant i siste halvår i fjor, før det flatet ut i første halvår i år. Nå peker pilene oppover igjen, sier han.

Les på E24+

Misfornøyd med banken? Slik flytter du fondene

– Grunn til bekymring

Forbruksgjelden har økt med til sammen 4,5 milliarder kroner i juli og august, ifølge Norsk Gjeldsinformasjon.

– Det som gir grunn til bekymring, er at den rentebærende kredittkortgjeldenrentebærende kredittkortgjeldenKreditt som er forfalt til betaling og som rentebelastes. stiger. Det er den gjelden som er spesielt dyr, med rente på 20–30 prosent, sier Karstensen.

Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. Foto: Norsk Gjeldsinformasjon

Rentebærende kredittkortgjeld økte med 1,4 milliarder kroner sist måned, og utgjør nå 43,1 prosent.

Karstensen tror at det er kronekursen som slår ut her, og at mange har opplevd at for eksempel euroen har vært dyrere enn planlagt.

Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling økte samtidig med 400 millioner kroner, og utgjør nå 31,6 prosent. Bruk av kredittkort økte med 1,8 milliarder kroner den siste måneden, en oppgang på 2,5 prosent.

Les også

Sentralbanksjefen om nordmenns gjeld: – Blant den høyeste i verden

Tror renteøkningene merkes

Hallgeir Kvadsheim, økonom og ekspert i «Luksusfellen», sier at det er naturlig å bli urolig for at gjelden øker, men at det samtidig kan være fornuftig at mange setter alle frieutgiftene på kredittkortet.

Kvadsheim er spesielt bekymret over at den rentebærende gjelden øker.

– En økning i rentebærende gjeld betyr at folk ikke klarer å betale ned ferieutgiftene, men heller utsetter dem. Folk har rett og slett ikke råd til å betale regningene, sier han.

Kvadsheim tror det kan være flere årsaker bak økningen i forbruksgjelden, deriblant en svekket krone og inflasjon.

Hallgeir Kvadsheim, økonom og ekspert i «Luksusfellen», tror mange kan få en økonomisk tung høst. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det kan være at renteøkningene virkelig begynner å merkes på folks lommebok. Det har gått veldig bra veldig lenge, men nå er det ikke alle som karer å bære kostnadene lenger.

Kvadsheim tror at spesielt de som allerede har gjort flere tiltak for å kutte kostnadene vil slite mest.

Han tror folk kjenner mest på at prisene generelt sett har økt. Økonomen råder folk til å snakke med banken dersom de får problemer, og for all del unngå at regninger går til inkasso.

– Det er få som tror på noe rentekutt, så jeg er bekymret for at det kan bli en tung høst for veldig mange, som må betale veldig mye i rentekostnader.

Les også

Nordmenn prioriterer utenlandsreiser til tross for svak krone

Les på E24+

NHH-professor om kronekursen: «Et mareritt» for deler av norsk næringsliv

Read Entire Article