Oslobyrådet må kutte 2,3 milliarder på fire år

2 months ago 16


– Situasjonen er nok mer krevende enn vi trodde da vi satt og laget byrådserklæring.

 Pengene i Oslo kommune har flommet de siste årene, men på kunstig høye nivåer, mener byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og finansbyråd Hallstein Bjercke (V). Nå må krana stenges igjen. Foto: David Bach, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Byrådet i Oslo har gjentatte ganger varslet at det går mot trangere tider, men nøyaktig hvor trangt, blir kjent først nå.

Onsdag legger byrådet frem sitt budsjettforslag for bystyret.

Der vil finansbyråd Hallstein Bjercke (V) fortelle at kommunen må hakke vekk utgifter for 2,3 milliarder kroner innen 2028.

Det starter neste år, med 596,4 millioner kroner i kutt. 167,5 millioner kroner er spesifisert i budsjettet, resten vil være såkalte rammekutt, viser tall E24 har fått se.

Gir kommunene ett år

Men hverken Bjercke eller byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) ønsker å gå inn på presist hvilke kutt som er spesifisert i budsjettet.

Heller ikke hvorvidt eiendomsskatten – som ordfører Anne Lindboe overfor Dagens Næringsliv lovte å fjerne innen fire år – er en «hellig ku».

– Vi starter med kuttene allerede til neste år. Men vi gir virksomhetene og kommunen et år på å forberede seg på de litt større grepene, sier Bjercke.

Kuttene i 2025 tilsvarer omtrent 0,8 prosent av budsjettet. I 2026 blir andelen 1,9 prosent. Da har kuttene steget til 1,8 milliarder kroner.

– Det går bare én vei, dessverre, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

– Og vi begynner nå. Men vi bruker et år på å ruste kommunen på de litt større grepene, svarer Bjercke.

Bjercke og Solberg må kutte milliardbeløp de neste årene. Hvor og hva får vi vite på onsdag. Foto: David Bach, E24

Bystyret har et måltall om at resultatgradenresultatgradenHvor stort resultatet er i forhold til inntekten. i Oslo kommune skal være på 1,5 prosent. Det blir den i 2027, med Solberg og Bjerckes budsjettforslag. Innen da har kuttene steget til 2 milliarder kroner. Men:

– Vi er veldig langt unna i dag, sier Solberg.

Sparepengene forsvinner

Som byrådet allerede har fremholdt, blant annet via egen pressemelding og i et intervju med NRK, mener de det er minst tre grunner til situasjonen.

Høyere rente og kraftig prisvekst er én, mens regjeringens endringer av inntektssystemet til kommunen er en annen.

– Det tredje er at våre forgjengere levde over evne. De siste årene de styrte, finansierte de den løpende driften av kommunen med sparepenger, sier Bjercke.

Han og Solberg viser til at det forrige byrådet forsynte seg av fond for driftsmidler for å finansiere inntektstapet da regjeringen skattla Hafslund.

Fondene ble opprettet til budsjettene for 2023 og 2024 og finansiert med ekstraordinære aksjeinntekter og mindreforbruk i virksomhetene på 2,3 milliarder kroner.

– Det kan du gjøre til sparepengene er borte. Og så kan du ikke det lenger. Men driftsnivået ligger jo der likevel også når fondet er brukt opp.

Disse sparepengene er nesten brukt opp allerede, varsler de to. Solberg sammenligner det med en éngangs pengegevinst.

– Og det å belage deg på engangsinntekter eller Lotto-gevinster er ikke bærekraftig. Hvis jeg vinner 50.000 kroner, så kunne jeg tenkt at jeg vil kjøpe meg en dyr bil og betale rentene med gevinsten. Men så etter to-tre år så er pengene brukt opp. Da sitter jeg med et mye høyere utgiftsnivå, i form av høyere renteutgifter til banken enn det jeg kan forsvare.

Finansbyråden modererer likevel den strenge pekefingeren noe:

– Men meningen er ikke å skylde på det forrige byrådet fullt og helt for situasjonen vi står i. For isolert sett så kunne dette vært håndtert. Men når det kommer på toppen av tøffe konjunkturer og et nytt inntektssystem, så er det fryktelig vanskelig, sier Bjercke.

Vil ikke spesifisere – ennå

– Hvor skal dere kutte hen da?

– Ja, det skal vi legge frem på onsdag. Men det er klart hele Oslo kommune må forberede seg på kutt, og på tøffere tider, sier Venstre-politikeren.

– Men det er kutt på et nivå som vi mener er fullt ut håndterbart. Når man gjør dette nå over fire år, og faser det inn stykkevis og delt.

– Og så må virksomhetene, altså etatene og bydelene, også se på hvordan de kan spare penger på en måte som går minst mulig ut over tjenestene til innbyggerne, supplementerer byrådslederen.

– Tilbake til bilen. La oss si at det er en sort Range Rover. Må du selge den, bruke den mindre eller leie den ut?

– Ja, du skal kjøre de turene som er nødvendig. Men ikke kanskje alle de du har lyst til. Du må bruke den med måte og kanskje bytte til en billigere bil, sier Bjercke.

– Men det er jo ting dere har lyst til, som dere har sagt at dere skal gjøre. Er det noe som kanskje ikke kan skje?

– Vi kommer fortsatt til å jobbe for det som Høyre og Venstre prioriterte før valget og som står i byrådserklæringen. Og det kommer vi også til å prioritere i dette budsjettet. Men situasjonen vi er i gjør at ambisjonene på ulike områder må tilpasses det økonomiske terrenget, sier Solberg.

– Ja, det må det alltid.

– Men særlig i denne situasjonen.

– Ja, situasjonen er nok mer krevende enn vi trodde den var da vi satt og laget byrådserklæring, sier Bjercke.

– Blir det lengre til man kan kjøre den bilen gjennom Røatunnelen?

– Nå er den i stor grad finansiert med Oslopakke 3-midler da, i hvert fall halvparten. Så vi rører jo ikke prioriteringen i Oslopakke 3 i dette budsjettet, som er en avtale mellom flere partier og to fylker, sier Solberg.

– Hovedprioriteringene til Høyre og Venstre, de ligger der, de. Og de er vi fortsatt opptatt av. Men ting kan ta noe lengre tid enn vi hadde en opprinnelig plan om.

Ingen hellig ku?

– Hva med eiendomsskatten da?

– Da er det samme svar egentlig. Prioriteringene våre ligger der. Og vi kommer tilbake til det på onsdag.

– Da blir det snakket om den på onsdag?

– Absolutt. Da blir det snakket om hva vi gjør både med eiendomsskatt og andre prioriteringer.

– Er det noen hellig ku i budsjettet?

– Det skal vi fortelle om på onsdag, sier Solberg etter en liten pause – til latter fra Bjercke og byrådssekretæren for kommunikasjon, som også er til stede.

– Nei, men vi er nødt til å, altså, ja, jeg skjønner at du må spørre, fortsetter Solberg.

Han skjerper inn stemningen igjen:

– De prioriteringene Høyre og Venstre har hatt og som står i byrådserklæringen, de er jo fortsatt prioriteringene våre. Og så er det klart at i en krevende økonomisk situasjon så kan det ta noe lenger tid å gjennomføre det vi ønsker.

– Men vi gjennomfører en økonomisk snuoperasjon nå, så vi ikke skal komme i en tvangssituasjon med enda lavere handlingsrom i fremtiden.

Read Entire Article