Ny Statkraft-ledelse: Spisser satsingen og dropper flere land

2 months ago 21


Statkraft stokker om på ledelsen og vil satse på færre land. – Må si nei til noe for å kunne si ja til noe annet, sier Statkraft-sjef Birgitte Vartdal.

Statkraft-sjef Birgitte Vartdal stokker om på ledelsen i selskapet. En konserndirektør går av, og tre direktørstillinger står ledige. Samtidig varsler hun at selskapet vil spisse satsingene på færre land enn i dag, og droppe India, Nederland og Kroatia. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Konsernsjef Birgitte Vartdal i Statkraft møter E24 i selskapets hovedkvarter på Lilleaker, og forteller om en rekke nye grep.

Ledelsen blir stokket om. Én konserndirektør går av, og i den nye ledelsen står tre direktørstillinger ledige.

Selskapet endrer også på de ulike forretningsområdene sine, og varsler at det vil trekke seg ut av flere land.

– Vi kunngjør plasseringen av konserndirektører nå, med tre ledige stillinger som skal besettes, sier Vartdal.

– Jürgen Tzchoppe trer ut av konsernledelsen etter ti år. Han har ledet området Nye energiløsninger, og har valgt å tre ut nå som vi endrer struktur, sier hun.

Les mer om den nye konsernstrukturen lenger nede i saken.

Ut av India

Statkraft varslet i sommer at strategien skal spisses, og jekket ned noen av sine mål for utbygging av solkraft, vindkraft, batterilagring, havvind og hydrogen.

Som en oppfølging varsler selskapet nå at det vil kvitte seg med kraftprosjekter i land som Nederland, Kroatia og over tid også i India.

– Skal vi kunne utvikle de beste prosjektene så ønsker vi å fokusere våre investeringer på Norge og Norden, Europa og Sør-Amerika, sier Vartdal.

Les også

Statkraft satser på havvind i Sverige

Selskapet skal blant annet satse videre i Brasil, Peru og Chile.

– Du må si nei til noe for å kunne si ja til noe annet, og for å kunne lykkes. Dette er en del av den overordnede strategien som vi lanserte i juni. Vi reduserer ikke målene våre ytterligere, vi skal fortsatt vokse. Dette grepet handler mer om hvor vi skal vokse, sier Vartdal.

– Vi skal fortsatt satse på fem effektoppgraderinger av vannkraft i Norge, og vi satser videre på havvind både i Norge med Utsira Nord og med prosjekter i Sverige og i Irland.

– Vil kreve stor investeringskapasitet

– Hvorfor er det nødvendig å spisse satsingen?

– Større aktivitet i et land gir bedre lønnsomhet. Og vi må prioritere den totale kapitaltilgangen. Spesielt India vil kreve stor investeringskapasitet for å få en solid posisjon i markedet, sier Vartdal.

Nederland nedprioriteres fordi det allerede er bygget ut mye kraft der, slik at prosjektene blir små og lønnsomheten krevende, påpeker Statkraft-sjefen.

Når det gjelder Kroatia så peker Vartdal på at utviklingen der er i en tidlig fase, og at det kreves store investeringer tidlig i prosjektutviklingen, blant annet til nettilkobling.

Dette er vindkraftverket Ventos de Santa Eugenia i Brasil, som er på 519 megawatt. Foto: Statkraft

Endrer forretningsområder

Statkraft varsler disse endringene i konsernstrukturen:

  • Tre nye forretningsområder: Teknologi og prosjektgjennomføring; Konsernutvikling; Mennesker, organisasjon og bærekraft
  • de geografiske forretningsområdene Norden, Europa og Internasjonalt beholdes
  • den globale enheten Marked, som forvalter inntektene fra selskapets kraftverk og tradingvirksomheten, beholdes
  • forretningsområdet Nye energiløsninger droppes

Virksomheten som i dag ligger i Nye energiløsninger flyttes til andre områder.

– Å ha dette som eget forretningsområde passer ikke inn i den spissingen vi gjør nå. Havvind og hydrogen havner i området Europa, for å ha aktiviteten samlet, sier Vartdal.

Dette sier hun om de nye forretningsområdene:

– For å sikre konkurransekraft, lønnsomhet og verdiskaping samler vi gruppefunksjoner i ett nytt område kalt Teknologi og prosjektgjennomføring. Det skal bidra til optimal verdiskaping i prosjekter, innkjøp og IT, få ned kostnader og bygge i stor skala, sier Vartdal.

Enheten Konsernutvikling skal drive med innovasjon og ny forretningsutvikling, konsernfunksjoner innen strategi og analyse, myndighetskontakt, konsernkontor og kommunikasjon og markedsføring, forteller hun.

– I tillegg vil eierrollen til fjernvarme-, lading- og biodrivstoffvirksomhetene tilhøre dette stabsområdet, inkludert håndteringen av relaterte salgsprosesser, sier Vartdal.

– Og vi oppretter området Mennesker, organisasjon og bærekraft, som skal jobbe med å utvikle alle våre ansatte, gjøre at organisasjonen jobber sammen og jobbe med bærekraft som bredt tema, sier hun.

Les på E24+

Statkraft bremser storsatsingen på vind

Planlegger å selge virksomhet

Statkraft har tidligere varslet at det vil:

  • selge fjernvarmen sin, med 150 medarbeidere.
  • selge biodrivstoffvirksomheten Silva Green Fuel
  • selge ladeselskapet Mer

Ifølge Vartdal er det god fremdrift i disse prosessene, men hun har ikke noe nytt å melde nå.

Dette er solkraftverket Houten Oostrumsdijkje i Nederland. Foto: Statkraft

Venter økende investeringer i Norge

– Blir det mest internasjonal satsing utenfor Norden fremover?

– Det blir en blanding. Vi jobber hardt for å levere på våre ambisjoner i Norge, men det tar noe tid å få prosjektene på plass, sier Vartdal.

De store investeringene i Norge vil komme når selskapet bygger ny vindkraft eller setter i gang med de planlagte effektoppgraderingene av vannkraften, forteller hun.

– Vil det inntil videre være høyere investeringer utenfor Norden?

– Akkurat for 2024 er svaret på det ja. Men litt over tid så vil vi se økende investeringer i Norge og Norden, i alle fall hvis vi lykkes med prosjektene våre, sier Vartdal.

– Vi utvikler blant annet et veldig stort vindprosjekt i Sverige, og planlegger vindprosjekter og effektoppgraderinger i Norge. Vi gjør virkelig det vi kan for å få fart på utbyggingene i Norge.

Read Entire Article