Offshore-beilere banker på døren hos Siem: – Svært mange har kontaktet oss

4 weeks ago 8


Bransjeveteranen forlot daværende Siem Offshore med ni skip. I et hett marked får han mange forespørsler om sammenslåing.

 Kristian Siem. Foto: Kjetil Malkenes Hovland/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kristian Siem valgte i april å trekke seg ut av Siem Offshore, som siden byttet navn til Sea1 Offshore, og han fikk ni offshoreskipni offshoreskipDe ni skipene er tre ankerhåndteringsfartøy (AHTS), fire forsyningsskip (PSV ) og to OSCV. i bytte for sine aksjer i selskapet.

På spørsmål om planene for skipene, svarer Siem at det er under vurdering nå.

Han sier at en beslutning vil bli tatt i løpet av høsten.

– Det er mange muligheter og svært mange selskaper har kontaktet oss med tanke på å slå sammen deres selskaper med de ni, sier Siem til E24.

Bransjeveteranen har tatt turen til Paretos energikonferanse, der nærmere 2.000 deltagere samles i Holmenkollen.

Les på E24+

Investtech-analyse: Selg denne shippingaksjen

– Stor interesse

– Det er også stor interesse fra de som har driftsorganisasjoner. De har meldt seg, de vil gjerne ta driften av de. Så har vi også mulighet til å drive de selv, sier han.

Skipene ligger nå under shippingvirksomheten i Siem-gruppen, påpeker Siem.

Siem Industries er oppført som femte største aksjonær i offshorerederiet Dof, som har vært aktiv i markedet med oppkjøpet av Maersk Supply Service i sommer.

– Har Dof vært interessert?

– Jeg tror ikke det er mange selskaper vi ikke har snakket med. Så det er naturlig at vi snakker med alle.

– Fortsatt optimistisk

Da Siem var på fjorårets konferanse trodde han på en opptur som kan vare lenger enn normalt for offshorebransjen.

– Jeg er fortsatt optimistisk, sier han.

Siem Industries er største aksjonær i oljeservicekjempen Subsea 7.

– Jeg ser store fortsatt store arbeider som skal utføres. De prosjektene vi arbeider på både i år og de neste to-tre årene, de er regningssvarende for våre kunder selv med lavere oljepris.

Bakteppet for årets konferanse er blant annet en oljepris som har sklidd nedover, fra 87 dollar fatet i juli til under 70 dollar per fat på det laveste tirsdag.

Les også

Pareto-sjefen om oljeprisen: – Har fått seg en trøkk

– Hvis oljeprisen faller helt i kjelleren går alarmene på og da kan det bli endringer, men vi er ikke der i dag. Oljeprisen er svakere nå, men det er fortsatt regningssvarende for våre kunder å fullføre prosjektene.

Siem sier ordrereserven i Subsea 7, som leverer offshoreprosjekter til energiindustrien, er på ti-elleve milliarder dollar.

– Det er et uttrykk for hva kundene har av planer fremover. Det er også en pipeline vi arbeider med, tilbud som vi legger inn hos kundene, som bekrefter at kundene har ytterligere behov.

Opptur for offshoreskip

For å utføre oppdragene trengs offshoreskip, et segment som har fått en opptur de siste årene etter en tøff periode i kjølvannet av oljepriskollapsen tilbake i 2014.

Siem sier at Subsea 7 eier flere egne skip enn konkurrentene og er godt rustet.

– Men båtmarkedet får glede av den aktiviteten som vi allerede nå ser.

Siem oppsummerer status for de forskjellige segmentet innen offshoreskip.

– Konstruksjonsfartøy er allerede i balanse, ankerhåndteringsfartøyene er litt opp og ned. Når det er opp er det veldig bra, men det varer ikke så lenge av gangen. Supplybåter er mer eller mindre i balanse.

Read Entire Article