Oljeprisfall preger Pareto-konferansen: – Tror 80 pluss er den nye prisen

4 months ago 47


Oljeprisen har droppet til under 70 dollar fatet. Pareto-analytiker tror at prisen skal opp igjen til 80 dollar.

Pareto-sjef Christian Jomaas åpner den 31. utgaven av Paretokonferansen, som arrangeres i Holmenkollen. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Onsdag samles olje- og energitopper i Holmenkollen til den årlige Paretokonferansen.

På fjorårets konferanse spådde Pareto en supersyklus innen olje og gass. Men mye har endret seg det siste året.

Nå i september har frykt for lavere oljeetterspørsel fra Kina bidratt til å senke oljeprisen til under 70 dollar fatet. For ett år siden lå prisen på rundt 90 dollar fatet.

Les også

Pareto-sjefen om oljeprisen: – Har fått seg en trøkk

Pareto Securities tror imidlertid at fallet er midlertidig, og at oljeprisen på sikt skal opp igjen i rundt 80 dollar fatet.

– Det kommer til å trigge en supply-respons, spesielt fra skiferolje i USA. Der har veksten allerede avtatt selv en pris på 80 dollar fatet, så vi tror at produksjonen der fort blir flat eller fallende, sier Tom Erik Kristiansen i Pareto til E24.

– I tillegg er det under nivået nå hvor Opec tidligere har gått inn og beskyttet prisen. Det tror vi de kommer til å fortsette å gjøre, ganske enkelt fordi det er i den beste interessen for for dem selv, sier han.

Han sier at dagens oljepris på 69 dollar fatet tilsvarer 57 dollar fatet i 2019, før coronakrisen, hvis man justerer for inflasjon.

– Vi tror 80 pluss er den nye prisen. Ser du litt enkelt på leveransesiden så trenger skiferolje i USA nå 80 dollar fatet for å levere flat produksjon, sier Kristiansen.

– Prisen skal opp herfra

Blant talerne på årets konferanse er Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik, Petoro-sjef Kristin Kragseth, Jorne Bluekens som er prosjektleder for Norges første store havvindutbygging og Equinors Norgessjef Kjetil Hove.

I tillegg kommer en rekke topper innen olje og gass, leverandørindustri som riggselskaper, seismikkselskaper og boreselskaper, shippingaktører og grønne selskaper innen blant annet sol- og vindkraft.

Kristiansen i Pareto er ikke bekymret for at fallet i oljepriser kan være varig, og at Opec kan være villig til å akseptere lavere priser enn før.

– Vi tror prisen skal opp herfra. Vi tror Opec kommer til å fortsette å styre dette markedet. Det har det vært usikkerhet rundt i det siste. Vi tror de finner ut at det er i deres beste interesse å gjøre det, og de trenger heller ikke å være redd for varig tap av markedsandeler på dagens priser, sier han.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik og Petoro-sjef Kristin Kragseth. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Geopolitikken: – Utfordrende

Blant hovedtalerne på konferansen er Nato-stabssjef Stian Jenssen. Han understreket sammenhengen mellom energi og geopolitisk sikkerhet.

– Vi må beskrive det som utfordrende, sier Jenssen.

Han peker på krig i Midtøsten og Ukraina og frykt for krig i Taiwan, samt risiko for flere handelshindringer. Positive endringer siden 1990-tallet kan være i ferd med å snu, frykter han.

– Vi ser et internasjonalt system i endring.

Svakere for flere oljeselskaper

Slik har noen av oljeaksjene på Oslo Børs utviklet seg i år, ifølge Infront:

  • Equinor: ned 9 prosent, justert for utbytte
  • Aker BP: ned 17 prosent justert for utbytte
  • Vår Energi: opp 13 prosent, medregnet utbytte
  • DNO: opp 16 prosent, medregnet utbytte
  • Bluenord: ned 8 prosent i år
Pareto-sjef Christian Jomaas, her fra fjorårets utgave av Paretokonferansen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Verden trenger mer energi

I et intervju med E24 før konferansen sa Pareto-sjef Christian Jomaas at det er et blandet bilde i markedene.

– På den ene siden har du de brede markedene, med verdensindeksen opp over 20 prosent det siste året drevet av de store teknologiselskapene. Oslo Børs er opp ti prosent i dollar, sier Jomaas til E24.

– Så har oljeprisen fått seg en trøkk, ned ti dollar bare den siste tiden. Fra forrige konferanse er de store olje- og gasselskapene ned i snitt seks prosent og oljeservice er ned 13 prosent.

Det finnes også noen lyspunkter. Offshore supply er opp 31 prosent, subsea-segmentet har steget 36 prosent, shipping er opp 47 prosent og store fornybarselskaper har steget seks prosent siden i fjor.

Verdens energietterspørsel bare fortsetter å øke, påpeker Jomaas.

– Verden trenger mer energi. Derfor trenger vi økte investeringer både i fossilt og fornybar.

Les også

Skylder oljeprisfall på Kina-frykt: Aker BP og Equinor dras ned

Les også

Bygger ut norsk havvind: – Er ingen nykommer

Read Entire Article