Børser i hele verden raste mandag. Nå er det oppgang på Oslo børs etter at den sure børsvinden snudde i Asia.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Hovedindeksen, som gir en god pekepinn for hvordan det går på Oslo Børs, åpner opp 2 prosent tirsdag morgen.
Mandag endte med en kraftig nedgang på Oslo Børs. Det skjedde etter en historisk dårlig børsdag i Asia. Også på aksjemarkedene i USA gikk det dårlig mandag.
Tirsdag morgen hentet børsene seg inn igjen i Asia. Den viktige Nikkei-indeksen på børsen i Tokyo stengte med en oppgang på over 10 prosent.
Dermed er indeksen ned kun 3,44 prosent så langt denne uken når man regner med gårsdagens nedgang på over 12 prosent og dagens oppgang.
– Siden omfanget av Japans nedgang i går viste seg å være mye større enn i Europa og USA, innser markedet nå at gårsdagens korreksjon korreksjon Når analytikerne snakker om en korreksjon, refererer de til en nedgang i aksjeprisene etter en periode med økning. Det er i utgangspunktet et teknisk begrep om et fall på mer enn 10 prosent fra en nylig toppnoteringi Japans marked var overdreven, sier Tomo Kinoshita, global markedsstrateg i Invesco Asset Management i Tokyo, til Bloomberg.
Ved åpning i Oslo ligger prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) på 76,9 dollar. Det er en nedgang siden midnatt, men det er en oppgang siden mandag formiddag da den var nede på 75 dollar fatet - den laveste oljeprisen så langt i år.
Les på E24+
Hvilke selskaper gjør det best i resesjoner?
– Uoversiktlig
Seniorstrateg i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen sier til E24 at dagen i går kommer til å bli husket, og at bildet er uoversiktlig.
– Det er en av de sprøere dagene på lang tid. Særlig når man ser 12 prosent ned i Japan i går, og nesten 12 prosent innhenting i dag.
– Det var også ganske dramatiske fall i USA i går. Nasdaq lå et øyeblikk an til å bli ned 5–6 prosent, men stengte ned 3,43 prosent, sier han.
Nå mener Bernhardsen at vi ser tegn til stabilisering, men at man skal være forsiktig.
– Bildet er uoversiktlig og kan fort snu.
– Jeg tror fortsatt det er litt korreksjonsstemning i markedene. Vi er i august og likviditeten tynnere, det vet vi. Jeg tror fortsatt vi er i det modusen, og det vil fortsatt være nervøst fremover.
– Hva blir utslagsgivende fremover?
– Alt vi får av tall fra amerikansk økonomi, særlig arbeidsmarkedet blir viktig å følge, sier strategen.
Les også
Derfor er det børskaos
Derfor kom raset
Eksperter E24 har snakket med trekker frem tre grunner for børsraset man så mandag:
- Enorme teknologiaksjer har steget mye i 2024. Disse får nå en korreksjon etter å ha levert litt svakere utsikter enn markedet håpet på.
I USA har spesielt de syv største teknologiselskapene steget kraftig gjennom 2024. Oppgangen har delvis vært drevet av AI-optimisme, ledet an av børsgiganten Nvidia.
– Det er ikke unaturlig at det kommer en korreksjon på et eller annet tidspunkt, sier investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss.
- Arbeidsledigheten stiger mer enn ventet i USA.
«Månedens viktigste tall», nonfarm payroll, i USA viste at det ble skapt færre jobber utenfor landbruket enn det ekspertene hadde ventet på forhånd i juli.
Arbeidsledigheten økte, mens det var ventet at den skulle holde seg i ro. Lønnsveksten falt samtidig mer enn ventet. Dette likte ikke markedet.
- Det skaper frykt for svakere vekst og en langvarig økonomisk nedtur. Investorer ser muligheter for at USAs sentralbank kan komme med et hastekutt innen en uke for å holde farten oppe i økonomien.
Bloomberg skrev mandag at investorer ser 60 prosent sjanse for et hastekutt fra den amerikanske sentralbanken innen en uke for å holde farten oppe i økonomien.
Les også