Økt prisvekst: – Veldig vanskelig

5 months ago 40


Anne Marie Grytebust (82) må nå kjøpe mat på tilbud for å få økonomien til å gå rundt. – Jeg håper det blir bedre snart, sier Martin Cubas (24).

En av dem som rammes av de høye matvareprisene, er Anne Marie Grytebust (82) fra Ålesund. Her står hun inne på Rema 1000 og ser etter billig fisk til seg og sønnen. Foto: Mahdi Rahimi

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det er en veldig vanskelig tid, sier Anne Marie Grytebust (82) til E24.

Hun synes «alt» har blitt dyrere, men merker spesielt at matprisene har økt og påvirker hva hun kjøper. Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem oppdaterte inflasjonstall. De viste at prisene hadde økt mer de siste 12 månedene, sammenlignet med juni.

Prisveksten har imidlertid vært på vei ned mot sentralbankens mål om 2 prosent prisvekst over tid. Økonomene mener at det isolert sett kan tyde på rentekutt i år, men at en svak norsk krone kan sette en stopper for dette.

Foto: Mahdi Rahimi

Grytebust er minstepensjonist og har nettopp reist fra Ålesund til Oslo for å besøke sønnen.

Fredag dro hun til Rema 1000 for å finne billige matvarer.

– Som minstepensjonist får man ikke mye ekstra i trygden, vet du. Jeg må kjøpe på tilbud for å få økonomien til å gå rundt, sier Grytebust.

Lite igjen etter leien

Martin Cubas (24) er nyutdannet sivilingeniør og flyttet til Oslo i sommer for å starte i fast jobb. Han begynte studiene for seks år siden og levde de første fire årene kun på studiestøtten.

– Siden 2022 har jeg jobbet ved siden av studiene for å få råd til det jeg trenger. Støtten fra Lånekassen dekker ikke leien godt nok, så det er lite igjen å leve på etter at leien er betalt, forklarer han.

– De neste tiårene er det mange politiske valg som må tas, og det vil nok endre hverdagen til mange, sier Martin Cubas. Foto: Mahdi Rahimi

Cubas mener at det å leve på et trangt budsjett har gitt ham gode vaner for å holde styr på økonomien.

– Som student uten fast jobb må man ta mange økonomiske valg. Du kjøper ikke mat fra ferskvaredisken på Meny, og du lever generelt mer sparsommelig, sier han.

Det gjør ham mer optimistisk når det gjelder sin egen økonomi og Norges økonomi fremover.

– For min del går det greit enn så lenge, men jeg ser at prisveksten har fått mange til å slite. Jeg håper det blir bedre snart, sier Cubas.

Ikke bekymret for økonomien

Lystigere lesing var det heller ikke i perspektivmeldingen som finansminister Trygve Slagsvold Vedum la frem fredag. Den viser blant annet at statens utgifter kan øke mer enn inntektene fra 2030, og at det kan bli behov for at flere eldre står i arbeid.

– For meg er det en repetisjon av tidligere meldinger. Vi vet at vi blir flere eldre, og utgiftene kommer til å øke, sier Håvard Kvernaas Bakken (54).

Håvard Kvernaas Bakken føler at han klarer å håndtere prisveksten, men har merket at kronen er svak når han er på ferie i Spania. Foto: Mahdi Rahimi

Han er derimot kritisk til hvordan politikerne har håndtert den økonomiske situasjonen.

– De siste tiårene har politikerne prøvd å gjøre alt uten å ta klare valg. Det synes jeg er svakt. Når vi fortsetter å bruke penger i offentlig sektor og gir mer støtte til alt mulig, kommer vi til et punkt der vi må prioritere hardere, sier Bakken.

Selv om dette kan bety en tøffere økonomisk situasjon, mener Bakken at økonomien som helhet går bra.

– Jeg tror det går veldig bra med norsk økonomi, og det vi ser nå er bare små bølger på overflaten på grunn av urolige tider internasjonalt, sier han.

Forberedt på å jobbe lenger

Martin Cubas er heller ikke særlig bekymret for norsk økonomi fremover.

– Jeg liker ikke å bekymre meg om fremtiden, og foretrekker å leve i nuet. Men jeg synes det er bra at regjeringen tar grep for å unngå mangel på viktig arbeidskraft, sier den nyutdannede sivilingeniøren.

Hva tenker du om å måtte jobbe lenger?

– Det har jeg vært forberedt på lenge. Når folk lever lenger, er det naturlig at man må jobbe lenger også, sier Cubas.

Når det gjelder høyere skatter for å dekke fremtidige utgifter, støtter Cubas ideen om å finne nye inntektskilder etter hvert som Norge må redusere inntektene fra olje og gass.

Pensjonisten Grytebust håper regjeringen klarer å øke andelen helsepersonell de neste tiårene.

– Jeg kjenner mange som ikke klarer seg selv og må ha hjelp hjemme. Hvis vi får mangel på hjemmesykepleiere, vil det ramme de som sliter mest. Det kan vi ikke ha, sier hun.

Grytebust mener også det er positivt at staten legger til rette for at flere uføre kan komme i jobb, men hun håper det tas hensyn til at folk passer til ulike typer arbeid.

Read Entire Article