Denne artikkelen er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - les mer.
Fra venstre: Ingeniør Hege Skaar overvåker fra land «mikroskopet» (til høyre) som tar bilder av algene i sjøvannet. Forsker Lars-Johan Naustvoll mener den nye teknologien er et godt supplement. (Foto: Naustvoll/Fagerbakke / HI)
Et nedsenkbart mikroskop og kunstig intelligens hjelper havforskerne med å avdekke oppblomstringer av skadelige alger.
På Havforskningsinstituttet (HI) gir nytt utstyr nye muligheter for enda bedre algeovervåkning.
– Vi installerer nå avanserte mikroskop som tar bilder av mikroalger som finnes i sjøvannet. Så bruker vi kunstig intelligens til å identifisere algene, forklarer HI-forsker Lars-Johan Naustvoll.
Sjøvannet analyseres – i sjøen
Forskerne er i full sving med å teste den nye teknologien ved forskningsstasjonen Flødevigen i Arendal.
– Denne maskinen er satt opp til å analysere direkte fra sjøen. Vi trenger ikke hente opp vannprøver, ta de inn på labben og analysere under mikroskop.
Sjøvannet går rett inn i mikroskopet og alle mikroalgene som er i vannprøven, blir tatt bilde av inne i metallsylinderen.
Kunstig intelligens hjelper til, så forskerne kan slå alarm
– Så bruker vi kunstig intelligens til å telle algene og identifisere dem. Da vet vi både hvilke arter som er til stede og i hvilken mengde. Slik kan vi raskt og effektivt avdekke tilstedeværelse av skadelige alger.
– Dermed kan vi også få varslet myndigheter og næringer raskt om vi ser en oppblomstring av de mer trøblete algene.
Noen alger er «problemalger»
For selv om de aller fleste alger er helt ufarlige, er det noen arter som kan være skadelige.
Tidlig på våren blomstrer algene opp. Det er «kickstart» for sommerhalvåret i havet og algene er mat for mange. Våroppblomstringen i havet er et naturlig og nødvendig fenomen.
Miksen av hvilke alger som blomstrer opp, er ulikt fra sted til sted og år til år.
Men dersom man i etterkant av vårens oppblomstring har en stor andel av en litt trøblete art, eller mengden blir for stor, så betyr det trøbbel.
En skadelig oppblomstring kan misfarge vannet, alger kan produsere gifter eller bruker opp oksygenet og dermed kvele fisk og andre dyr i havet. Algene kan også føre til at skjell blir giftige å spise for oss mennesker.
I 2019 førte en slik skadelig oppblomstring til omfattende laksedød i Nord-Norge.
Erstatter ikke vannprøver, men gir en bredere overvåkning
Både mengde og miks av alger endres hurtig, selv bare i løpet av en uke. Derfor blir den nye teknologien et nyttig supplement til de mer tradisjonelle vannprøvene.
– Dette erstatter ikke grundige analyser av vannprøver under mikroskop, men vi får informasjon raskere. En oppblomstring går så fort at det ikke er mulig å hente inn og analysere så raskt på den gamle måten for å fange opp alt, sier Lars-Johan Naustvoll.
Gamlemåten, vannprøver og analyser har like fullt også sine fordeler. Parallelt med utprøving av kunstig intelligens sitter menneskelige, erfarne taksonomer og identifiserer mikroalger på bildene den nye maskinen tar. Grunnlaget til den kunstige intelligensen blir altså laget av menneskene.
– Dagens teknologi klarer ikke identifisere alle skadelige alger. Mange er for små og maskinen klarer ikke få gode nok bilder av dem. Så vannprøver og dyktige fagfolk er fremdeles nødvendige, forklarer forskeren.
– Men til sammen gir disse metodene oss en stadig bedre oversikt over algeoppblomstringene. Det gjør oss igjen bedre i stand til å gi gode råd til forvaltning og næringsliv raskere, sier han.
Hva er alger for noe?
- Alger er den dominerende plantegruppen i havet og kan grovt deles inn i to: Benthosalger er knyttet til havbunnen og sitter hovdsakelig fast. Planteplankton svever fritt i vannet.
- Planktonalger er først og fremst nytteplanter – grunnlaget for nesten all biologisk produksjon i havet.
- Planteplankton er mikroskopiske planter der cirka 75 av omtrent 4.000 arter er giftige.
- Når en alge skaper problemer av helsemessig eller økonomisk art, kalles det en skadelig algeoppblomstring.